ÎNLOCUIREA PLĂCUȚELOR DE FRÂNĂ LA FRÂNA DE PARCARE ELECTRONICĂ

Share post:

Din motive de siguranță și pentru a obține un efect optim, toate activitățile de întreținere și reparații trebuie efectuate numai de către profesioniști instruiți în conformitate cu liniile directoare și specificațiil emise de producătorul vehiculului. Înainte de a începe reparațiile, verificați dacă toate părțile sistemului de frânare pe care nu le veți înlocui sunt în stare perfectă de funcționare. Acestea includ furtunurile și conductele de frână, starea lichidului de frână (punctul de fierbere), garniturile și pistoanele etrierului de frână, șuruburile de ghidare de pe suportul de frână, precum și butucul roții și rulmenții roților.

Pentru lucrări profesionale de reparații, întreținere și diagnosticare la frâna electrică de parcare, trebuie să fie disponibil un instrument electronic de diagnosticare care poate fi conectat la vehicul prin intermediul Diagnosticului la bord (OBD).


Înainte de a înlocui o componentă a frânei electrice de parcare, sistemul trebuie introdus în modul de întreținere cu ajutorul acestui dispozitiv de diagnosticare.

Pentru a face acest lucru, regulatorul rotește axul (Fig. 1), astfel încât piulița de presiune să poată fi condusă înapoi în poziția sa inițială (Fig. 2). După finalizarea reparației, sistemul trebuie calibrat.

Componentele frânei electrice de parcare
Etrierul frânei de parcare electrice este un etrier cu un singur piston de tipul „Colette”.

Funcția hidraulică este aceeași, indiferent dacă etrierul este fără frână de parcare sau dacă are frână de parcare mecanică.

Actuator
Motorul electric acționează angrenajul de acționare printr-o curea dințată. Angrenajul de actionare și axul sunt conectate împreună.Piston
Axul este conectat la piulița de presiune printr-un filet autoblocant. Piulița de presiune este asigurată împotriva rotirii în piston datorită formei sale și a porțiunii plate corespunzătoare din interiorul pistonului. De îndată ce axul este rotit de angrenajul din servomotor, piulița de presiune împinge pistonul și, odată cu acesta, plăcuța de frână împotriva discului de frână – frâna este activată. În sens invers, frâna este eliberată prin deformarea inelului de etanșare a pistonului (revenire).

Inlocuirea placutelor
Înainte de a înlocui placutele de frana, sistemul trebuie introdus în modul de întreținere cu ajutorul unui dispozitiv de diagnosticare.

Scoateți conectorul
Deblocati siguranta conectorului cu un instrument adecvat și scoateți conectorul din servomotor.
Unele sisteme de frânare electrică de parcare utilizează servomotoare cu un cablu integrat. În acest deconectată mufei se face de pe cablajul vehiculului.


Scoateți furtunul / conducta de frână
Scoateți furtunul / conducta de frână și obturati cu un dop adecvat pentru a preveni scurgerea lichidului de frână și golirea sistemului.
Lichidul de frână dizolvă vopseaua și reprezintă un pericol pentru sănătate. Este obligatoriu să respectați instrucțiunile de siguranță de la producător la manipularea lichidului de frână.Scoateți carcasa
Unitatea carcasă-actuator poate fi acum trasă de pe suportul de frână în direcția săgeții.
Instalarea are loc în ordine inversă
Carcasele preumplute sunt prevăzute cu un dop la conexiunea cu furtunul / conducta de frână. Acest lucru trebuie îndepărtat înainte ca conducta de frână să fie din nou conectată!
Purjați aerul din sistemul de frânare! Odată instalat, sistemul trebuie calibrat cu ajutorul dispozitivului de diagnosticare. Respectați instrucțiunile producătorului vehiculului în acest sens.
Scoateți carcasa frânei
Slăbiți și scoateți ambele șuruburi de fixare ale carcasei frânei. În acest timp și în funcție de proiectarea etrierului, știfturile de ghidare de pe suportul de frână trebuie ținute fixe folosind un instrument adecvat. Carcasa, inclusiv dispozitivul de acționare, poate fi acum scoasă de pe suportul de frână în direcția săgeții.
Scoateți plăcuțele de frână
Scoateți plăcuțele de frână și arcurile de fixare a plăcuțelor de pe suportul de frână
Scoateți etrierul
Slăbiți și scoateți ambele șuruburi de fixare care țin suportul de frână la articulația de direcție. Suportul de frână poate fi acum îndepărtat de la articulația de direcție.Instalarea are loc în ordine inversă.
Odată instalat, sistemul trebuie calibrat cu ajutorul dispozitivului de diagnosticare. Respectați instrucțiunile producătorului vehiculului în acest sens.

Înlocuirea plăcuțelor de frână
Înainte de înlocuirea plăcuțelor de frână, sistemul trebuie introdus în modul de întreținere „Schimbarea plăcuțelor” cu ajutorul unui dispozitiv de diagnosticare.

În acest mod de întreținere, regulatorul rotește axul (Fig. 1) astfel încât piulița de presiune să fie condusă înapoi în poziția sa inițială (Fig. 2).
Scoateți șuruburile de fixare
Slăbiți și scoateți ambele șuruburi de fixare ale carcasei frânei. În acest timp și în funcție de designul etrierului de frână, știfturile de ghidare de pe suportul de frână trebuie ținute fixe folosind un instrument adecvat.


Inspectați și curățați ertrierul de frână
Înainte de asamblarea frânei, trebuie examinate următoarele componente ale suportului de frână:
· Știfturi de ghidare pentru ușurința mișcării și jocul radial
· Huse de praf pentru fisuri și calitate de etanșare
· Suprafețele de contact ale arcurilor de fixare ale plăcuțelor sau ale plăcuțelor pentru deteriorări datorate coroziunii crescute
Etrierul trebuie apoi curățat temeinic.

Inspectați și curățați carcasa frânei
Înainte de asamblarea frânei, trebuie examinate următoarele componente ale carcasei frânei:
· Portbagaj cu piston pentru fisuri și calitate de etanșare
· Pistoane pentru usurinta miscarii
· Carcasă pentru deteriorări mecanice
Carcasa frânei trebuie apoi curățată temeinic.

Montarea plăcuțelor de frână
Montați arcurile de fixare a plăcuțelor și plăcuțele de frână pe suportul de frână. Lubrifianții precum vaselina sau pasta de cupru nu pot fi folosiți decât dacă sunt specificați în mod expres! Dacă arcurile de fixare ale plăcuțelor sau plăcuțele se blochează în timpul montării, suportul de frână trebuie curățat din nou sau, în caz de îndoială, înlocuit.


Nu prelucrați tamponul sau suportul în niciun caz! Pentru a garanta funcționarea perfectă a sistemului de frânare, respectați cu precizie toate informațiile suplimentare de pe plăcuțe, cum ar fi extragerea filmelor adezive sau direcția de instalare a plăcuțelor, de exemplu!

Împingeți pistonul de frână înapoi
Înainte de a monta carcasa pe suportul de frână, pistonul trebuie împins înapoi în poziția inițială folosind un instrument adecvat.NOTĂ : Pistonul de frână dintr-un etrier de frână EPB nu trebuie rotit înapoi în poziția de pornire, spre deosebire de practica cu frânele manuale de mână.
Acest lucru duce la deteriorarea piuliței de presiune și / sau a axului!


Montarea carcasei
Introduceți șuruburile de fixare pentru carcasă și strângeți la cuplul specificat de producător. În acest timp și în funcție de designul etrierului de frână, știfturile de ghidare de pe suportul de frână trebuie ținute fixe folosind un instrument adecvat.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

POMPA DE INJECȚIE DELPHI DFP6

La Simpozionul Internațional de Motoare de la Viena, pe 31 aprilie 2010, Delphi a prezentat noua pompă de...

RetroTehnica: LANCIA STRATOS

La sfârşitul anilor ’60, angajaţii italieni ai Lancia trăiau periculos. Costurile creşteau, vânzările scădeau, iar fabrica din Torino...

Melkus RS 1000

Ce au în comun această mașină și autoturismul WARTBURG 353 ?Ambele au fost fabricate în fosta Republică Democrată...

TURBINA CU GEOMETRIE VARIABILĂ PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE

Turbinele cu geometrie variabilă (TGV), reprezintă o familie a turbinelor, gândite pentru a permite raportului efectiv al turbinei,...