SISTEMUL DE TRACȚIUNE INTEGRALĂ CUPLAJUL HALDEX Partea a II-a

Share post:

Sistemul de tracțiune integrală- cuplajul Haldex are rolul de a transmite momentul motor la puntea spate,in functie de stilul si de situațiile de conducere . Acest sistem este montat pe unele tipuri de automobile ale grupului Volkswagen care au soluția-totul pe față . Sunt cunoscute cuplajele Haldex generațiile a-I-a,a-II-a, a-IV-a și a-V-a ce au fost montate pe unele tipuri de automobile, generația a-III-a nefiind montate în cadrul acestui grup.

Podeaua nouă a vehiculului si puntea spate

●Puntea cu braţ este o punte dublu “iadeş”;
●Puntea este ataşată prin intermediul punţii auxiliare (4 puncte de fixare) şi bucşe de etanşare din cauciuc montate la fiecare braţ din spate;
●Rama auxiliară este concepută foarte plată în scopul menţinerii spaţiului disponibil în interior;
●Transmisia finală spate este montată la o traversă care este montată la rama auxiliară;
●O bară antiruliu este asigurată la rama auxiliară a punţii pentru a stabiliza vehiculul;
●Amortizorul este montat la aproximativ 45⁰;
●Pentru creşterea confortului s-a realizat o concepţie îmbunătăţită a montării punţii (decuplarea acustică faţă de caroserie şi dispunerea separată a arcului şi amortizorului), familiară de la modelele cu puntea motoare faţă.
●Garda la sol a fost crescută cu 23 mm.

Rezervorul de carburant

Rezervorul de carburant a fost prevăzut cu un “tunel” în scopul asigurării spaţiului necesar pentru funcţionarea arborelui cardanic la puntea spate.
Din acest motiv rezervorul de carburant are “ două secţiuni”. În acest scop , pe modelele pe benzină a fost montată o pompă de aspiraţie ( pe modelele cu motor diesel o pompă electrică ) în zona rezervorului din stânga, care pompează carburantul din partea stângă a rezervorului în partea dreaptă. Un senzor de măsurare a carburantului este asigurat în fiecare cameră a rezervorului de carburant. Acestea funcţionează în serie.
Rezerva 1+ Rezerva 2 = Rezerva totală
Evaluarea este făcută în procesorul din panoul de bord .

Podeaua vehiculului- Cavitatea roţii de rezervă
Cavitatea roţii de rezervă pe modelele 4×4 a fost repoziţionată cu 230 mm mai în spate. Aceasta asigură spaţiul necesar pentru montarea braţelor din spate la podeaua vehiculului. Cablajul flexibil pentru cuplajul Haldex este poziţionat în interiorul locaşului roţii de rezervă.
Acest montaj asigură protecţia împotriva deteriorării pe timpul deplasării pe diferite suprafeţe de drum.

Adaptarea sistemului de evacuare

Toate automobilele cu arbore cardanic şi noua punte spate au necesitat modificări ale sistemului de evacuare. Traseul conductei de evacuare din faţă a fost modificat în jurul arborelui cardanic. La puntea spate nu este posibilă trecerea conductei(ţevii) de evacuare din spate peste punte, ca la puntea faţă, dar ea va trece pe sub axă. Versiunile de conducte de evacuare din faţă folosite depind întotdeauna de tipul de motor folosit.

Compunera si funcționarea cuplajului Haldex

Construcția cuplajului Haldex

Componentele mecanice cu piese în rotaţie şi mişcare includ:
●Arborele de intrare cu suport disc cu dantură exterioară;
●Discuri cu dantură interioară şi dantură exterioară;
●Placa excentrică (placa camei axiale) la suportul discului cu dantură interioară;
●Cilindrii de presiune pentru pistoane;
●Pinionul conic al arborelui cu suport pentru discurile cu dantură interioară.

Sistemul hidraulic include:
●Supapa de limitare a presiunii;
●Supapa de presiune ;
●Acumulatorul ;
●Filtrul de ulei;
●Pistoanele circulare(un piston lucrează, două pistoane pompează);
●Supapa de control.

Sistemul electric include:
●Unitatea de control pentru cele patru roţi motoare;
●Pompa electrică de ulei;
●Motorul de poziţionare pentru supapa de control;
●Senzorul de temperatură.

Componente mecanice
Arborele de intrare este conectat la placa de ghidare pentru cilindrul de presiune şi suportul(tamburul) discurilor cu dantură exterioară. Trei cilindri de presiune dispuşi la 120⁰ ,sunt asiguraţi la fiecare piston.
Aceasta asigură stabilitatea statică pentru pistoanele de lucru când se rotesc. Placa excentrică este parte componentă a tamburului pentru discuri cu dantură interioară. Ea este montată permanent pe arborele pinionului conic. Discul excentric are trei came , fiecare dispusă axial la 120⁰ fiind cunoscut ca un disc cu came axial. Sistemul funcţionează apoi, în principiu, ca o pompă de injecţie rotativă.

Când vehiculul este accelerat, cilindrii de presiune ai pistoanelor de pompă se mişcă împotriva discului excentric care este de altfel staţionar sau se mişcă foarte încet. O mişcare de pompare începe atunci, cu
alte cuvinte mişcarea doar de rotaţie a cilindrilor de presiune este transformată în placa de ghidare în mişcare de rotaţie şi ridicare datorită camelor axiale de pe placa excentrică. Mişcarea de rotire/ridicare este transmisă de către cilindrii de presiune la pistoanele de pompare. Aceştia se răsucesc apoi realizează numai o mişcare de ridicare ce duce la creşterea presiunii de lucru care acţionează apoi sistemul de lucru.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

POMPA DE INJECȚIE DELPHI DFP6

La Simpozionul Internațional de Motoare de la Viena, pe 31 aprilie 2010, Delphi a prezentat noua pompă de...

RetroTehnica: LANCIA STRATOS

La sfârşitul anilor ’60, angajaţii italieni ai Lancia trăiau periculos. Costurile creşteau, vânzările scădeau, iar fabrica din Torino...

Melkus RS 1000

Ce au în comun această mașină și autoturismul WARTBURG 353 ?Ambele au fost fabricate în fosta Republică Democrată...

TURBINA CU GEOMETRIE VARIABILĂ PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE

Turbinele cu geometrie variabilă (TGV), reprezintă o familie a turbinelor, gândite pentru a permite raportului efectiv al turbinei,...