Sistemul de lumini laterale

Share post:

Sistemul de lumini laterale de la Volkswagen se caracterizează prin două funcţii noi şi anume: lumina laterală de tip dinamic şi lumina laterală statică. Ambele funcţii îmbunătăţesc considerabil iluminarea
stradală în comparaţie cu farurile tradiţionale atunci când vehiculul întoarce sau îşi schimbă direcţia
de mers.

Sistemul de lumini laterale are următoarele funcţii:

  • Iluminarea laterală a carosabilului într-un mod dinamic (faza scurtă cu centru de rotaţie);
  • Lumina laterală statică, lumini suplimentare pentru o mai bună iluminare în cadrul virajelor din curbe
    strânse sau întoarceri.

Lumina laterala de tip dinamic
Sistemul dinamic al farurilor de curbe pivotează orizontal bulbul becului corespunzător fazei scurte cu ajutorul unui motor integrat. Unghiul de pivotare este de aproximativ 15grade pe partea din interiorul curbei şi de 7.5grade pe partea exterioară curbei.

Unghiurile de pivotare diferite furnizează o mai bună iluminare a carosabilului în cadrul virajelor. Modulul din interiorul axului pivotează de două ori mai mult, faţă de modulul din exteriorul curbei. Maximul de suprafaţă iluminată se realizează atunci când există o distribuţie egală de lumini.

Luminile nu pivotează atunci când autovehiculul staţionează
Atunci când autovehiculul rulează cu o viteză mai mică de 10km/h, bulburile becurilor nu sunt pivotate. La o viteză de peste 10km/h, unghiul de rotaţie este practic dependent de raza curbei. Aşadar, sunt îndeplinite cerinţele legale conform cărora farurile nu trebuie pivotate atunci când autovehiculul este staţionat. De asemenea, farurile sunt pivotate uşor atunci când autovehiculul accelerează dintr-o poziţie de repaus.

Suprafeţe iluminate

Diagrama alăturată prezintă o iluminarea îmbunătăţită a carosabilului atunci când autovehiculul îşi schimbă direcţia de mers.
Conul de lumină mai întunecat reprezintă iluminarea cu un sistem de fază scurtă tradiţional. Acesta iluminează zona A a drumului. O mare parte din conul de lumină, iluminează zone din afara drumului. Conul de lumină mai deschis prezintă iluminarea cu un sistem dinamic de lumini de curbe, care iluminează zona B a drumului.

Funcţie
Farurile statice de curbe reprezintă o inovaţie vizibilă cu uşurinţă din exteriorul autovehiculului. Un reflector suplimentar a fost integrat în far pentru a realiza această funcţie.

În prima imagine prezintă iluminarea carosabilului în cazul unei virări a unui autovehicul dotat cu faruri tradiţionale de fază scurtă, iar în a doua imagine se observă iluminarea carosabilului realizată cu ajutorul unor lumini statice de curba statice.

În situaţiile prezentate, se observă clar un grad de siguranţă mărit adus de sistemul de iluminare îmbunătăţit. Farurile statice de lumină laterală funcţionează în paralel cu luminile de fază scurtă.

Bulbul de halogen din reflectorul suplimentar este pornit, în funcţie de situaţie, la viteze mai mici sau egale cu 50km/h. Acestea ajută conducătorul auto să detecteze alţi utilizatori sau obstacole din trafic mai repede. Lumina statică de curbă este pornita, respectiv oprită, prin schimbarea fazei scurte cu cea lungă.


Design
Ansamblul farului (la Touareg)
Un far cu funcţia de lumină de curbe cuprinde patru bulbi:

  1. Bulbul de descărcare a gazului (pentru faza scurtă, lungă şi luminile dinamice de curbe);
  2. Bulbul luminilor statice de curbe;
  3. Bulbul corespunzător semnalului de virare;
  4. Bulbul luminii laterale.

Ansamblul farului de curbe dinamic

Ansamblul modulului luminii pentru farurile de curbe dinamice este asemănător modulului tip dublu-Xenon tradiţional. Faza scurtă şi cea lungă sunt incluse în bulb.
Modulul este montat pe rulmenţi pe o suprafaţă de rotire pentru a permite mişcarea pe orizontală. Modulul este dotat cu un motor de control suplimentar şi un sensor în acest sens. Sensorul este utilizat pentru a recunoaşte unghiul de rotaţie.
Bulbul de descărcare a gazului este inserat în spate într-un acumulator. Bulbul de descărcare a gazului poate fi schimbat prin deschiderea capacului acumulatorului.

Farul static de curbe este proiectat in exterior prin intermediul unui reflector situat in spatele luminii de
semnal pentru viraje. Se poate ajunge la bulbul farului static de curbe printr-o deschidere a carcasei modulului farului.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Arborele cu came

Arborele cu came este organul mecanismului de distribuție care comandă deschiderea supapelor din poziția închisă, până la deschiderea...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...