SISTEMUL DE TRACȚIUNE INTEGRALĂ – CUPLAJUL HALDEX

Share post:

Sistemul de tracțiune integrală- cuplajul Haldex are rolul de a transmite momentul motor la puntea spate,in functie de stilul si de situațiile de conducere . Acest sistem este montat pe unele tipuri de automobile ale grupului Volkswagen care au soluția-totul pe față . Sunt cunoscute cuplajele Haldex generațiile a-I-a,a-II-a, a-IV-a și a-V-a ce au fost montate pe unele tipuri de automobile, generația a-III-a nefiind montate în cadrul acestui grup.

Prezentarea generală a structurii

Roţile din faţă sunt convenţional acţionate de diferenţialul punţii fata. În acelaşi timp momentul este transferat de la acest diferenţial la arborele cardanic prin cutia de viteze unghiulară. Ea este conectată la cuplajul Haldex. Depinzând de gradul de deschidere al cuplajului Haldex , un moment potrivit este aplicat punţii motoare spate.

Fluxul puterii

Momentul este transferat de la roata dinţată cilindrică prin carcasa diferenţialului la arborele tubular cu coroana diferenţialului şi prin pinionul de acţionare la arborele cardanic.

Cutie de viteze unghiulară

Cutia de viteze unghiulară creşte turaţia arborelui cardanic cu un factor (raportul de transmitere) de 1,6 ( de exemplu turaţia arborelui cardanic este de 1,6 ori mai mare decât turaţia arborelui de intrare al cutiei de viteze unghiulare). Astfel, arborele cardanic poate să aibă un diametru mai mic deoarece trebuie să transfere un moment mai mic. Turaţia este apoi redusă din nou cu acelaşi factor în puntea motoare din spate.

Transmisia finală şi puntea spate constau dintr-un ansamblu integrat care încorporează: cuplajul Haldex, angrenajul conic şi diferenţialul. Transmisia finală spate este conectată la rama auxiliară cu puntea spate prin intermediul traversei.

Cuplajul Haldex şi transmisia finală sunt umplute separat cu ulei:
● Transmisia finală- ulei de cutie
● Cuplajul Haldex- ulei de înaltă performanţă.

Cuplajul Haldex este conectat electric la cablajul flexibil al vehiculului. Funcţionarea cuplajului Haldex nu necesită unele conectări suplimentare.

Transmisia prin angrenaj conic este formată din axul cu pinion conic şi pinionul conic de cap. Axul cu pinion conic este parte a cuplajului conic pe câtă vreme pinionul conic de cap se găseşte in transmisia finală.
Carcasa cuplajului Haldex este fixată la carcasa transmisiei finale. Acest montaj determină ,de asemenea, jocul transmisiei prin angrenaj conic când funcţionează.

Alinierea cu grijă a axului cu pinion conic la pinionul conic de cap este o cerinţă esenţială pentru o funcţionare îndelungată şi lină a transmisiei prin angrenaj conic. Iată de ce, axele cu pinioane conice şi pinioanele conice de cap sunt împerecheate unul cu celălalt în timpul procesului de fabricaţie şi verificate pentru poziţionarea optimă a şablonului contactului şi funcţionare fără zgomote.

Compunerea de principiu a unui cuplaj Haldex

Cuplajul multi- disc Haldex este un cuplaj electro-hidraulic controlat electronic.Sistemul complet este montat între arborele cardanic şi diferenţialul punţii spate şi funcţionează ca o interacţiune a componentelor mecanice cu cele hidraulice şi controlate electronic. Mărimea momentului este proporţională cu presiunea aplicată la cuplajul multi-disc.

Două pompe axiale cu piston asigură presiunea necesară în camera de lucru a pistonului pentru a comprima setul multi-disc. Aceste pompe sunt acţionate de către un disc excentric(disc cu camă axial) prin intermediul turaţiei diferenţialului dintre arborele de intrare şi arborele de ieşire al cuplajului Haldex. O supapă electro-hidraulică (supapă de control) modifică continuu această presiune. Cuplajul Haldex nu are senzori proprii, cu excepţia senzorului de temperatură (necesar pentru compensarea temperaturii dependentă de vâscozitatea uleiului). Unitatea de control electronică (unitatea de control pentru patru roţi motoare) foloseşte informaţiile existente în vehicul pentru controlul presiunii din cuplajul Haldex, fiind asigurate prin magistrala CAN-BUS.

Aceste informaţii cuprind:
● Viteza fiecărei roţi individuale;
● Momentul motorului;
● Starea acţionării( conducerea în linie dreaptă , depăşirea,frânarea, funcționarea ABS,ESP).
Situaţiile detectate includ virajul, modul de manevrare, faza de accelerare, circumferinţele diferite ale roţilor. Rigiditatea cerută a cuplajului Haldex este controlată în concordanţă cu starea de funcţionare detectată.

Modificările vehiculelor 4×4 pentru a funcționa cu cuplaj Haldex

La conceptul 4×4 în comparaţie cu vehiculele cu punte motoare faţă au necesitat urmatoarele modificări:
Introducerea arborelui cardanic
● O podea nouă a vehiculului;
● O nouă punte spate;
● Reproiectarea rezervorului de carburant;
● Adaptarea sistemului de evacuare.

Arbore cardanic

Arborele cardanic este conceput din două secţiuni. Arborele cardanic este ataşat la cutia de viteze manuală printr-o articulaţie flexibilă. Acesta este ataşat la transmisia finală (cuplaj Haldex) printr-o articulaţie flexibilă cu amortizor de vibraţii. Tubulatura cardanelor faţă şi spate este conectată prin flanşe la o articulaţie CV(viteză constantă). Arborele cardanic este ataşat în avalul articulaţiei CV la rulmentul din mijloc de la podeaua vehiculului. Întreg arborele cardanic este echilibrat pe timpul fabricaţiei în scopul asigurării unei funcţionări line.

Notă: Nu este posibilă echilibrarea întregului arbore cardanic cu echipamentul de atelier. Dacă tubulatura din faţă sau spate este deteriorată, totdeauna este necesar să fie înlocuit întregul arbore cardanic. Înainte de demontare este necesară marcarea poziţiilor tuturor pieselor unui arbore cardanic și să fie montat în aceeaşi poziţie altfel dezechilibrarea va fi excesivă. Aceasta poate conduce la deteriorarea montajelor şi amplificarea zgomotelor (huruit). Totdeauna este necesar ca depozitarea şi transportul arborelui cardanic să fie făcute în poziţie extinsă.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

POMPA DE INJECȚIE DELPHI DFP6

La Simpozionul Internațional de Motoare de la Viena, pe 31 aprilie 2010, Delphi a prezentat noua pompă de...

RetroTehnica: LANCIA STRATOS

La sfârşitul anilor ’60, angajaţii italieni ai Lancia trăiau periculos. Costurile creşteau, vânzările scădeau, iar fabrica din Torino...

Melkus RS 1000

Ce au în comun această mașină și autoturismul WARTBURG 353 ?Ambele au fost fabricate în fosta Republică Democrată...

TURBINA CU GEOMETRIE VARIABILĂ PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE

Turbinele cu geometrie variabilă (TGV), reprezintă o familie a turbinelor, gândite pentru a permite raportului efectiv al turbinei,...