Paradoxul bateriilor pentru mașinile electrice

Share post:

Noua fabrică de baterii Panasonic, din Kansas City pentru vehicule electrice, necesită atât de multă energie încât o centrală pe cărbune va fi extinsă, întârziind închiderea cu ani buni

Inițial, când am văzut știrea în presa românească, titlul părea o glumă bună … Cum adică ? Noi, care milităm pentru ”energia verde”, pentru ”electrificare” și pentru ”poluare zero”, să fim nevoiți să extindem centralele cu cărbune ?
Așa că am pornit ”pe firul apei” și am început să citesc presa de peste Ocean, pentru a verifica informația.
Am început cu ”ziarul local” din statul unde se construiește fabrica respectivă, ”The Kansas City Star”, de unde aflăm următoarele:În localitatea De Soto, Kansas, se lucrează de zor la noua fabrică de baterii pentru vehicule electrice, a companiei Panasonic. Uzina, care va produce baterii pentru Telsa, ar trebui să aibă aproximativ 4.000 de angajați și este construită pe proprietatea fostei uzine de muniții a armatei, Sunflower.
La capacitate maximă de producție, uzina Panasonic va avea o cerere de aproximativ 200 până la 250 de megawați, potrivit declarației lui Ryan Mulvany, vicepreședinte al Evergy (compania de distribuție locală a energiei). Sarcina este echivalentă cu cea a unui oraș mic.
Panasonic are responsabilitatea de a plăti o parte din modernizările necesare pentru a alimenta centrala cu energie electrică, a declarat Mulvany, dar Evergy are obligația de a aproviziona consumatorii și de a asigura fiabilitatea sistemului energetic. Compania de utilități intenționează să negocieze cu Panasonic și să depună o cerere la KCC cu privire la un “tarif de contract special” cu Panasonic pentru investițiile legate de puterea de alimentare.
Ca și istoric al proiectului, Panasonic a anunțat în iulie 2022 că va construi o fabrică de baterii în valoare de 4 miliarde de dolari în Kansas, după ce legislativul controlat de republicani a adoptat, iar guvernatorul democrat Laura Kelly a semnat o lege menită să faciliteze realizarea megaproiectului, care va oferi companiei stimulente de stat în valoare de 829 de milioane de dolari. De Soto s-a angajat la alte 200 de milioane de dolari în stimulente locale pentru impozitul pe proprietate…. Ceea ce pare cam bizar ținând cont că în România, dacă statul acordă stimulente marilor investitori, populația iese în stradă acuzând ”favoritisme” …
În timp ce oficialii spun că fabrica de baterii, aflată în construcție pe o porțiune din fosta fabrică de muniții a armatei Sunflower din De Soto, va angaja peste 4.000 de muncitori, Kansas nu a obținut nicio garanție privind locurile de muncă sau salariile din partea companiei. Stimulentele extinse, precum și lipsa cerințelor privind locurile de muncă, au atras critici din partea unor legislatori care spun că afacerea miroase a asistență socială corporatistă.
În ciuda prețului uriaș de 4 miliarde de dolari pentru fabrica Panasonic de 250.000 de metri pătrați, compania japoneză este “pregătită să obțină până la 6,8 miliarde de dolari din prevederile Legii federale de reducere a inflației de anul trecut”, potrivit unui raport din iulie al Kansas City Star. Se așteaptă ca firma japoneză să primească stimulente de stat și locale – ceea ce ridică totalul stimulentelor financiare la 8 miliarde de dolari.
Această fabrică masivă de baterii pentru vehicule electrice va necesita cantități enorme de energie. Atât de multă energie, de fapt, încât o centrală locală pe bază de cărbune va fi extinsă, iar durata de viață a centralei va fi prelungită.

Fig. 1: Fabrica Panasonic din De Soto, Kansas
Sursa foto © The Kansas City Star


Centrala din Lawrence este deținută de Evergy – o companie energetică deținută de investitori care oferă servicii pentru peste 1,6 milioane de clienți din Kansas și Missouri.
Evergy ar fi planificat să închidă unitatea 4 pe cărbune de la Lawrence Energy Center la sfârșitul anului 2023 sau la începutul anului 2024. Cu toate acestea, Evergy prelungește durata de viață a centralei pe cărbune din Lawrence “până în 2028, iar apoi ar urma să facă tranziția Unității 5 la gaz pentru a furniza energie în perioadele de cerere ridicată”, a relatat Kansas City Star.
Interesant este că Panasonic s-a angajat să utilizeze energie regenerabilă și să ajungă la emisii nete zero până în 2028. Panasonic lucrează pentru a obține certificate de energie regenerabilă care să acopere “întreaga noastră sarcină operațională din prima zi”. Certificatele ar permite efectiv Panasonic să reducă emisiile asociate cu utilizarea energiei de către uzină.
“Se așteaptă ca cererea creată de centrala de aproape 37.000 de metri pătrați din Johnson County să o dubleze pe cea a celui mai mare client actual al Evergy din stat și să necesite două noi substații, modernizări la trei substații actuale și lucrări la 52 de kilometri de linii de transmisie”, potrivit publicației.
Kayla Messamore – vicepreședintele Evergy pentru strategie și planificare pe termen lung – a recunoscut în timpul mărturiei că uzina de baterii pentru mașini electrice va prezenta “provocări pe termen scurt din perspectiva adecvării resurselor”.
În concluzie:
● Cum se vor produce cei 250 MW necesari fabricii de producere a bateriilor pentru vehicule electrice ?
● Câtă poluare va genera producția respectivelor baterii ?

Dinu Grigoraș,
sursa informațiilor: The Kansas City Star

AutoTehnica
AutoTehnicahttps://autotehnica.com
Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Arborele cu came

Arborele cu came este organul mecanismului de distribuție care comandă deschiderea supapelor din poziția închisă, până la deschiderea...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...