Sistemul ”Steer-by-wire”,LEXUS RZ 450E

Share post:

Chiar și în timp ce Toyota era criticată pentru strategia sa de electrificare și pentru ritmul în care a adoptat BEV-urile, inginerii companiei pregăteau în liniște primul EV al mărcii Lexus, crossoverul RZ 450e din 2023.
Deși nu este insuficient de puternic, cu un total de 230 kW (313 CP) disponibili atunci când ambele motoare, cel din față și cel din spate, sunt la putere maximă, unii vor pune la îndoială autonomia sub medie a vehiculului.
Bateria litiu-ion de 71,4 kWh și 355 V a RZ – dezvoltată de Prime Planet Energy & Solutions din Tokyo, o companie afiliată Toyota – are 96 de celule, este sigilată cu uretan și este răcită și încălzită cu lichid de răcire circulant. Lexus spune că autonomia estimată de EPA a RZ este de 354 km cu jante de 18 inch și de 315 km cu jante de 20 inch. Încărcarea de la 0 la 100% cu un încărcător de nivel 2 de 240V/ 32 de amperi durează 9,5 ore, susține compania. Un încărcător rapid de curent continuu de 400 de amperi are nevoie de 30 de minute pentru a ajunge de la 0 la 80%.
Când au fost întrebați despre autonomie, inginerii și oficialii au avut două puncte de vedere. În primul rând, că autonomia este suficientă pentru cel mai puternic caz de utilizare a RZ: o gospodărie cu două autovehicule, a cărei altă mașină este un vehicul cu motor cu ardere internă sau hibrid.
De ce să includem mai multă capacitate decât cea necesară pentru utilizarea locală de zi cu zi, susține Toyota, atunci când aceasta nu ar face decât să crească costurile și masa?
Ca o protecție interesantă împotriva anxietății legate de autonomie, Lexus va lansa un program numit Lexus Reserve, care le permite cumpărătorilor RZ 30 de zile de acces gratuit la modele cu motoare cu ardere internă sau hibride în primii trei ani de proprietate. De asemenea, Lexus colaborează cu ChargePoint și Qmerit pentru a-i îndruma pe noii proprietari cu privire la instalarea unui încărcător la domiciliu.
Noul CEO al Lexus, Koji Sato, a marcat aparent RZ ca fiind un proiect punte, spunând că o platformă BEV de generație următoare va sosi în jurul anului 2026.
Toyota și Lexus intenționează să lanseze 28 de noi EV-uri până în 2030. Natura cu două motoare a modelului RZ prezintă câteva provocări interesante atunci când vorbim despre distribuția energiei. De exemplu, atunci când inginerii spun că sistemul Direct 4 AWD al vehiculului poate transfera 100% din cuplul motor către roțile din spate, acest lucru este însoțit de un asterisc. Deoarece nu există o linie de transmisie care să conecteze motorul din față (150 kW/201 CP) la cel din spate, înseamnă că doar motorul de 80 kW (107 CP) acționează roțile din spate.
Ne putem imagina o lipsă de putere în situații care ar necesita o polarizare spate, cum ar fi ieșirile sprintene din curbe și în viraje. Dar nu este cazul. Deși este puțin probabil ca nimeni să ducă RZ pe circuit, există suficientă putere disponibilă, în orice combinație, pentru a face plăcută conducerea lui RZ. Lexus susține că RZ poate accelera până la 100 km/h în cinci secunde. Livrarea puterii la sol este asigurată de punțile eAxles cu cuplu mare, cu montare în trei puncte. Controlul stabilității stânga/dreapta este gestionat doar prin intermediul vectoriilor de frânare.

Șasiul ”drive-by-wire

Șasiul lui RZ este convențional, cu suspensii față MacPherson și suspensie spate cu două brațe, care asigură un echilibru plăcut între performanță și confort. Amortizoarele reactive la frecvență sunt utilizate în partea din spate pentru a “controla forța de amortizare pe cursa de extensie ca răspuns la frecvența de intrare a suprafeței drumului”. În esență, tehnologia ajută la menținerea unui control strâns asupra greutății arcuite pe tot parcursul conducerii, care este unul dintre obiectivele Lexus Driving Signature.
Deși nu va fi disponibilă pe RZ-urile vândute în America de Nord decât cel mai devreme până la sfârșitul anului 2024, sistemul de direcție prin cablu ”drive-by-wire” este punctul forte al modelului. Sistemul este format din braț , un actuator de direcție-cuplu pentru feedback-ul direcției și un actuator de control pe cremaliera de direcție care rotește roțile. Motoarele au fost dezvoltate de Toyota, JTEKT și Denso.
Spre deosebire de Direcția adaptivă directă a Infiniti, introdusă pe Q50 în 2013, nu există o coloană de direcție mecanică care să susțină sistemul by-wire.Sistemul BEV include un motor mai mare, împreună cu încărcătorul și invertorul de la bord, în față, iar unul mai mic în spate.

Șasiul Lexus RZ450e

Alte particularități constructive

Fără o coloană de direcție în cale, Lexus a pus la dispoziție un panou de căldură radiantă care poate încălzi picioarele și picioarele șoferului și pasagerului din față. Astfel. o opțiune disponibilă include două panouri – pentru șofer și pasagerul din față – care oferă căldură radiantă pentru picioare și picioare, economisind potențial energia direcționată în mod normal către sistemul HVAC.

Panouri radiante pentru încălzire


RZ dispune de un plafon solar electrocromic, cu reglaj de intensitate cu o singură atingere. Eliminarea parasolarului mecanic în favoarea plafonului electrocromic sporește spațiul la nivelul capului pentru pasagerii de pe locurile din față.
O caracteristică distinctivă a RZ este iluminarea de accent interior disponibilă, care proiectează o textură pe suprafețele interioare, cum ar fi ușile. Pe partea din față, sigla “L” este iluminată, o premieră pentru marcă. De asemenea, se indică starea de încărcare la prima vedere.
În partea din față, grila caracteristică Lexus este înlocuită de ceea ce designerii numesc “corpul fusului”. Aceasta este o grilă mică deasupra barei de protecție care este folosită pentru a vectoriza aerul rece suplimentar către bateria și motoarele răcite cu lichid. Un obturator activ din interior se închide atunci când nu este nevoie de răcire. Motoarele de tracțiune ale vehiculului fac să circule lichidul de răcire printr-o manta în jurul miezurilor cu magneți permanenți.
Bateria RZ se află în partea inferioară a șasiului, este răcită cu lichid și sigilată cu uretan.

Bateria Lexus RX450


Modelul 450e vine cu o suită completă de tehnologii standard și disponibile de asistență pentru șofer și siguranță, inclusiv:

  • Sistemul de precoliziune cu detectare a pietonilor, alimentat de o cameră și un radar cu unde milimetrice.
  • Asistență la conducerea de urgență pentru evitarea riscurilor, care poate frâna ușor și se poate îndepărta de probleme în parametrii de zi.
  • Sistemul de detectare și frânare a virajului la stânga pentru a avertiza și apoi a frâna automat autovehiculul în cazul în care șoferul virează la stânga în fața unui vehicul care circulă din sens opus.
  • Sistemul ”Advanced Park”, care poate parca automat cu o intervenție minimă din partea șoferului.
AutoTehnica
AutoTehnicahttps://autotehnica.com
Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Erori în montarea amortizoarelor

Vom prezenta defecțiuni ale amortizoarelor și ale montanților de suspensie care pot duce la reclamații ale clienților și...

Bateriile cu autoextincție

Un studiu recent publicat de Apparao Rao - profesor de fizică, Universitatea Clemson și Bingan Lu - profesor...

Ce este Diagnoza Asistată – HaynesPro Workshop Data

Toată lumea acum face ”diagnoză”. Toți au un tester, citesc un cod de eroare, apoi decid că ”trebuie...

REGULATORUL DE PRESIUNE BENZINĂ – INJECȚIE INDIRECTĂ

La un motor termic cu sistem de injecție cantitatea de combustibil injectată trebuie să depindă exclusiv de timpul...