CANISTRA DE CARBON ACTIV: MOD DE FUNCŢIONARE

Share post:

Gazele de evacuare ale unui motor cu ardere internă conțin emisii poluante cu efect nociv asupra mediului și al oamenilor. La motoarele pe benzină, o sursa de poluare cu hidrocarburi, pe lângă gazele de evacuare, o reprezintă emisiile evaporative. Acestea sunt de fapt vapori de benzină eliberați în atmosferă datorită neetanșeității sistemului de alimentare cu combustibil.
Pentru a reduce la zero emisiile evaporative ale motoarelor pe benzină, începând cu 1970, în SUA, automobilele au fost cu sisteme de control al emisiilor evaporative (EVAP). De asemenea automobilele europene omologate EOBD sunt echipate cu sisteme EVAP.

Aceste sisteme captează și stochează vaporii de benzină, care sunt introduși ulterior în galeria de admisie a motorului. De asemenea, circuitul de alimentare cu combustibil a devenit etanș, nefiind permisă nici o scăpare a vaporilor de benzină.

COMPONENTELE SISTEMULUI DE CONTROL A EMISIILOR EVAPORATIVE

Circuitul de alimentare cu combustibil și sistemul de control al emisiilor evaporative (EVAP)

 1. bușon rezervor (închis etanș)
 2. rezervor combustibil (lichid)
 3. rezervor combustibil (vapori)
 4. pompă combustibil
 5. separator lichid-vapori
 6. senzor de presiune a vaporilor de benzină
 7. regulator de presiune combustibil
 8. rampă de combustibil
 9. conductă de ventilare
 10. supapă de ventilare cu aer atmosferic
 11. canistră de carbon activ
 12. conductă de purjare
 13. supapă de purjare
 14. galerie de admisie
 15. clapetă obturatoare
 16. calculator de injecție

Rezervorul de combustibil (2) este etanș și prevăzut cu un volum de expansiune necesar pentru a permite benzinei să se evapore la creșterea temperaturii. Bușonul (1) ce închide conducta de alimentare a rezervorului este de asemenea etanș. Unele modele mai vechi de automobile au bușon cu supapa de ventilare internă, care permitea pătrunderea aerului din exterior în rezervor.

În partea superioară a rezervorului de combustibil este prevăzut un separator lichid-vapori (5) care permite doar vaporilor de benzină să pătrundă în conducta de ventilare (9).

În cazul răsturnării automobilului, separatorul previne pătrunderea combustibilului lichid în canistra de carbon. Altfel, carbonul activ se poate contamina și canistra trebuie înlocuită.

Componenta principală a sistemului de control al emisiilor evaporative este canistra de carbon activ (11). Aceasta conține granule de carbon care absorb vaporii de benzină. Granulele de carbon nu necesită întreținere și sunt active pe întreaga durată de viața a automobilului.

Sistemul funcționează în modul următor:

 • vaporii de benzină (3) trec prin separatorul lichid-vapori (5), parcurg conducta de ventilare (9) și ajung în canistra de carbon (11), unde sunt stocați
Supapă de ventilare a sistemului de control al emisiilor evaporative


 • supapa de ventilare (10), controlată de calculatorul de injecție (16), este deschisă și permite aspirarea de aer atmosferic; supapa se închide doar în momentul în care se face diagnosticarea sistemului la etanșeitate;
Supapă de purjare a canistrei de carbon activ


 • în anumite condiții de funcționare ale motorului, supapa de purjare (13) se deschide iar vaporii de benzină captați în canistra de carbon parcurg conducta de purjare (12), de unde ajung în galeria de admisie (14) și introduși în cilindri.

Vaporii de combustibil sunt stocați în canistră în timpul staționării automobilului și la pornirea acestuia, când motorul încă este rece. După ce motorul s-a încălzit, calculatorul de injecție comandă deschiderea supapei de purjare și introducerea vaporilor de benzină în admisie.
Supapa de ventilare trebuie să asigure pătrunderea aerului atmosferic în sistem pentru a preveni creearea de vacuum.

Acesta este produs datorită pompei de combustibil (4), care scoate benzina din rezervor, sau în momentul purjării canistrei de carbon.

Senzor de presiune vapori combustibil

Senzorul de presiune (6) măsoară diferența de presiune între rezervorul de combustibil și aerul atmosferic. Informația este utilizată de calculatorul de injecție pentru a diagnostica etanșeitatea sistemului de control a emisiilor evaporative. Acest sistem a permis reducerea la zero a emisiilor evaporative. Fiind un sistem cu impact asupra emisiilor poluante, orice defect al acestuia va declanșa aprinderea martorului MiL din bordul automobilului. Despre modul de diagnosticare și defectele OBD 2 ale sistemului EVAP vom discuta pe larg într-un articol viitor.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Erori în montarea amortizoarelor

Vom prezenta defecțiuni ale amortizoarelor și ale montanților de suspensie care pot duce la reclamații ale clienților și...

Bateriile cu autoextincție

Un studiu recent publicat de Apparao Rao - profesor de fizică, Universitatea Clemson și Bingan Lu - profesor...

Ce este Diagnoza Asistată – HaynesPro Workshop Data

Toată lumea acum face ”diagnoză”. Toți au un tester, citesc un cod de eroare, apoi decid că ”trebuie...

REGULATORUL DE PRESIUNE BENZINĂ – INJECȚIE INDIRECTĂ

La un motor termic cu sistem de injecție cantitatea de combustibil injectată trebuie să depindă exclusiv de timpul...