Motorul cu aer – o alternativă ecologică

Share post:

Primul număr al revistei AutoTehnica, apărut în luna Octombrie 2005 (pe care îl puteți CITI AICI), avea pe copertă imaginea primului automobil cu motor care funcționa pe bază de aer comprimat.Am vrut să vedem, după 19 ani, ce s-a mai întâmplat cu acel proiect …Și iată ce am descoperit …

Într-o nouă eră a transporturilor, marcată de înlocuirea vehiculelor cu motor cu ardere internă (ICE) cu vehicule mai puțin poluante, peisajul de înlocuire este dominat de vehiculele electrice cu baterii (BEV). Există, de asemenea, mai puține vehicule electrice hibride cu priză (PHEV) și mult mai puține vehicule electrice pe bază de hidrogen sau vehicule electrice cu pile de combustie (FCEV). Întreaga tranziție se numește electrificare.
Motivul logic pentru dominația bateriilor este că acestea erau deja o tehnologie matură în alte domenii, au o eficiență bună la călătoria dus-întors și o densitate energetică acceptabilă (deși mai mică decât cea a benzinei sau a hidrogenului).
Dimpotrivă, bateriile au reputația de a avea o durată sau o autonomie limitată, de a fi relativ scumpe și grele și de a avea o amprentă de carbon din cauza producției lor. În prezent, în esență, nu există decât baterii.
În ceea ce privește decarbonizarea industriei transporturilor (decarbonizarea merge mult mai departe decât electrificarea), un argument contextual este acela că vehiculele electrice cu baterii nu generează emisii “la țeava de eșapament”, ceea ce este valabil. Dar, dintr-o perspectivă operațională, acest lucru presupune doar încărcarea cu energie regenerabilă, o direcție pe care o luăm, dar, mai ales, bateriile nu sunt produse în mod curat, o direcție pe care încă nu o luăm și care este foarte dificil de realizat.
În acest domeniu, au apărut și vehiculele electrice cu aer comprimat (CAEV), pentru a contribui la electrificarea transporturilor și pentru a face un pas înainte spre decarbonizare prin intermediul producției curate.

Rezervorul

Fig. 1: Rezervorul de stocare
Sursa foto © MDI

Rezervoarele au o longevitate teoretică de 20.000 de cicluri de umplere Nu mai este nevoie de înlocuiri periodice și costisitoare ale bateriilor .
De asemenea, spre deosebire de sistemele bazate pe baterii, puterea de stocare a Green’Air nu se depreciază de-a lungul anilor.
Acest concept are mai multe avantaje tehnologice, atât ecologice, cât și economice. Aerul comprimat nu este în sine o energie, ci un mijloc de a o stoca, de a o restitui sub formă de mișcare Astfel, Green’Air se mișcă folosind aerul comprimat
Dacă există energie verde din abundență, se poate stoca prin comprimarea aerului într-un rezervor. Energia va rămâne disponibilă fără nicio pierdere.
Umplerea rezervorului Green’Air durează doar 1 minut cu ajutorul stației de aer.
Un rezervor plin de aer comprimat este suficient pentru o zi, iar vehiculul este imediat disponibil pentru utilizare . Stocul de energie disponibil poate fi gestionat în funcție de necesități.

Șasiul

Cadrul structural a fost proiectat în colaborare cu CARTOL. Competențele și cunoștințele acestora i-au condus pe ingineri către o arhitectură auto reală, care este ușoară și rigidă.

Fig. 2: Șasiul
Sursa foto © MDI

Șasiul asigură de asemenea protecția rezervorului în caz de impact, iar structura sa permite realizarea de configurații diferite de caroserie, de la vehicul de pasageri la pick-up .

Motorul

Fig. 3: Motorul
Sursa foto © MDI

Motorul este reversibil cu aer comprimat, cu un singur cilindru cu cameră activă inclusă, distribuție variabilă a supapelor, bloc motor și chiulasa din aluminiu

Fig. 4: Sistemul pneumatic
Sursa foto © MDI

Date tehnice:
● Capacitate cilindrică: 430 cm3
● Puterea motorului: 10,2 CP (7 kW) la 1500 rpm
● Cuplul maxim: 45 Nm – de la 250 la 1500 rpm

Airpod 2.0

Fig. 5: Airpod 2.0
Sursa foto © MDI

Unul din modelele realizate pe baza acestei platforme, este Airpod 2.0. Realizat de echipa de la MDI acesta este un vehicul urban, de mici dimensiuni, 100% ecologic și modular, pe același șasiu, prin înlocuirea unor elemente de caroserie, putându-se obține 3 tipuri diferite de caroserie.

Fig. 6: Modularitatea caroseriei
Sursa foto © MDI

Specificații tehnice:
● Greutatea vehiculului: 280 kg
● Viteza maximă: 80 km/h
● Capacitate portbagaj: 500 l
● Autonomie: 120 – 150 km
● Capacitate: 2 locuri

Fig. 7: Modulele caroseriei
Sursa foto © MDI

Ing. Adrian Lulea
Sursa informațiilor: MDI

AutoTehnica
AutoTehnicahttps://autotehnica.com
Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Arborele cu came

Arborele cu came este organul mecanismului de distribuție care comandă deschiderea supapelor din poziția închisă, până la deschiderea...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...