SISTEMUL DE FRÂNARE TRAILER EBS

Share post:

Sistemul de frânare Trailer EBS este un dispozitiv de frânare acţionat electronic cu reglare în funcţie de sarcină a presiunii de frânare şi împiedicare automată de blocare.

Autovehiculele cu aceste dispozitive de frânare pot fi remorcate doar în spatele:

  • Autovehiculelor tractante cu racord extins ISO 7638-1996 (7 poli; 24V; autovehicule tractante cu cablu de date CAN)
  • Autovehiculelor tractante cu racord ISO 7638-1985 (5 poli; 24V; autovehicule tractante fără cablu de date CAN)

Trailer EBS este compatibil cu următoarele configuraţii ABS:

semiremorci sau remorci cu axă centrală cu suspensie cu aer.

  • 2S/2M + SLV, extinderea acestei configuraţii cu un Select Low Ventil pentru comandarea unei axe de direcţie la semiremorci.
  • 4S/2M, 4 senzori turaţie şi un modulator remorcă pentru semiremorci sau remorci cu axă centrală cu 2 şi 3 axe şi suspensie cu aer.
  • 4S/2M+1M, 4 senzori turaţie, un modulator remorcă şi un ventil releu ABS pentru semiremorci cu 2 până la 4 axe şi remorci cu axă centrală cu 2 şi 3 axe cu suspensie cu aer.
  • 4S/2M+1M, 4 senzori turaţie, un modulator remorcă şi un ventil releu EBS pentru remorci cu oişte cu 2 până la 5 axe, semiremorci cu 2 până la 4 axe respectiv remorci cu axă centrală cu 2 şi 3 axe cu suspensie cu aer.

2S/1M, 4S/4M şi 6S/3M Configuraţiile ABS nu sunt compatibile.
Axele respectiv roţile care nu sunt prevăzute cu senzori pot fi controlate de către axele respectiv roţile controlate direct.

În cazul agregatelor cu mai multe axe se presupune o forţă similară care acţionează asupra acestor axe. Dacă nu toate roţile sunt prevăzute cu senzori, atunci acea/acele axe trebuie prevăzute cu senzori, care se va bloca de regulă prima.

Agregatele cu mai multe axe cu echilibrare statică a sarcinilor pe axe trebuie dotate în aşa fel (cilindri frână, lungimea manetei de frână etc.) ca pe cât posibil roţile tuturor axelor să atingă simultan limita de blocare şi o roată reglată direct să nu controleze la rândul său mai mult de două roţi; respectiv la remorcile cu axă centrală să nu controleze mai mult de o roată sau o axă indirect.

Componente
Modulator Trailer EBS 480 102 0 . . 0
Modulatorul remorcii este utilizat pentru reglare şi supravegherea sistemului de frânare electropneumatic. El reglează presiunea din cilindrii de frână pe ambele părţi ale uneia, două sau trei axe. Modulatorul remorcă se va monta în dispozitivul de frânare electropneumatică între rezervorul de depozitare respectiv supapa de frânare EBS a remorcii (T-EBS C) / Supapa de defrânare (T-EBS D) şi cilindrul de frână în apropierea axelor pe cadrul autovehiculului (de ex. la o semiremorcă cu 3 axe pe portantul transversal deasupra celei de-a doua axe).

Modulatorul remorcă dispune de două canale independente pneumatice de reglare a presiunii cu câte o supapă de alimentare cu aer şi aerisire, supapă de redundanţă, senzor de presiune şi un sistem electronic comun de reglare cât şi de o conexiune electrică pentru o supapă releu ABS sau EBS. Cu ajutorul acestei conexiuni se pot regla separat presiunile cilindrilor de frână ai unei axe.

Vitezele roţilor sunt înregistrate şi evaluate cu ajutorul a trei până la patru senzori de turaţie. În cazul înclinaţiei spre blocare presiunea de frânare indicată pentru cilindrul de frână va fi redusă prin circuitul de reglare ABS. Presiunea de alimentare este măsurată printr-un senzor de presiune integrat. În cazul unei presiuni de alimentare sub 4,5 bari conducătorul va fi avertizat cu ajutorul lămpilor de avertizare galbene
şi roşii. Modulatorul remorcii comunică în cazul dispozitivului de conectare extins ISO 7638 cu autovehiculul motorizat prin interfaţa electrică pentru remorcă conform ISO 11992 (1998-04-01). Pentru diagnoza modulatorului remorcii este prevăzută o interfaţă de date bidirecţională conform ISO14230 (KWP 2000).

Modulator Trailer EBS C
În cazul unei interfeţe CAN disponibile deceleraţia nominală a remorcii este determinată cu ajutorul semnalului de frânare CAN al autovehiculului motorizat. În rest deceleraţia nominală este formată din semnalul de presiune recepţionat de la supapa de frânare EBS a remorcii. Racordul pentru un senzor de sarcină pe axe se găseşte pe modulatorul remorcii. În funcţie de încărcarea autovehiculului se va adapta forţa de frânare.

Modulator Trailer EBS D
În cazul Trailer EBS D deceleraţia nominală a autovehiculului cu un senzor de presiune integrat va fi determinată prin măsurarea presiunii pneumatice de comandă de la vehiculul tractant iar – în cazul în care este disponibilă o interfaţă remorcă – prin valoarea nominală CAN. În cazul autovehiculelor cu o reacţie critică în timp se poate conecta la alegere un senzor de frânare suplimentare pentru îmbunătăţirea reacţiei în timp. Modulatorul remorcii dispune de un senzor integrat pentru sarcina pe axe. În plus se poate conecta un senzor separat pentru sarcina pe axe pentru a utiliza de exemplu la suspensiile hidraulice un senzor de presiune cu o arie mai mare de măsurare. În funcţie de încărcarea autovehiculului se va modifica forţa de frânare (reglarea forţei de frânare în funcţie de sarcină). O a doua interfaţă CAN (ISO 11992 sau ISO 11898) poate fi utilizată pentru conectarea unui sistem telematic sau unui al doilea modulator remorcă.

Variante ale modulatorului Trailer EBS D
Standard 4S/2M :
Se poate utiliza cu semiremorci, nu însă în combinaţie cu TCE.
Premium 4S/3M :
Se poate utiliza cu semiremorci şi remorci cu oişte, nu însă în combinaţie cu TCE. Această variantă dispune de o conexiune electrică pentru o supapă externă EBS respectiv ABS. La conectarea unei supape de releu EBS se pot regla separat presiunile cilindrilor de frână ai unei axe. În cazul conectării unei supape de releu ABS presiunea de frânare indicată poate fi reglată separat prin blocarea circuitului de reglare ABS. Se poate activa funcţia „RSS” (Roll Stability Support). Dacă funcţia RSS este activată, în momentul identificării unui pericol de răsturnare are loc o frânare automată a remorcii. În cazul operării cu ECAS/ELM se poate conecta o baterie pentru operarea separată a remorcii fără vehicul cu motor.
Pentru ca conductele legate să nu fie suprasolicitate, curentul pentru încărcarea bateriei este limitat cu ajutorul sistemului electronic EBS. Bateria este încărcată cu ajutorul sistemului electronic EBS din reţeaua de bord a autovehiculului motorizat, dacă tensiunea de alimentare măsurată de către autovehiculul motorizat în vehiculul remorcă este mai mare de 24V şi nu a avut loc o frânare EBS/ABS.

TCE + 4S/2M
Se poate utiliza cu semiremorci şi remorci cu oişte, numai în combinaţie cu TCE şi nu poate fi operat separat.

Supapă de defrânare
La Trailer EBS generaţia D funcţiile ventilului de frânare a remorcii ca de exemplu funcţie rupere sau reţinere presiune trebuie asigurate în cazul decuplării remorcii.

Preferabil este să se utilizeze pentru acestea supapa de defrânare.
Aceste funcţii pot fi însă asigurate şi printr-o supapă convenţională sau o supapă de frânare EBS. Supapa de defrânare îndeplineşte funcţiile frânării de urgenţă în cazul ruperii cablului pneumatic de alimentare şi funcţia supapei duble de defrânare.
Cu butonul negru de acţionare (butonul de slăbire a instalaţiei de frânare în funcţiune), instalaţia de frânare poate fi slăbită cu mâna după o frânare automată, la vehiculul parcat, fără alimentare cu aer comprimat, dacă în rezervor există suficientă presiune depozitată.
Cu butonul roşu de acţionare (acţionarea instalaţiei de frânare oprită), frâna de parcare poate fi acţionată, respectiv din nou slăbită, prin aerisirea cilindrului de frână cu arc.

Când autovehiculul este decuplat (conducta de alimentare aerisită) are loc o frânare automată prin intermediul frânei în funcţiune şi simultan supapa de reţinere integrată în ventilul de siguranţă pentru eliberarea frânei de parcare PREV dirijează către circuitul cilindrului de frână cu arc. Dacă se pierde presiune în rezervorul remorcii parcate, cilindrii de frână cu arc preiau în mod automat acţiunea de frânare şi vor asigura autovehiculul împotriva pornirii de pe loc. Toate funcţiile de reglare sunt active în cazul ruperii conductei de alimentare cu aer.
Ventil frânare remorcă Trailer EBS C
Ventilul convenţional de frânare remorcă este utilizat începând cu Trailer EBS generaţia C3 în combinaţie cu un senzor extern pentru presiunea nominală.


Trailer EBS D
Trailer EBS generaţia D operează împreună cu o supapă convenţională pentru remorcă fără a utiliza un senzor de presiune extern, pentru că acesta este integrat în Modulator. Este important să se utilizeze o supapă de frânare remorcă fără avans.

Ventil releu
Supapa de releu EBS este utilizată la Trailer EBS C ca element static pentru controlarea presiunilor de frânare pe axa anterioară a remorcilor cu oişte sau la o a treia axă a semiremorcilor. Supapa releu EBS este
compusă dintr-o supapă releu cu două ventile magnetice (ventil alimentare/evacuare), o supapă redundanţă şi un senzor de presiune. Comanda electrică şi supravegherea se realizează prin intermediul modulatorului Trailer EBS C.


Ventil releu
Supapa releu ABS cunoscută de la sistemele de frânare convenţionale şi un ventil dublu de recirculare sunt utilizate în sistemul de frânare electropneumatic ca element static pentru controlarea presiunilor de frânare la o axă viratoare a semiremorcilor. Comanda electrică şi supravegherea se realizează prin intermediul modulatorului remorcii.Supapă pentru ridicarea axei (cu două circuite)
Cu ajutorul supapei axei liftante cu două circuite pot fi coordonate în mod automat până la două axe liftante
în funcţie de sarcina actuală pe axe de către Trailer EBS. Comanda electrică şi supravegherea se realizează prin intermediul modulatorului remorcii.

Supapă pentru ridicarea axei (cu un circuit)
Folosind supapa cu un singur circuit pentru ridicarea axei, o axă liftantă poate fi controlată automat de către EBS-D al remorcii, în funcţie de sarcina curentă pe axă. Comanda electrică şi supravegherea se realizează prin intermediul modulatorului remorcii. Asistenţa la demarare prin menţinerea presiunii reziduale este posibilă după deşurubarea aerisirii. Pentru aceasta se va poziţiona un cablu de la aerisire la supapa magnetică cu 3/2 căi. Pentru aceasta la racordul IN/OUT1 al Trailer EBS D trebuie conectat cablul 449 764… 0. Aerisirea ventilului axei liftante (Racord 3) este blocată prin intermediul unei supape cu 2-căi, ventilul va fi aerisit corespunzător prin intermediul modulatorului şi se menţine presiunea max. posibilă a burdufului. Dispozitivul auxiliar de pornire poate fi activat prin intermediul tastelor (siehe Kapitel 4.16 „Comandă integrată axă liftantă ILS (Integrated Load Switch)“, Seite 35).


Ventil dublă blocare (Select Low Ventil)
La autovehicule cu reglare 2S/2M+Select Low ventilul dublă blocare se utilizează pentru a frâna o singură axă (de exemplu axa viratoare). Presiunile de intrare sunt presiunile laterale coordonate de modulatorul remorcii. Presiunea mai scăzută este direcţionată pe axa care va fi frâna.

Trailer EBS C
La Trailer EBS C presiunea suspensiei cu aer se măsoară cu un senzor pentru sarcina pe axe (senzor de presiune). În funcţie de presiunea suspensiei se va efectua o reglare în funcţie de sarcină a forţei de frânare.

Evaluarea electrică şi supravegherea se realizează prin intermediul modulatorului remorcii. Senzorul pentru presiunea pe axe trebuie să măsoare presiunea de suspensie a unei axe care nu se ridică. La remorcile cu oişte senzorul pentru sarcina pe axe trebuie să înregistreze întotdeauna presiunea suspensiei axei reglate de modulatorul remorcii (nu al axei cu al 3-lea modulator).

În cazul suspensiilor cu aer cu o supapă de nivel senzorul pentru determinarea sarcinii pe axe poate fi conectat la oricare dintre suspensii. La suspensii cu aer cu două supape de nivel (reglarea nivelului pentru fiecare parte) senzorul pentru sarcină axe va înregistra printr-un ventil cu două căi presiunea mai ridicată.

Trailer EBS D
La Trailer EBS D poate fi conectat la racordul IN/OUT2 un senzor extern pentru presiunea de frânare pentru îmbunătăţirea reacţiei în timp.

Acest senzor de presiune determină presiunea de comandă din cablul de frână şi transmite valoarea determinată modulatorului remorcii. În plus la racordul IN/OUT1 se poate conecta un senzor extern pentru sarcina pe axe.

Senzorul de presiune poate fi utilizat şi pentru service, în cazul în care senzorul intern pentru presiunea de frânare sau senzorul pentru sarcina pe axe nu funcţionează. Dacă senzorul/senzorii externi de presiune sunt conectaţi, atunci senzorul corespunzător intern nu este activ.

FUNCTIONAREA SISTEMULUI

Functii electropneumatice
Trailer EBS este comutat electric prin Pin 2 din racordul conform ISO 7638 (clema 15).
În cazul întreruperii alimentării cu tensiune prin racordul ISO 7638 sistemul de frânare poate fi alimentat printr-o alimentare opţională a stopurilor. Imediat după pornirea Trailer EBS se va efectua o verificare de sistem. 2 secunde de la pornire magneţii din modulatorul remorcii sunt porniţi pe rând, acest proces poate fi identificat după zgomotul produs de aceştia. Sistemul este operaţional cel târziu la 150 ms după pornire.

După pornirea Trailer EBS funcţia ABS poate fi disponibilă limitat, pentru că de abia după începerea rulării se va efectua o verificare dinamică a senzorilor ABS. Pentru controlarea electropneumatică la începutul procesului de frânare supapele de redundanţă integrate sunt alimentate cu curent astfel presiunea pneumatică este anulată şi se declanşează presiunea de alimentare la supapele de alimentare ale modulatoarelor. Astfel este posibilă reglarea presiunii până la presiunea de alimentare.

Pentru reglarea presiunii modulatorului remorcii îi este indicată o valoare nominală, care este reglată în funcţie de sarcină. Pentru adaptarea forţelor de frânare la diferitele grade de încărcare se măsoară presiunea suspensiei, care este asigurată de o conductă pneumatică care alimentează modulatorul remorcii.
Indicarea valorii nominală pentru Trailer EBS se face în cea mai mare parte prin interfaţa electrică a remorcii conform ISO 11992 (1998-04-01). Dacă această interfaţă nu este disponibilă, indicaţia valorii nominale va fi făcută de către senzorul de presiune integrat în modulatorul remorcii sau, în cazul vehiculelor cu reacţie critică la timp printr-un senzor de frânare extern din conducta de comandă. Declanşarea frânării are loc prin circuitele de reglare ale presiunii cu supape de releu în interval. Pentru adaptarea forţelor de frânare la diferite grade de încărcare sarcinile pe axe sunt măsurate în cazul vehiculelor cu suspensie cu aer prin măsurarea presiunii pe suspensie. În cazul în care este conectat un sistem ECAS, sistemul continuă să fie operabil şi la 5 s după oprirea Trailer EBS.

Redundanţa pneumatică
În cazul erorilor de sistem, care necesită o oprire parţială a întregului sistem, se comută presiunea pneumatică de comandă pe supapele de alimentare deschise şi cele de evacuare închise ale modulatoarelor, astfel încât presiunea de frânare este pur pneumatică, fără însă a avea în vedere sau a putea controla sarcinile de pe axe (ALB). Funcţia ABS este menţinută cât mai mult posibil. Conducătorului îi este semnalizat printr-o lampă de avertizare care este starea sistemului cu ajutorul racordului Pin 5 ISO 7638 (afişajul lămpii de avertizare se bazează pe prevederile legale valabile).

Structura sistemului electric/electronic
Modulatorul remorcii este alimentat la operare normală prin cabluri asigurate de interfaţa ISO 7638 (ştecăre X1, clasa 15 şi clasa 30). Ca funcţie de siguranţă este prevăzută alimentarea cu curent prin intermediul stopurilor, pentru ca în cazul unei întreruperi a alimentării cu tensiune prin interfaţa ISO 7638 să se poată menţine funcţiile de reglare.
Conexiunea electrică de date între vehiculul motorizat şi modulatorul remorcii se realizează prin interfaţa remorcii conform ISO 11992 (ştecăr X1, Pin 6 şi 7). Conţinuturile de date sunt prelucrate de către modulatorul remorcii în funcţie de mportanţa şi funcţia lor. Pentru determinarea valorii nominale în spatele unui vehicul motorizat fără EBS este integrat un senzor de presiune pentru măsurarea presiunii de comandă în modulatorul Trailer EBS D. În cazul lungimilor mari ale cablurilor de comandă se poate utiliza pentru îmbunătăţirea reacţiei în timp un senzor extern pentru presiunea de frânare (la utilizarea unei supape de frânare remorcă EBS acesta este integrat în aparat). Valoarea nominală va fi monitorizată să fie plauzibilă. Redundanţa pneumatică se realizează cu supapele magnetice cu 3/2 căi incluse în modulatorul remorcii. La începutul fiecărui ciclu de frânare acesta opreşte supapele magnetice şi astfel controlul redundant.

Presiunea axei anterioare a unei remorci cu oişte sau a celei de-a 3 axe a unei semiremorci se va regla de preferinţă cu o supapă releu EBS electropneumatică. În grupa constructivă a supapei sunt integraţi un senzor pentru presiunea de frânare şi un ventil magnetic cu 3/2 căi. Senzorul de presiune frânare este alimentat de către modulatorul remorcii (ştecăr X4) cu tensiune. Valoarea reală este emisă sub formă de semnal analog. Presiunea celei de-a 3 axe a semiremorcii (axă de direcţie) poate fi reglată şi cu o supapă releu ABS. Aici se va regla doar presiunea în aria de blocare a axei, în rest se va seta presiunea de frânare indicată prin racordul 4 al supapei releu ABS.

Alimentarea electrică a tuturor senzorilor activi se face în comun prin ieşiri asigurate împotriva scurtcircuitelor de la modulatorul remorcii. Senzorul pentru presiunea de alimentare şi doi senzori pentru presiunea de frânare sunt integraţi în modulatorul Trailer EBS D, care sunt alimentaţi cu tensiune de către modulatorul remorcii. Valorile reale sunt emise sub formă de semnale analoage.

Pentru măsurarea presiunii suspensiei s-a integrat un senzor de presiune în modulatorul Trailer EBS D, cu o conductă pneumatică de la modulatorul remorcii către suspensii. În plus se poate conecta un senzor separat pentru sarcina pe axe (la racordul X5) pentru a utiliza de exemplu la suspensiile hidraulice un senzor de
presiune cu o arie mai mare de măsurare. Ştecărul X5 poate fi la alegere parametrizat şi ca intrare comutare şi serveşte atunci la remorcile cu axă liftantă pentru activarea unei asistenţe de demarare. Pentru afişajul uzurii garniturilor de frână există indicatori la roţile cu frână, ale căror semnale sunt evaluate de către modulatorul remorcii şi transmise vehiculului tractant cu ajutorul ISO 11992. 2 ieşiri de comutare
sunt puse la dispoziţie pentru alte sisteme pentru remorcă, ale căror funcţii pot fi parametrizate cu ajutorul instrumentelor de diagnoză. Erorile de sistem sunt recunoscute de către modulatorul remorcii şi salvate.

Trailer EBS C

Conducătorul este avertizat cu ajutorul unei lămpi despre starea Trailer EBS, lampă care este alimentată de la racordul ISO 7638 Pin 5 .
În plus are loc şi emiterea semnalului prin interfaţa remorcii conform ISO 11992. În general se aplică: Când presiunea de alimentare în remorcă a scăzut sub 4,5 bari, sunt ornite lămpile de avertizare galbenă (Pin 5 ISO 7638) şi roşie (ISO 11992).
Lămpile de avertizare se sting din nou când presiunea creşte peste 4,5 bari. Pot fi parametrizate două secvenţe diferite ale semnalelor de avertizare.

Posibilitatea 1: La staţionarea autovehiculului: Dispozitivul de avertizare (lampa de vertizare) se aprinde după pornirea motorului. În cazul în care nu s-a determinat o eroare actuală, dispozitivul de avertizare se va stinge in circa 2 secunde. Dacă s-a detectat o eroare actuală, de exemplu un senzor defect, dispozitivul de avertizare rămâne aprins.

În cazul unei erori la senzorul de ABS care nu este actuală însă a fost salvată în timpul ultimei deplasări, dispozitivul de avertizare se va stinge după v > 7 km/h. În cazul rulării v > 7 km/h: Dispozitivul de avertizare se va aprinde respectiv va continua să rămână aprins în cazul în care a fost determinată o eroare actuală.

Posibilitatea 2: Dispozitivul de avertizare se aprinde după pornirea motorului.

În cazul în care nu s-a determinat o eroare actuală, dispozitivul de avertizare se va stinge upă circa 2 secunde şi se va reaprinde după alte 2 secunde. Dispozitivul de avertizare se va stinge la v > 7 km/h.
Dacă s-a detectat o eroare actuală, de exemplu un senzor rupt, dispozitivul de avertizare ămâne aprins.

Selectarea valorii nominale şi reglarea presiunii
Ca valoare nominală se determină orinţa de frânare a conducătorului. În cazul operării în spatele unui vehicul tractant EBS cu racord cu 7 poli conform ISO 7638, modulatorul remorcii va primi valoarea nominală prin intermediul interfeţei remorcii (CAN) de la vehiculul tractant EBS. Se va regla în cea mai mare parte în funcţie de valoarea nominală CAN. Dacă nu există o valoare nominală disponibilă la interfaţa remorcii, de exemplu:

  • la operarea remorcii în spatele unui vehicul tractant cu frâne convenţionale cu dispozitiv de racordare 5 poli (ABS) conform ISO 7638 sau dacă interfaţa remorcii (CAN) este întreruptă la trenuri EBS, valoarea nominală va fi determinată prin măsurarea presiunii de comandă. Această măsurare are loc:
  • în modulatorul remorcii
  • cu un senzor de măsurare presiune extern.

Monitorizarea presiunii nominale împotriva frânării nedorite cu comutatorul integrat în supapa de frânare a remorcii realizate la versiunea C a fost înlocuită la versiunea D printr-o verificare a plauzibilităţii valorii indicate de senzor. La depăşirea presiunii de comandă de 0,3 bari supapa de redundanţă inclusă în modulatorul remorcii este comutată pe presiune de alimentare şi se declanşează frânarea EBS. În timpul frânării supapa de redundanţă este comutată pentru scurt timp înapoi de presiune de comandă şi cu ajutorul senzorilor de presiune reală se verifică dacă există acolo presiune.

Funcţie Roll Stability Support (RSS)
Începând cu generaţia C3 a Trailer EBS s-a introdus funcţia RSS pentru semiremorci. Un autovehicul se poate răsturna, dacă acceleraţia transversală critică pentru răsturnare este sub forţa de aderenţă a pneurilor la carosabil. Pe baza centrului de greutate în general ridicat, mai ales remorcile tind să se răstoarne în curbe la viteze mari. Conducătorul remarcă de multe ori tardiv pericolul de răsturnare pentru a putea lua măsuri adecvate (de exemplu frânare). Prin funcţia RSS, pericolul de răsturnare a autovehiculului remorcă este recunoscut în mod automat şi se declanşează frânarea automată. Astfel pericolul de răsturnare este redus.

Funcţia RSS utilizează mărimile de intrare cunoscute ale EBS; vitezele roţilor, informaţiile cu privire la încărcare şi decelerare nominală, iar la Trailer EBS D un senzor suplimentar de accelerare transversală integrat în modulator. Prin intermediul funcţiei RSS se poate recunoaşte dacă există pericol de răsturnare prin scăderea sarcinii pe roţile din interiorul curbei. La depăşirea acceleraţiei transversale determinate ca fiind critică pentru răsturnare la remorcă se vor declanşa presiuni de testare limitate în timp la presiune redusă. Durata şi intensitatea presiunii depind de situaţia reală a acceleraţiei transversale. Pericolul de răsturnare se recunoaşte pe baza reacţiei roţilor la care s-a efectuat testul de frânare. În cazul pericolului de răsturnare recunoscut la roţile din exteriorul curbei se va declanşa o frânare cu presiune crescută,
pentru a evita astfel răsturnarea. Presiunea de frânare pentru roţile interioare rămâne în mare parte nemodificată.

Frânările care au loc în cadrul RSS nu conduc la aprinderea stopurilor, pentru că unitatea de comandă a stopurilor poate fi acţionată doar din vehiculul motorizat, frânările în cadrul RSS sunt însă efectuate doar de către remorcă.

O reglare RSS este declanşată la deplasarea fără frânare sau cu frânare parţială. Dacă conducătorul frânează destul de tare (deceleraţie peste deceleraţia RSS) reglarea RSS u este acţionată.
Dacă vehiculul motorizat impune remorcii o valoare de frânare pneumatică sau electrică când reglarea RSS este în funcţiune, începând din momentul în care valoarea indicată de către autovehiculul motorizat depăşeşte reglarea RSS, aceasta va fi oprită şi presiune de frânare a remorcii va fi declanşată conform indicaţiilor vehiculului motorizat până la sfârşitul procesului de frânare.
Prin reglarea RSS nu se pot însă aboli legile fizicii. Dacă acţiunea forţei transversale asupra remorcii ş astfel acceleraţia transversale nu scade suficient de rapid în ciuda frânării automate, respectiv aceasta continuă să crească, atunci remorca se va răsturna, chiar dacă funcţia RSS este activată. Pe durata deplasării se compensează un perimetru al cauciucului cu o variaţie de până la 9% şi o înclinare a modulatorului de până la 3 grade faţă de axa longitudinală a autovehiculului plus toleranţa offset a senzorului acceleraţiei transversale. Până la compensare funcţia RSS poate fi dezactivată sau reacţiona cu întârziere. Lampa de avertizare se poate stinge deja înainte ca RSS să funcţioneze optim. Când autovehiculele sunt mişcate fără presiune în suspensii, este posibil ca RSS să nu poată recunoaşte pericolul de răsturnare din cauza informaţiilor de încărcare care funcţionare corectă a RSS, această funcţie este sistată şi se va aprinde lampa de avertizare.

Trailer EBS C Funcţia RSS calculează pericolul de răsturnare cu ajutorul diferenţelor de turaţie ale roţilor cu senzori de pe două axe.
De aceea funcţia RSS poate fi asigurată doar la configuraţiile 4S/2M, 4S/2M + 1M sau 4S/3M.

Trailer EBS D Varianta premium este dotată cu un senzor de acceleraţie transversală. De aceea şi
autovehiculele 2S/2M pot fi dotate cu aleatoriu de multe axe liftante. Astfel RSS poate fi aplicat pe configuraţiile 2S/2M, 2S/2M SLV, 4S/2M şi 4S/3M. Autovehiculele pot fi dotate şi cu axe de direcţie. Funcţia RSS mai dezvoltată adaptează după câteva frânări de testare pragurile individuale ale acceleraţiei transversale.

Funcţie oprire
La staţionarea autovehiculului (v < 1,8 km/h) şi dacă presiunea pneumatică este mai mare de 3,5 bari, după 5 se trece de la reglare electropneumatică la reglare pneumatică a presiunii. Această funcţie serveşte evitării consumului nenecesar de curent în cazul în care autovehiculul este staţionat cu frâna de mână
acţionată şi motorul pornit. Această funcţie este dezactivată la începerea deplasării.

Funcţia de frânare de urgenţă
Pentru a putea realiza forţa maximă de frânare există o funcţie de frânare de urgenţă. Dacă dorinţa de frânare a conducătorului corespunde cu peste 90% din presiunea de rezervă care stă dispoziţia acestuia, deci dacă este vorba de o frânare completă, presiunea de frânare creşte până la presiunea de rezervă existentă. Această funcţie este activă şi în cazul în care plesneşte un burduf al dispozitivului de suspensie.

Mod verificare
Pentru a putea verifica repartizarea presiunii de frânare la staţionare, dispozitivul electronic de frână trebuie setat în modul de verificare.
Pentru activarea modului de testare, contactul trebuie să fie pornit atunci când linia de comandă este ventilată (sistemul de frânare de serviciu şi sistemul de frânare de parcare nu trebuie acţionate).
Astfel funcţia de oprire şi cea de frânare de urgenţă sunt oprite.
Reglarea automată în funcţie de sarcină poate fi verificată în acest mod în funcţie de presiunea la capul de cuplare şi a sarcinii actuale pe pe axe respectiv suspensie. În cazul remorcilor cu oişte reglarea presiunii pe axa de direcţie are loc conform presiunii de suspensie reglată la axa posterioară a modulatorului remorcii.

Trailer EBS C Prin extragerea ştecărului senzorului sarcinii pe axă se poate simula în cazul autovehiculului neîncărcat starea de încărcare, pentru a putea declanşa presiunea întreagă de frână.
În acest caz se va activa lampa de avertizare! După terminarea verificării senzorul sarcinii axelor trebuie reconectat şi eroarea actuală din electronică va fi ştearsă prin întreruperea alimentării cu curent (reset). Imediat ce autovehiculul se deplasează cu mai mult de 10 km/h, funcţiile de staţionare şi cea de frânare de urgenţă sunt din nou funcţionale.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Erori în montarea amortizoarelor

Vom prezenta defecțiuni ale amortizoarelor și ale montanților de suspensie care pot duce la reclamații ale clienților și...

Bateriile cu autoextincție

Un studiu recent publicat de Apparao Rao - profesor de fizică, Universitatea Clemson și Bingan Lu - profesor...

Ce este Diagnoza Asistată – HaynesPro Workshop Data

Toată lumea acum face ”diagnoză”. Toți au un tester, citesc un cod de eroare, apoi decid că ”trebuie...

REGULATORUL DE PRESIUNE BENZINĂ – INJECȚIE INDIRECTĂ

La un motor termic cu sistem de injecție cantitatea de combustibil injectată trebuie să depindă exclusiv de timpul...