Șlefuirea umedă – soluție pentru remedierea defectelor de vopsire

Share post:

Șlefuirea umedă este, probabil, cea mai descurajantă sarcină din toate activitățile din atelierul de vopsitorie, așa că vom prezenta mai jos modul în care se realizează acest proces și cum puteți remedia defectele de vopsire folosind această procedură.

Ce este șlefuirea umedă ?

Șlefuirea umedă constă în îndepărtarea fizică a texturii sau a imperfecțiunilor localizate în stratul superior al vopselei pentru a obține un finisaj mai neted care reflectă mai bine lumina. Acest lucru dă aspectul unei suprafețe mai profunde și mai lucioase.
Procesul, ca în cazul tuturor procedurilor de corectare a vopselei, nu elimină direct defectele, ci îndepărtează o parte microscopică din stratul superior, nivelând întreaga zonă până când se atinge sau se depășește partea inferioară a celui mai adânc defect. Acest lucru face ca imperfecțiunea să dispară, iar ideea este de a lăsa în urmă o suprafață superioară perfect netedă, fără defecte.
Vopseaua modernă 2K este formată din trei straturi. Primul strat este grundul, peste acesta se află stratul de bază (care este stratul de pigmenți de culoare) și, în cele din urmă, stratul transparent, care este denumit lac – acesta este cel care protejează stratul de bază. În general, stratul de lac va fi cel mai gros strat al vopselei dumneavoastră și este partea în care veți găsi defectele.
Poate că este depășită în zilele noastre, dar veți găsi încă vopsea 1K pe unele vehicule clasice și moderne. Vopseaua într-o singură etapă constă într-un strat de grund cu un strat de pigment (topcoat) deasupra. Acestea nu folosesc un strat separat de strat transparent pentru protecție, așa că aici defectele se vor regăsi în stratul de vopsea.
Șlefuirea sau lustruirea vopselei nu reprezintă procesul de îndepărtare a întregului strat transparent (sau a stratului de acoperire), ci este mai degrabă procesul de îndepărtare a unei cantități mici de pe suprafață pentru a nivela suprafața și pentru a restabili acea strălucire.

Fig. 1: Reflectarea luminii de pe o suprafață vopsită și de pe o suprafață șlefuită
Sursa foto © AutoFinesse

O suprafață neuniformă a vopselei este ușor de identificat deoarece lumina care ricoșează pe ea se va reflecta în direcții diferite. Acest lucru este ceea ce face ca defectele de pe suprafață să fie vizibile cu ochiul liber – într-un fel, nu sunt defectele reale pe care le vedeți, ci natura aleatorie a luminii care ricoșează în ele. Prin nivelarea suprafeței, lumina se va reflecta în ochi într-un mod mai uniform, ceea ce face ca suprafața să pară mai strălucitoare și dă efectul unei vopsele mai adânci.
Acesta este, de asemenea, motivul pentru care, în timpul oricărei proceduri de corecție, folosim o sursă de lumină puternică și consistentă pentru a ajuta la identificarea celor mai mici vârtejuri și imperfecțiuni.

Cum apare o suprafață vopsită neuniformă ?

Există mulți factori care pot cauza imperfecțiuni și care pot duce la o suprafață de vopsea neuniformă. Cele mai frecvente defecte pe care le veți găsi sunt coaja de portocală, urmele de turbionare, marcajele adânci, gravura cu acid și apă, zgârieturile și urmele de tampon de la lustruirea mecanică (denumite în mod obișnuit holograme). Unele – cum ar fi vârtejurile și zgârieturile – sunt cauzate de acțiuni fizice, care adesea ar fi putut fi evitate, cum ar fi tehnicile de spălare nesigure. Altele vor fi inevitabile și cauzate de condițiile de mediu, iar unele – în special coaja de portocală – pot fi prezente din fabrică sau pot fi cauzate de alte acțiuni, cum ar fi reparațiile la vopsea.
Coaja de portocală este unul dintre cele mai ușor de identificat și, probabil, unul dintre cele mai frecvente defecte care necesită șlefuire umedă pentru a fi îndepărtate. Se poate găsi în unele vopsele din fabrică, dar este cel mai adesea prezentă atunci când un panou a fost vopsit din nou. Este ușor de observat, deoarece arată ca și cum ar exista umflături în vopsea, exact ca suprafața texturată a unei portocale.

Fig. 2: Efect de ”coajă de portocală”
Sursa foto © Vinnie van Rooij

Atunci când un panou de caroserie sau un vehicul este vopsit din nou, amestecul de vopsea solidă și solventul purtător care iese din pistol este umed. Acesta ajunge pe suprafață și apoi se usucă pe măsură ce solvenții se evaporă, lăsând în urmă vopseaua solidă. Acest proces de evaporare este inevitabil și este cel care lasă în urmă textura; acesta este și motivul pentru care atelierele de caroserie șmirgheluiesc și aplică vopsea după pulverizare, pentru ca efectul să fie mai puțin vizibil pentru un ochi neexperimentat.
În cazul vopselelor care suferă de coajă de portocală sau de orice alt defect, cum ar fi o zgârietură sau o gravură de suprafață, dacă ne uităm la o secțiune transversală a stratului superior la scară microscopică, veți vedea că nu este plat. În schimb, va conține puncte înalte și joase, aproape ca niște vârfuri și depresiuni. Scopul șlefuirii umede – împreună cu lustruirea ulterioară pentru a rafina și mai mult suprafața – este de a nivela stratul până când acestea nu mai există. În cele din urmă, ceea ce urmărim să obținem este o suprafață complet plană, folosind abrazivi din ce în ce mai fini, trecând prin mai multe etape de șlefuire umedă și lustruire mecanică.

Este necesară șlefuirea umedă ?

Aceasta este întotdeauna întrebarea numărul unu pe care trebuie să o luați în considerare înainte de a încerca să șlefuiți umed. De fapt, există probabil mai multe motive pentru care nu ar trebui să o faceți decât pentru care ar trebui să o faceți. Aproape că este de la sine înțeles că îndepărtarea unui strat de vopsea, indiferent cât de microscopic este, vine cu un anumit risc și ar trebui să fie întotdeauna tratată cu precauție.
Șlefuirea umedă este un proces care utilizează abrazivi mai grosieri decât majoritatea produselor de lustruit, iar acest lucru vă expune la posibilitatea de a îndepărta prea mult din stratul superior și de a provoca daune de durată vopselei prin trecerea la stratul următor – fie de la stratul transparent la stratul de pigment, fie de la stratul de finisare la cel de grund. Procesul este conceput doar pentru a elimina defectele din stratul superior, astfel încât, dacă o zgârietură adâncă trece deja prin mai multe straturi, aceasta nu poate fi îndepărtată.
Există, desigur, ideea că trebuie să existe suficient strat superior pentru a putea fi îndepărtat fără a-l îndepărta pe tot. Acesta este motivul pentru care, înainte de a lua orice bloc de șlefuit pe caroserie, este vital să măsurăm adâncimea vopselei. Pentru a evita orice deteriorare, este esențial să știm cu ce lucrăm.

De asemenea, trebuie să ne punem și alte întrebări vitale:

 • A fost revopsit panoul?
 • Lucrăm cu vopsea din fabrică?
 • La ce adâncime este vopseaua de pe panou?
 • Vehiculul a fost polișat sau șlefuit înainte?

Dar, mai presus de toate, trebuie să luați întotdeauna în considerare implicațiile șlefuirii umede înainte de a începe.
Câteva motive pentru care ar trebui să fiți întotdeauna precaut includ:

 • Prelucrați stratul superior, astfel încât acesta va oferi mai puțină protecție pentru vopseaua de dedesubt în continuare. După ce ați șlefuit, veți avea un strat mai subțire de strat transparent pentru a vă proteja vopseaua.
 • Un panou care a fost șlefuit umed înainte nu poate fi șlefuit umed din nou întotdeauna. Acest lucru înseamnă că, dacă, după șlefuire, apar zgârieturi sau imperfecțiuni în stratul transparent sau în stratul de acoperire, acestea nu pot fi întotdeauna reparate. Doar o parte din stratul superior poate fi îndepărtată înainte de a ajunge la stratul inferior.
 • Îndepărtarea unei părți din stratul de lac transparent va diminua, de asemenea, proporțional, capacitatea acestuia de a proteja vopseaua de decolorarea UV. Cu cât stratul de strat transparent este mai subțire, cu atât mai puțină protecție va exista.

Acestea fiind spuse mai sus, atunci când este efectuată corect, șlefuirea umedă poate fi o schimbare de joc pentru finisajul vopselei dumneavoastră și, în multe cazuri, este singura modalitate de a elimina imperfecțiunile majore.

Echipament necesar

Fig. 3: Echipamente pentru șlefuire umedă
Sursa foto © AutoFinesse

Mai jos veți găsi o listă a tuturor produselor și accesoriilor utilizate pentru acest proces. Deși aceasta nu este în niciun caz o listă completă, acestea sunt elementele esențiale pe care le recomandăm pe baza experienței noastre…

 • Lampă de detaliere care oferă o sursă de lumină puternică și directă necesară pentru identificarea și inspectarea defectelor.
 • Mașină de lustruit MPX – Mașină de lustruit compactă cu dublă acțiune care include o placă de suport de 10 cm.
 • Sticlă de pulverizare, în acest caz folosită pentru a pulveriza apă pe suprafață pentru lubrifiere și reducerea căldurii în timpul procesului de șlefuire.
 • Sticlă de pulverizare pentru tamponul de lustruit – Ideală pentru a obține o răspândire perfectă a compusului pe tamponul de lustruire la mașină.
 • Lavete din microfibre – Lavetele din microfibre 3GSM de uz general pentru îndepărtarea reziduurilor de lustruire.
 • Tampon de lustruire cu microfibre – Tampon de lustruire din microfibră de 10 cm, utilizat pentru tăieri grele după șlefuirea umedă.
 • Tampon de lustruire la mașină din spumă de densitate medie folosit pentru tăiere și rafinare.
 • Găleată dedicată exclusiv pentru șlefuirea umedă, utilizată pentru a înmuia și înmuia suportul de șlefuire.
 • Echipament de șlefuire – Șmirghel cu granulație 2000 și 3000 și blocuri de șlefuire.

Cum se măsoară grosimea vopselei

Înainte de a efectua orice fel de corecție a vopselei, este recomandabil să folosiți un aparat de măsură profesional pentru a măsura adâncimea vopselei de la stratul superior până la suprafața caroseriei, fie că este vorba de metal, fibră de carbon sau plastic.
Acest dispozitiv simplu este ținut pe suprafață pentru a vă oferi o citire generală a grosimii straturilor de vopsea, grund și lac.
În cazul de față, vopseaua (în zona specifică măsurată) are o grosime de 154 microni.
Micronul este de obicei unitatea de măsură pe care o folosim aici iar un micron echivalează cu a 1000-a parte dintr-un milimetru. Unele țări, în special SUA, măsoară vopseaua în milimetri.

Fig. 4: Măsurarea grosimii stratului de vopsea
Sursa foto © AutoFinesse

Indiferent de măsurătoarea utilizată, ne așteptăm ca un panou care a fost vopsit din nou să prezinte o valoare mai mare decât cea a unui automobil nou, proaspăt ieșit de pe linia de producție.
Citirile de adâncime a vopselei vor varia, de asemenea, între producătorii de vehicule. Vopseaua modernă din fabrică poate avea de obicei o grosime cuprinsă între 100 și 180 de microni, dar, din experiență, media pe care ne așteptăm să o vedem este de obicei în jur de 130. Ne așteptăm ca aproximativ 50-80 de microni să fie stratul de lac transparent.
Atunci când se face o citire a adâncimii vopselei pe un panou de caroserie, se recomandă întotdeauna să se facă mai multe citiri pe tot panoul. Acest lucru se datorează faptului că vopseaua variază în grosime pe diferite panouri și pe fiecare panou în parte. Este posibil să găsiți vopsea mai subțire în unele zone și vopsea mai groasă în altele, în funcție de modul în care a fost aplicată vopseaua și de efectul gravitației asupra modului în care s-a răspândit în jurul panoului, în fabrică.
Efectuarea mai multor măsurători pe un întreg vehicul sau pe o anumită zonă care urmează să fie corectată ne permite să construim o imagine în mintea noastră, în esență o hartă a vopselei.

Pașii de lucru

Primul lucru care trebuie făcut este … spălarea mașinii. După ce mașina este spălată și uscată, este introdusă în atelier pentru operația de șlefuire.
Șlefuirea trebuie efectuată într-un spațiu curat, lipsit de praf, aerisit si bine luminat.

PASUL 1: PULVERIZAREA APEI
Folosind un pulverizator, apa este împrăștiată uniform pe suprafața care urmează a fi șlefuită. Suprafața pulverizată trebuie să fie mai mare decât suprafața pe care se va deplasa padul de șlefuit, pentru a evita zgârierea suprafeței

Fig. 5: Pulverizarea apei
Sursa foto © AutoFinesse

PASUL 2: ȘLEFUIREA PROPRIU-ZISĂ
Șlefuirea se realizează în etape succesive utilizând hârtie abrazivă cu granulația de 2000 și de 3000.
Padul se va mișca liniar, fără apăsare, și având grijă să nu se depășească zona pulverizată cu apă. Zona care este șlefuită, trebuie să fie mai mare decât zona ”cu probleme”

Fig. 6: Șlefuirea
Sursa foto © AutoFinesse

PASUL 3: POLIȘAREA
După șlefuire, pentru a elimina diferențele de percepție dintre suprafața șlefuită și zonele adiacente, este necesară polișarea suprafeței.
Polișarea are rolul de uniformizare a suprafețelor și de creștere a ”strălucirii” vopselei.
Mai întâi se aplică pasta de polișat pe tamponul de pâslă (vezi fig 7)

Fig. 7: Aplicarea pastei de polisat pe tamponul de pasla
Sursa foto © AutoFinesse

Apoi, pasta se întinde uniform, cu degetul, pe toata suprafața tamponului (vezi Fig. 8)

Fig. 8: Întinderea pastei de polisat pe tamponul de pasla
Sursa foto © AutoFinesse

Folosind o mașină de polișat, se uniformizează atât zona șlefuită anterior cât și zonele adiacente

Fig. 9: Polișarea
Sursa foto © AutoFinesse

La final, suprafața polișată este curățată cu o lavetă de microfibră

Fig. 10: Ștergerea suprafeței
Sursa foto © AutoFinesse

PASUL 4: INSPECȚIA FINALĂ
Folosind o lampă puternică, se verifică starea suprafeței. Daca totul este perfect, atunci … puteți merge să sărbătoriți.
Dacă nu .. Va trebui să reluați pașii 1-4

Fig. 11: Inspecția finală
Sursa foto © AutoFinesse

RECOMANDĂRI FINALE
Dacă nu ați mai făcut niciodată această operație, vă sfătuim ca ”să vă faceți mâna” pe elemente de caroserie uzate, aflate în service-ul Dumneavoastră … Astfel, nu se va supăra nimeni dacă veți strica ceva …

Cristian Duica
Sursa (c) AutoFinesse

AutoTehnica
AutoTehnicahttps://autotehnica.com
Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Arborele cu came

Arborele cu came este organul mecanismului de distribuție care comandă deschiderea supapelor din poziția închisă, până la deschiderea...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...