Piese întâlnite pe mașinile electrice

Share post:

Mașinile electrice, tot mai prezente în circulația de zi cu zi, sunt echipate cu piese mai ”neobișnuite” pentru mecanicii de modă veche …

Numărul mașinilor electrice și hibride prezente pe drumurile patriei este în continuă creștere, motiv pentru care și prezența lor în service a crescut.
Problema când deschidem capota unei astfel de mașini o reprezintă apariția în fața ochilor a unor piese care arată un pic mai ”altfel” decât cele cu care suntem obișnuiți și al căror rol ne este cel puțin neclar.
În cele ce urmează, vom încerca să prezentăm, cu sprijinul celor de la MAHLE, a rolului și funcționalității câtorva astfel de piese.

Sistem de blocare în modul ”parcare”
Sursa foto © MAHLE

Sistem de blocare în modul ”parcare”
Dacă maneta de comandă a unui autovehicul electric se află în poziția “Parcare”, vehiculul este împiedicat să se deplaseze. Acest lucru este asigurat de o funcție de blocare a parcării, care este echipată cu un actuator electric. Actuatorul poate fi utilizat în diverse aplicații, nu numai în cazul vehiculelor electrice.Răcitor cu valvă de expansiune electrică (EXV)
Sursa foto © MAHLE


Răcitor cu valvă de expansiune electrică
Mai ales pe vreme caldă, răcitorul bateriei nu este întotdeauna suficient pentru a regla temperatura. De aceea, lichidul de răcire face un ocol și curge printr-un așa-numit răcitor, în care se evaporă refrigerantul din sistemul de aer condiționat. Acest lucru reduce sarcina asupra răcitorului bateriei.Placă de racire pentru componentele electronice
Sursa foto © MAHLE


Plăci de răcire pentru componentele electronice
Componentele electronice pentru sisteme de înaltă performanță, cum ar fi invertoarele din motoarele electrice, se încălzesc considerabil la sarcini mari.
Placa de răcire de la MAHLE asigură faptul că sistemul poate continua să funcționeze în orice moment prin eliminarea eficientă a căldurii din componentele electronice. În același timp, răcirea continuă protejează durata de viață a componentelor electrice și a interfețelor.

Încălzitor PTC de înaltă tensiune
Sursa foto © MAHLE

Încălzitor PTC de înaltă tensiune
Încălzitoarele electrice sunt o sursă de căldură indispensabilă atunci când vine vorba de încălzirea cabinei vehiculelor electrice pe perioade lungi de timp. Inovația MAHLE renunță la senzorii de temperatură și folosește în schimb un sistem inteligent de hardware și software, care încorporează elementele de încălzire și integrează toate funcțiile. Sistemul electronic încorporat analizează în permanență rezistența electrică a elementelor PTC (coeficient pozitiv de temperatură) din încălzitor și, astfel, cunoaște și este capabil să ajusteze temperatura acestora.
Placă de răcire a bateriei
Sursa foto © MAHLE

Placă de răcire a bateriei
Electrificarea vehiculelor ridică noi provocări pentru managementul termic. Este necesară o temperatură sub 40 de grade Celsius pentru a răci bateriile litiu-ion din vehiculele hibride și electrice. Bateriile se încălzesc considerabil în timpul încărcării și în condiții de sarcină extremă atunci când vehiculul este condus.
Placa de răcire a bateriilor de la MAHLE menține temperatura celulelor într-un interval definit și, astfel, crește și durata de viață a bateriei.


Modul de management a uleiului
Numeroși producători de automobile electrice folosesc uleiul pentru a răci motoarele de acționare electrică și/sau sistemele de transmisie. Bateriile sunt din ce în ce mai mult răcite cu ajutorul unui fluid (răcire prin imersie).
Acest lucru înseamnă că, la dezvoltarea unei unități de acționare sau a unei baterii răcite prin imersie, trebuie luate în considerare și alte funcții, cum ar fi filtrarea și circulația uleiului, în plus față de
răcire.
MAHLE combină cu succes filtrul, pompa de ulei și termostatul într-o singură unitate compactă. Această soluție este astfel optimizată pentru scăderi de performanță și presiune, ceea ce duce la o proiectare, producție și interfețe mai simple.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Arborele cu came

Arborele cu came este organul mecanismului de distribuție care comandă deschiderea supapelor din poziția închisă, până la deschiderea...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...