RetroTehnica: FIAT 124 SPORT SPIDER

Share post:

În anul 2001 s-au implinit 50 de ani de când concernul italian FIAT lansa modelul 124 Sport Spider. În cei 19 ani de producţie au fost fabricate 198.020 de exemplare în cinci serii. Aproximativ 80% dintre acestea au fost comercializate în Statele Unite, fiind unul din cele mai longevive şi de succes modele cu caroserie cabrio. Principalele atuuri ale modelului italian erau design-ul original, performanţele excelente şi preţul atractiv.

Fiat 124 lansat în aprilie 1966 în varianta de caroserie berlină

După succesul comercial înregistrat cu modelul familial de clasă medie Fiat 124 lansat în aprilie 1966 în varianta de caroserie berlină în 3 volume cu 4 uşi şi 5 locuri, care obţinea titlul de ” Automobilul Anului 1967”, conducerea de atunci a constructorului italian FIAT, a luat hotărârea lansării unor noi variante de caroserie: break, coupe şi cabriolet. În cazul variantei cabriolet, la solicitarea conducerii FIAT, majoritatea carosierilor italieni din acea perioadă au propus proiecte, primul dintre aceştia fiind carosierul milanez Touring cu prototipul codificat C4.

Tom Tjaarda


În final, a fost ales proiectul propus de carosierul Pininfarina, design-ul acestuia fiind semnat de Tom Tjaarda.
Modelul pentru producţia de serie a fost prezentat în noiembrie 1966 cu ocazia Salonului Auto de la Torino şi a fost denumit Sport Spider. Încă de la prezentarea oficială, noul Fiat 124 Sport Spider a fost apreciat de presă şi public datorită design-ul elegant, acesta fiind inspirat din cel al prototipului Chevrolet Corvette Rondine realizat de Pininfarina în 1963, interiorul atent finisat configurat cu 2+2 locuri şi preţul atractiv. Producţia modelului Fiat 124 Sport Spider a demarat la sfârşitul anului 1966 şi a fost încredinţată carosierului Pininfarina la fabrica San Giorgio Canavese de lângă Torino în timp ce finisările finale, montarea unor componente şi testele de calitate şi control erau realizate la fabrica Fiat de la Lingotto – Torino. Realizat pe o parte mecanică împrumutată de la berlina 124, uşor îmbunătăţită, Sport Spider dispunea de un ampatament uşor redus şi un motor cu 4 cilindri în linie având capacitatea de 1438 cmc, distribuţia cu două axe cu came în chiulasă, două supape pe cilindru, cureaua de distribuţie dinţată şi blocul motor din aluminiu – soluţii tehnice avansate pentru acea perioadă iar alimentarea cu un carburator dublu corp inversat Weber.

Fiat 124 Sport Spider – 1966

Puterea maximă dezvoltată era de 90CP şi permitea performanţe sportive pentru acea perioadă: viteza maximă 170 km/h şi acceleraţie 0-100 km/h în 11 secunde. Transmisia se realiza pe roţile din spate şi era asociată cu o cutie de viteze manuală în 5 trepte. Suspensia faţă era independentă prevăzută cu braţe trapezoidale, arcuri elicoidale şi amortizoare hidraulice iar suspensia spate prevăzută cu axa rigidă, braţe longitudinale, bară transversală, arcuri elicoidale şi amortizoare hidraulice. Sistemul de frânare era servo asistat şi prevăzut cu discuri. Direcţia era de tipul cu şurub şi rolă. Dimensiunile caroseriei erau: Lxlxh: 3.970 x 1.610 x 1.250 m, ampatament 2.280 m iar greutatea 920 kg.
De la primele drive-test pentru presă, jurnaliştii auto au remarcat la Fiat-ul 124 Sport Spider: performanţele sportive (măsurători publicaţia Quattroruote aprilie 1967: viteza maximă 173 km/h, acc. 0-1000m cu plecare de pe loc în 31.1 sec.), manevrabilitatea excelentă, ţinuta de drum sigură, unele soluţii tehnice avansate şi nu în ultimul rând raportul pret-performante-calitate atractiv. Datorită calităţilor sale, încă de la debutul comercializării, Fiat-ul 124 Sport Spider s-a bucurat de succes comercial mai ales în Statele Unite ale Americii unde a fost comercializat începând cu anul 1968.

BS – 1969

În 1969 este lansată o nouă serie a modelului 124 Sport Spider cunoscută sub codificarea BS şi care înlocuia prima serie codificată AŞ. Nouă serie beneficia de o nouă motorizare cu 4 cilindri cu cilindreea de 1608 cmc alimentat cu două carburatoare dublu corp Weber şi care furniza 110CP permiţând o viteză maximă de 180 km/h şi acc. 0-100 km/h în 9.8 sec. La exterior, seria BS se deosebea prin partea frontală având grila radiatorului şi capota compartimentului motor cu un nou design.
În acelaşi timp au fost introduse noi dotări în standard precum: ştergătoare de parbriz cu temporizator, reglare din interior a farurilor, iluminare reglabilă a tabloului de bord, lămpi de marşarier, pneuri radiale iar printre opţionale: radioul, jantele din aliaj sau oglindă retrovizoare exterioară. În acelaşi an, modelul îşi face debutul în competiţiile sportive precum campionatul italian de raliuri şi în unele etape la clasa să ale campionatului mondial de raliuri. Cele mai importante rezultate fiind o victorie la Monte Carlo şi o victorie în Raliul Elpa, ambele la clasa să şi câştigarea campionatului italian de raliuri.

În 1972, modelul decapotabil italian îşi face debutul în campionatul mondial de raliuri repurtând numeroase victorii dintre care cele mai importante au fost în raliurile Costă Brava, Semperit, Acropole, Alpilor Austrieci, Poloniei şi de la Essen. Variantele de competiţie erau dezvoltate de firma Abarth. După succesele din raliuri, Fiat lansează în acelaşi an în noiembrie, varianta sportivă 124 Abarth Rally şi care era destinată omologării în Grupa 4 fiind construit în 500 de exemplare. Mulţumită unor modificări, motorul de 1.8L al acestei versiuni reuşea să dezvolte până la 180CP. Dintre modificările cele mai importante aduse faţă de varianta standard cu care Fiat câştigase campionatul european de raliuri în 1972 cu piloţii Rafaelle Pinto şi Hakan Lindberg, se umarau: suspensia spate independentă, panourile realizate din materiale uşoare pentru componentele exterioare ale caroseriei şi hard top-ul.
Modelul italian s-a clasat în clasamentul constructorilor pe locul doi în patru stagiuni consecutive (1972-1975) ale campionatului mondial de raliuri şi pe primul loc în două stagiuni (1972 şi 1975) ale campionatului european de raliuri.

CS1

În august 1972 are loc lansarea celei de-a treia serie a modelului, codificată CS1. Pentru seria CS1 sunt disponibile două noi motorizări de 1592 şi 1756 cmc alimentate cu un carburator dublu corp Weber. Noile motorizări dezvoltau 110 şi respectiv 118CP, permiţând o viteză maximă de 180 – 185 km/h. La interior, seria CS1 beneficia de un nou tip de tapiţerie pentru scaune, cele din faţă fiind acum dotate cu tetiere.

CS2Începând cu anul 1975, producţia modelului 124 Sport Spider a fost aproape exclusiv destinată pieţei din Statele Unite ale Americii. În acelaşi timp, modelul italian a beneficiat de unele retuşuri atât la exterior cât şi la interior şi au fost introduse noi dotări.
În iulie 1978 este lansată seria CS2 care era echipată cu un nou propulsor cu 4 cilindri de 1995 cmc alimentat cu un carburator dublu corp Weber şi care dezvoltă 87CP în versiunea pentru piaţa din SUA şi respectiv 120CP pentru restul pieţelor. Viteza maximă era cuprinsă între 175 şi 190 km/h.

CS0


În mai 1979 are loc prezentarea seriei CS0 al cărui motor de 1995 cmc era alimentat cu injecţie mecanică Bosch L-Jetronic şi dezvolta 105CP permiţând o viteză maximă de 180 km/h. Seria CS0 a beneficiat de un nou spoiler frontal şi de o parte posterioară uşor redesenata şi dotată cu noi grupuri optice. Tot acum a fost propusă opţional o cutie de viteze automată în 3 trepte de producţie General Motors. Printre dotările oferite opţional se inumarau: geamurile acţionate electric, radio-casetofonul sau vopseaua metalizată.

124 Sport Spider Turbo
În aprilie 1981 este lansată o serie limitată 124 Sport Spider Turbo comercializată exclusiv pe piaţa din SUA în 1.200 de unităţi. Motorul de 2L supaalimentat cu turbocompresor dezvoltă în acest caz 122CP şi permitea o viteză maximă de 195 km/h în timp ce acceleraţia de la 0 la 100 km/h era posibilă în circa 9 sec.

Din martie 1982 întreaga producţie a modelului este transferată firmei Pininfarina, modelul devenind Pininfarina Spider Europa pentru piaţa europeană şi Pininfarina Spider Azzura pentru piaţa americană, ambele fiind cunoscute şi că seria DS. Seria DS a beneficiat de mici retuşuri la exterior iar la interior de o nouă planşa de bord şi scaune cu o nouă configuraţie. În acelaşi timp au fost introduse dotări suplimentare în standard precum: jante sport din aliaj, oglinzi retrovizoare exterioare reglabile din interior şi antenă radio electrică.

Pininfarina Spider Europa DS
Volumex

La începutul anului 1985 este lansată versiunea Volumex (VX) fabricată în serie limitată de 500 de exemplare până la încetarea producţiei modelului pe 13 iulie 1985. Motorul versiunii Volumex de 2L era supraalimentat cu compresor Roots şi dezvolta 135CP, permiţând o viteză maximă de 195 km/h şi o acceleraţie 0-100 km/h în 8.7 sec. La exterior versiunea Volumex se deosebea prin jantele sport din aliaj cu design specific având insigna Abarth şi montate pneuri de dimensiuni majorate, spoiler-ul frontal cu un nou design, elementele aerodinamice de la pasajele roţilor şi proiectoarele suplimentare.
În cei 19 ani de producţie au fost fabricate 198.020 de exemplare (toate versiunile) din modelul Sport Spider. Aproximativ 80% dintre acestea au fost comercializate în Statele Unite, fiind unul din cele mai longevive şi de succes modele cu caroserie cabrio.

124 Sport Spider – 2016

Cu ocazia aniversării în 2016 a 50 de ani de la lansarea modelului 124 Sport Spider, concernul italian FIAT a prezentat la Salonul Auto de la Los Angeles din 2015, o nouă generaţie a modelului legendar 124 Sport Spider. Noul Fiat 124 Sport Spider a fost dezvoltat în colaborare cu constructorul japonez Mâzda în timp ce design-ul a fost realizat de Centro Stile Torino, împrumutând şi reinterpretând detalii ale originalului Spider din 1966, precum grila hexagonală superioară, cupolele “Power Dome” de pe capota motorului şi blocurile spate orizontale şi ascuţite.
Pe lângă detaliile legate de design noul Fiat vine şi cu o serie de tehnologii de siguranţă şi asistenţă, precum faruri adaptive şi cameră video marşarier, dar şi cu un pachet de infotainment consistent, cu touchscreen de 7 inchi, conectivitate Bluetooth, sistem Keyless Enter’n Go şi sistem audio premium.
În Europa, Noul 124 Spider va fi oferit cu motorizarea MultiAir Turbo de 1.4L (140CP), cuplat la o transmisie manuală în şase trepte.
Această motorizare va propulsa pentru prima dată un autoturism cu tracţiune spate din gama Fiat. Fiat 124 Spider foloseşte o suspensie frontală cu braţe triunghiulare duble şi una multilink pe spate.
Fiat 124 Spider va fi comercializat în Europa în vara anului 2016 şi va fi disponibil în două versiuni de echipare: 124 Spider şi Lusso.

FIAT 124 SPIDER 1.4 TURBO MULTIAIR LUSSO
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

POMPA DE INJECȚIE DELPHI DFP6

La Simpozionul Internațional de Motoare de la Viena, pe 31 aprilie 2010, Delphi a prezentat noua pompă de...

RetroTehnica: LANCIA STRATOS

La sfârşitul anilor ’60, angajaţii italieni ai Lancia trăiau periculos. Costurile creşteau, vânzările scădeau, iar fabrica din Torino...

Melkus RS 1000

Ce au în comun această mașină și autoturismul WARTBURG 353 ?Ambele au fost fabricate în fosta Republică Democrată...

TURBINA CU GEOMETRIE VARIABILĂ PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE

Turbinele cu geometrie variabilă (TGV), reprezintă o familie a turbinelor, gândite pentru a permite raportului efectiv al turbinei,...