SISTEMUL DE TRACȚIUNE INTEGRALĂ CUPLAJUL HALDEX Partea a IV-a

Share post:

Cuplajul Haldex generaţia a IV-a: detalii
Cuplajul Haldex este instalat între arborele cardanic şi puntea motoare spate şi reglează transmiterea momentului la puntea spate. El aplică momentul motor necesar la puntea spate în funcţie de gradul de deschidere a supapei de reglare.

Puntea motoare spate
Cuplajul Haldex este integrat în puntea motoare spate

Transmisia forţei de la pachetul de discuri a cuplajului Haldex generaţia a IV-a este în principiu similară cu modelele Haldex anterioare .
Momentul care trebuie să fie transferat este determinat de către UC cuplaj Haldex J492 prin acţionarea supapei electromagnetice pentru controlul gradului de deschidere a cuplajului N 373. Diferenţele de turaţie dintre puntea faţă şi puntea spate nu sunt necesare pentru activarea cuplajului Haldex generaţia IV.

Caracteristici tehnice:Avantaje:
-Ambreiaj multi disc controlat electrohidraulic;-Controlul ambreiajului în funcţie de stilul de conducere;
-Integrat în puntea spate motoare;-Creşterea mai rapidă a momentului prin controlul pilot;
-Circuit hidraulic simplificat;Compatibil cu sistemele de control electronic al alunecării (ABS,ESP);
Controlul pompei în funcţie de utilizare.-Independenţa situaţiei de conducere.

Comparaţia principiilor de funcţionare ale cuplajului Haldex dintre generaţia a II-a şi a IV-a

Cuplajul Haldex din generaţia a II-aCuplajul Haldex din generaţia a IV-a
Conectarea punţii spate este controlată de către UC Haldex; acolo trebuie să fie o diferenţă între turaţia punţii faţă şi a punţii spate pentru cuplarea ambreiajului.Transmiterea momentului la puntea spate este controlată de către UC Haldex folosind semnalele:de la UC motor (ale turaţiei motorului şi ale senzorilor de poziţie ai pedalei de acceleraţie), de la UC ABS (ale senzorilor de turaţie ai roţilor şi ale senzorilor întrerupătorului luminii frânei), de la senzorul unghiului de rotaţie şi de la senzorii acceleraţiei longitudinale şi laterale. Aici nu este necesar să fie diferenţa turaţiei roţii de pe una sau pe ambele punţi pentru a se cupla ambreiajul.
Presiunea crescută exercitată pe discurile ambreiajului este generată de către două pompe cu pistoane axiale acţionate de către un disc cu came axial conectat la cama de ieşire.Acţionarea presiunii pe discurile ambreiajului este reglată de către o supapă electromagnetică in conformitate cu semnalele primite de la UC Haldex.Așa cum se observă din imagine supapa de reglarea presiunii ,în lipsa motorului de poziționare pas cu pas ,are o bobina electromagnetică si este acționată direct de către calaculatorul cuplajului Haldex. In felul acesta reglajul presiunii este mai rapid și vehiculul răspunde mai prompt la situațiile de conducere ivite in timpul deplasării. Presiunea maximă de 30 bar este realizată de pompa electrică și este menținută de supapa de reglare și de acumulatorul hidraulic ,pentru prevenirea depășirii acestei presiuni se deschid orificiile de retur atât din supapă cât și din acumulator, iar o parte din ulei este trimis în rezervor. În continuare sunt prezentate compunerea în detaliu a supapei de reglare a presiunii și a acumulatorului hidraulic, precum și funcționarea acestora .
Supapa N373 pentru controlul gradului de deschidere al cuplajului controlează presiunea de lucru care este
transferată spre pistonul de lucru . Valoarea presiunii depinde de curentul alimentare. Fiecare valoare a
curentului de alimentare de este alocată unei presiuni definită precis,care este generată de către supapă.

Funcţionare


Pompa V181 a cuplajului Haldex şi acumulatorul realizează o presiune a uleiului de 30 bari.(1).

O forţă electromagnetică , al cărei tărie depinde de curentul adiacent, este creată prin energizarea bobinei .
Forţa electromagnetică, care este creată în acest mod, mişcă pistonul de lucru şi acesta deschide canalul prin care uleiul curge spre pistonul de lucru.(2)Odată ce presiunea de lucru cerută este atinsă, echilibrul forţelor(stare de echilibru) descris mai jos este asigurat, astfel canalul(3) este închis şi presiunea de lucru poate fi menţinută constantă.

Supapa N373 pentru controlul gradului de deschidere al cuplajului

Pistonul de lucru din camera de control acţionează pistonul de lucru . Presiunea din camera de control acţionează în aceeaşi direcţie cu forţa de restabilire a arcului şi sprijină arcul cu o contraforţă la forţa electromagnetică. În felul acesta este asigurat un echilibru al forţelor.
Când înfăşurarea este complet energizată, intrarea rămâne deschisă şi presiunea completă de ulei este folosită ca presiune de lucru.

Ambreiajul este deschis , bobina nu mai este alimentată, pistonul de control se întoarce în poziţia iniţială şi presiunea de lucru este eliberată în direcţia rezervorului de ulei.

Efectul unui defect:
Dacă supapa N373 pentru controlul gradului de deschidere al cuplajului se defectează , momentul motor nu poate transmis la puntea spate. Sistemul de acţionare al tuturor roţilor nu funcţionează.

Acumulatorul:
Acumulatorul este foarte compact şi dispus la partea superioară a ambreiajului.El este compus din trei arcuri de acţionare. Forţa arcurilor reglează presiunea de lucru şi o menţine la un nivel de 30 bari. Sistemul este depresurizat: arcul acumulatorului este slăbit.


Camera de presiune a acumulatorului este umplută de către pompa cuplajului Haldex.
Astfel, pistonul de presiune este împins înapoi şi arcul este presat. Dacă presiunea de ulei este înaltă, mai mare de 30 de bari, canalele fluxului de retur sunt deschise şi în consecinţă uleiul curge spre rezervorul de ulei. În acest mod presiunea de ulei este redusă.Unitatea de control pentru cuplajul Haldex J 492

Unitatea de control pentru cuplajul Haldex reglează timpul de funcţionare al pompei şi controlează gradul de deschidere al cuplajului N373. Nivelul ridicat al presiunii este determinat de poziţia supapei N373. un senzor de temperatură este dispus în UC, ale căror valori măsurate indică temperatura uleiului. UC pentru cuplajul Haldex J492 este integrată în CAN data bus acţionare. Prin acesta , ea poate regla precis sistemul cu toate roţile motoare numai cu senzorul de temperatură integrat. UC foloseşte informaţiile pentru situaţiile de
acţionare în scopul determinării curentului necesar presiunii de lucru în aşa fel ca gradul de deschidere al cuplajului şi transmiterea momentului motor la puntea spate să fie acordată optim în orice situaţie. Dacă apare intervenţia ESP sau ABS , UC ABS determină gradul de deschidere a ambreiajului prin UC a cuplajului Haldex .Dacă unitatea de control a cuplajului Haldex se defectează , ambreiajul este decuplat momentul motor nu poate fi transmis la puntea spate.

Componentele cuplajului Haldex generatia a-V-a

Dezvoltările cuplajului Haldex, generaţia a- V-a, constau în componentele individuale. Componentele evidenţiate scrise cu roșu indică schimbările faţă de de transmisia 4×4 a generaţiei a-IV-a:pompa V 181,calculatorul J492, carcasa. Componetele evidenţiate scrise cu portocaliu indică noile componente: manșon ,supapa de suprapresiune. Acumulatorul , supapa de control al deschiderii cuplajului N373, şi filtrul de ulei de la cuplajul Haldex generaţia a-IV-a nu mai sunt folosite.


Pompa cu pistonaşe şi regulator centrifugal integrat
Un motor electric acţionează pompa printr-o axă motoare. Şase pistoane sunt apăsate pe o şaibă de
presiune înclinată de către forţa centrifugală. Dacă pompa se roteşte, pistoanele se mişcă în sus şi-n jos. Uleiul este dirijat şi condus la pistonul de lucru prin partea de presiune.
SUPAPA DE SUPRAPRESIUNE

Supapa de suprapresiune este montată pentru a proteja componentele. Dacă este generată o presiune mai mare de 44 bar de către pompa V181 a cuplajului Haldex, forţa arcului este învinsă, arcul este comprimat şi bila supapei se mişcă de pe scaunul supapei.
Uleiul se întoarce în baia de ulei prin această deschidere. Aceasta supapă de suprapresiune are un rol similar cu acumulatorul hidraulic de la generațiile anterioare.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

POMPA DE INJECȚIE DELPHI DFP6

La Simpozionul Internațional de Motoare de la Viena, pe 31 aprilie 2010, Delphi a prezentat noua pompă de...

RetroTehnica: LANCIA STRATOS

La sfârşitul anilor ’60, angajaţii italieni ai Lancia trăiau periculos. Costurile creşteau, vânzările scădeau, iar fabrica din Torino...

Melkus RS 1000

Ce au în comun această mașină și autoturismul WARTBURG 353 ?Ambele au fost fabricate în fosta Republică Democrată...

TURBINA CU GEOMETRIE VARIABILĂ PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE

Turbinele cu geometrie variabilă (TGV), reprezintă o familie a turbinelor, gândite pentru a permite raportului efectiv al turbinei,...