Sistemul de monitorizare a unghiului mort

Share post:

Dintre noile sisteme de siguranță activă dezvoltate în ultimii ani de constructorii de automobile face parte și Sistemul de Monitorizare a Unghiul Mort sau Blînd Spot Monitoring, un sistem de siguranță care poate preveni accidentele de circulație ce apar mai ales la schimbarea benzilor a de circulație.

Statistic s-a dovedit că multe accidente se produc la schimbarea benzii de circulație atunci când se inițiază o depășire, pe banda respectivă fiind deja un alt autovehicul angajat în depășire.
Deși la autovehiculele moderne unghiul mort s-a diminuat considerabil datorită noilor forme conctructive ale oglinzilor retrovizoare, este indicat să se efectueze o monitorizare completă a zonei unghiului mort care să acopere inclusiv neatenția multor conducători auto care uită să se asigure, sistemul fiind pe undeva redundant în acest sens.

Sistemul de monitorizare a unghiului mort

În imaginea de mai sus sunt evidențiate diverse situații de funcționare ale sistemului:

  1. Vehicul care depășește și intră în raza de detecție a vehiculului țintă;
  2. Vehicul care schimbă benzile de circulație și intră în raza detecție a vehiculului țintă;
  3. Vehiculul țintă depășește;
  4. Vehiculul țintă și împrejurimile.
    Sistemul de monitorizare a unghiului mort scanează în permanență ambele părți ale autovehiculului și avertizează șoferul în momentul în care în zona de detecție intră un alt autovehicul. Zona de scanare este întotdeauna mai mare decât zona unghiului mort propriu-zis.

Sistemul de monitorizare a unghiului mort – limitele de detectie

Funcționarea sistemului
Sistemul realizează scanarea prin intermediul a două module radar plasate pe fiecare latură a vehicului în spatele roților spate sub suprafața barelor de protecție posterioare.

În momentul în care sistemul recunoaște un autovehicul în zona de detecție șoferul este avertizat prin aprinderea unui LED galben în oglinda retrovizoare aferentă.

LED-ul se află imediat lângă grafica corespunzătoare sistemului de monitorizare a unghiului mort.

LED de avertizare
Sistemul este astfel calibrat încât nu emite avertizări legate de alte vehicule parcate, infrastructură, vegetație, vehicule ce se deplasează din sensul opus. Sistemul emite avertizări și în cazul depășirii altor autovehicule dacă viteza de deplasare este mai mare cu 20 până la 30 km/h. La o viteză relativă mai mare de 40 km/h sistemul nu mai emite nici o avertizare.


Diagrama de funcționare a sistemului

1 – oglinda retrovizoare cu LED;
2 – tabloul de bord;
3 – BCM (unitatea care gestionează funcțiile habitaclului);
4 – module radar;
5 – module uși;
A, B – legături CAN;
C – legătură filară.

Modulele radar transmit informațiile prin CAN la modulul BCM care mai departe comunică tot prin CAN cu modulele de uși ( automobilele moderne au ajuns să aibă unități electronice în uși care comandă diferite funcții). Modulele de uși comandă mai departe LED-ul galben de la nivelul oglinzilor. Pe de altă aparte BCM-ul comunică prin CAN cu tabloul de bord care comandă aprinderea/stingerea martorului pentru sistemul de monitorizare unghi mort.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Erori în montarea amortizoarelor

Vom prezenta defecțiuni ale amortizoarelor și ale montanților de suspensie care pot duce la reclamații ale clienților și...

Bateriile cu autoextincție

Un studiu recent publicat de Apparao Rao - profesor de fizică, Universitatea Clemson și Bingan Lu - profesor...

Ce este Diagnoza Asistată – HaynesPro Workshop Data

Toată lumea acum face ”diagnoză”. Toți au un tester, citesc un cod de eroare, apoi decid că ”trebuie...

REGULATORUL DE PRESIUNE BENZINĂ – INJECȚIE INDIRECTĂ

La un motor termic cu sistem de injecție cantitatea de combustibil injectată trebuie să depindă exclusiv de timpul...