SUPAPA BLOW OFF MOD DE FUNCŢIONARE

Share post:

Scopul acesteia este să prevină unda compresorului şi să reducă uzura turbinei şi a motorului. Supapele blowoff atenuează efectele unui compresor, prin faptul că îi permite aerului comprimat să se ducă în atmosferă, producând un sunet distinct, sau să recircule în admisia ajutajului de intrare a compresorului.
Valva de descărcare (Blow Off Valve sau, pe scurt, BOV) se utilizează exclusiv la motoarele supraalimentate. Un dispozitiv destinat la origine performanţei, a fost preluat de lumea tuningului în special pentru efectul sonor pe care îl produce la schimbarea treptelor (sau la orice altă ridicarea a piciorului de pe acceleraţie).

Supapa ce împrejmuieşte compresorul (SIC), cunoscută şi ca supapa de eliberare a presiunii, este o supapă ce distribuie aerul, cu scopul de a elibera presiunea din sistemul de admisie al unui vehicul turbo atunci când supapa de admisie este ridicată sau închisă. Presiunea aerului este recirculata înapoi în capătul sistemului de admisie (înaintea turbinei), dar după senzorul de evacuare a aerului.
Supapa blowoff (numită câteodată şi “supapă sonoră”, a nu se confunda cu supapa de by-pass) face aceleaşi lucruri şi eliberează aerul în atmosfera, în loc să-l recircule. Acţiunea de blowoff produce un număr
distinctiv de şuierături, în funcţie de modelul evacuării. Anumite supape blowoff se vând cu o ieşire în formă de trompetă ce amplifică intenţionat sunetul. Anumiţi deţinători de vehicule turbo pot cumpăra o supapă blowoff numai pentru efectul auditiv, atunci când nu este indispensabilă unui motor normal. Sporturile cu maşini conduse de FIA au interzis vânzarea supapelor blowoff.

Relativ simplă din punct de vedere constructiv, BOV este o supapă cu membrană sau piston menţinută în poziţia “închis” de un arc cu o forţă prestabilită. Aceasta se montează pe traseul dintre compresor şi galeria de admisie, înaintea clapetei de acceleraţie.

Arcul de care am amintit anterior se comprimă atunci când asupra membranei (sau a pistonului, în funcţie de varianta constructivă) este exercitată o presiune ce depăşeşte valoarea stabilită pentru aplicaţia respectivă. Pe de altă parte, depresiunea din galeria de admisie, produsă în momentul închiderii clapetei de acceleraţie, acţionează pe suprafaţa opusă ajutând manevra. Astfel, se deschide supapă şi se eliberează surplusul de aer, producându-se sunetul caracteristic.
Prin înşurubarea capacului se ajustează pretensionarea arcului şi, implicit, presiunea la care supapa se deschide, iar şurubul limitator reglează cursa pistonului, determinând debitul de aer care poate fi refulat.

Atunci când motorul funcţionează la turaţii mari, compresorul se roteşte de asemenea rapid, generând valori ridicate ale presiunii şi debitului de aer. Prin închiderea clapetei de acceleraţie, fluxul acestuia către cilindri este oprit iar turbocompresorul, care, din cauza inerţiei, tinde să-şi menţină mişcarea, este supus unei frânări bruşte. Fenomenul are violenţa direct proporţională cu mărimea agregatului şi presiunea dezvoltată, putând chiar să-l distrugă.

Aici intervine BOV, care descarcă surplusul de aer şi împiedica şocul, protejând compresorul. Un alt avantaj major este o scădere mai puţin pronunţată a turaţiei acestuia, asigurând reluarea mai rapidă a “suflului” la o nouă apăsare a pedalei de acceleraţie. Variantele cele mai simple – şi cu efect sonor mai pronunţat – eliberează aerul în exterior în timp ce variantele orientate spre performanţă îl descarcă în amonte de compresor, contribuind la susţinerea rotaţiei acestuia. Acestea din urmă se mai numesc şi Blow By Valves.

BOV ŞI MOTOARELE DIESEL
Am menţionat mai sus, ca o condiţie pentru funcţionarea BOV, închiderea clapetei de acceleraţie.
Ce se întâmplă însă la motoarele Diesel la care aceasta lipseşte? Ei bine, aici compresorul nu este frânat de nimic la eliberarea pedalei de acceleraţie (ea acţionează doar asupra cantităţii de combustibil injectat), fluxul de aer sub presiune pătrunde în continuare nestingherit în cilindri şi nu există riscul producerii vreunui şoc dăunător. Practic supapa de descărcare nu are utilitate şi nici măcar nu poate funcţiona! Pentru a nu defavoriza amatorii de “efecte speciale” utilizatori de astfel de motoare, s-a găsit soluţia de a comanda de către unităţi electronice dedicate, prin electrovalve, BOV care au ca unic scop generarea sunetul caracteristic, fără a contribui în vreun fel la creşterea performanţelor.

DEZAVANTAJE
În cazul în care un senzor ce măsoară fluxul aerului este folosit şi este situat în susul supapei blowoff, unitatea de control a motorului (UCM) va măsura excesul de combustibil deoarece excesul de aer din atmosferă nu este scăzut din măsurători. Apoi, motorul va funcţiona cu un amestec mare de combustibil după fiecare acţionare a supapei. Amestecul bogat va duce la ezitare sau chiar la oprirea bruscă a motorului atunci când sistemul de admisie este închis, o situaţie ce se agravează datorită unui impuls mai mare.
Evenimentele ocazionale de acest tip pot fi o pacoste, dar atunci când se întâmplă mai des, pot strica bujiile şi pot distruge convertorul catalitic, căci un combustibil prost produce funingine (carbon în exces) şi combustibilul nears din ţeavă de eşapament poate produce funingine în convertor şi îl poate duce dincolo de limitele normale de funcţionare a temperaturii. O modalitate de a atenua problema este de a reduce presiunea crescută, ceea ce reduce volumul necesar de ventilare şi face ca taxa calculată de UCM să fie mai mică. Deasemenea, aerul poate fi recirculat înapoi în admisie, o setare stoc tipică pentru maşinile cu un senzor MAF.

Situaţia poate fi, deasemenea, corectată prin mutarea unui sistem de măsurare a combustibilului cu un senzor de presiune, o conversie care necesită de obicei un UCM compatibil aftermarket sau un controlor de combustibil. Senzorul MAP monitorizează tot timpul presiunea absolută din colector şi va detecta corect schimbarea ce apare atunci când supapa răsuflă, permiţând UCM-ului să reducă măsurarea combustibilului. O supapă blowoff este conectată printr-un furtun la sistemul de admisie după clapeta de acceleraţie.
Când clapeta de acceleraţie este închisă, presiunea relativă a colectorului scade sub 0 bari şi diferenţa de presiune care rezultă operează pistonul supapei blowoff. Presiunea în exces din turbocompresor este Apoi ventilata în atmosferă sau recirculată în admisia ajutajului de intrare a compresorului.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

POMPA DE INJECȚIE DELPHI DFP6

La Simpozionul Internațional de Motoare de la Viena, pe 31 aprilie 2010, Delphi a prezentat noua pompă de...

RetroTehnica: LANCIA STRATOS

La sfârşitul anilor ’60, angajaţii italieni ai Lancia trăiau periculos. Costurile creşteau, vânzările scădeau, iar fabrica din Torino...

Melkus RS 1000

Ce au în comun această mașină și autoturismul WARTBURG 353 ?Ambele au fost fabricate în fosta Republică Democrată...

TURBINA CU GEOMETRIE VARIABILĂ PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE

Turbinele cu geometrie variabilă (TGV), reprezintă o familie a turbinelor, gândite pentru a permite raportului efectiv al turbinei,...