Senzorul de presiune rampă combustibil

Share post:

Motoarele diesel cu injecție directă precum și motoarele pe benzină cu injecție directă utilizează senzori de presiune care măsoară presiunea combustibilului din rampă.

Cu această informație, calculatorul de injecție ajustează timpul de deschidere al injectoarelor astfel încât să livreze în cilindri cantitatea optimă de combustibil pentru ardere, în funcție de regimul de funcționare al motorului termic.

Senzorul de presiune rampă trebuie să măsoare presiunea de combustibil cu o acuratețe destul de mare și într-un timp foarte scurt. Informația trimisă de acest senzor este critică și absolut necesară în procesul de injecție. Senzorul de presiune combustibil este montat pe rampa de înaltă presiune, atât la sistemele de injecție diesel cât și la cele pe benzină.

Sistemul de injecție directă diesel:
1. pompă de înaltă presiune
2. injector
3. rampă comună
4. senzor de presiune combustibil
5. regulator de presiune
6. calculator de injecție
Sistemul de injecție directă benzină

Un senzor de presiune rampă conține în interior un element sensibil și un circuit electronic integrat. Combustibilul sub presiune pătrunde printr-un canal din corpul senzorului până la elementul sensibil. Acest convertește presiunea în tensiune electrică, care este amplificată de circuitul electric și trimisă prin intermediul contactelor electrice către calculatorul de injecție.

Senzor de presiune rampă combustibil:
1 canal (prin care pătrunde combustibilul sub presiune)
2 corp (conține elementul sensibil și circuitul electronic)
3 conector electric

  Senzorul de presiune rampă este un senzor tensometric rezistiv.
  Funcționarea acestui tip de senzori se bazează pe efectul piezorezistiv: rezistența electrică a unui conductor variază în funcție de deformația mecanică longitudinală.

  Elementul sensibil al senzorului conține mai multe pelicule semiconductoare pe bază de siliciu, conectate în punte Wheatstone. Această arhitectură permite și compensarea efectelor temperaturii asupra senzorului. Senzorul de presiune rampă combustibil este un senzor activ. Acesta trebuie alimentat de la o sursă de tensiune, de obicei de +5V. Conectorul electric conține 3 pini: masă, tensiunea de alimentare (UA) și tensiunea de ieșire (UV).

  1 – masă (GND)
  2 – tensiunea de ieșire (UA)
  3 – tensiunea de alimentare (UV)
  Caracteristică senzor de presiune rampă combustibil

  Semnalul (tensiune) generat de senzor, în funcție de presiunea combustibilului din rampă, variază între 0 și 70 mV. Circuitul electronic integrat în senzor evaluează și transformă acest semnal într-o tensiune ce variază între 0.5 … 4.5V.

  Domeniul de măsură al unui senzorului de presiune rampă combustibil se situează în intervalul 0 … 1800 (2000) de bari.
  Pentru ca sistemul de injecție să funcționeze corect este deosebit de importantă precizia de măsură a senzorului. La presiuni de injecție medii deviația presiunii măsurate, față de valoarea reală, nu trebuie să depășească ±2%.

  În funcție de tipul sistemului de injecție și de presiunea maximă de injecție presiunea combustibilului din rampă poate fi de 280 la bari la regim de mers încet în gol (ralanti) și de 1800 de bari la sarcină maximă.

  Semnalul generat de senzorul de presiune rampă combustibil face parte din bucla închisă de control a injecției. La apăsarea pedalei de accelerație, calculatorul de injecție calculează cantitatea de combustibil necesară pentru obținerea cuplului motor dorit. Pentru aceasta se calculează nivelul de presiune la care trebuie să fie combustibilul din rampa comună.

  Semnal (tensiune) de ieșire senzor presiune rampă combustibil
  A – contact pus (motor oprit, senzor alimentat)
  B – motor pornit (regim ralanti)
  C – regim de sarcină și turație medie a motorului
  D – alimentare senzor oprită

  Controlul presiunii se face prin supapa (regulator) de presiune aflată pe pompa de injecție sau pe rampă.
  În funcție de semnalul primit de la senzorul de presiune rampă, calculatorul de injecție comandă supapa (regulatorul) de presiune pentru a obținea presiunea necesară în rampă.

  În cazul defectării senzorului de presiune rampă combustibil, motorul va funcționa în regim de avarie, deoarece nu va avea informațiile relative la valoare presiunii din rampă. În acest caz calculatorul de
  injecție va controla presiunea din rampă în buclă deschisă.
  Codurile OBD 2 alocate defectelor senzorului de presiune rampă combustibil: P0190 – P0194

  spot_img

  V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

  Erori în montarea amortizoarelor

  Vom prezenta defecțiuni ale amortizoarelor și ale montanților de suspensie care pot duce la reclamații ale clienților și...

  Bateriile cu autoextincție

  Un studiu recent publicat de Apparao Rao - profesor de fizică, Universitatea Clemson și Bingan Lu - profesor...

  Ce este Diagnoza Asistată – HaynesPro Workshop Data

  Toată lumea acum face ”diagnoză”. Toți au un tester, citesc un cod de eroare, apoi decid că ”trebuie...

  REGULATORUL DE PRESIUNE BENZINĂ – INJECȚIE INDIRECTĂ

  La un motor termic cu sistem de injecție cantitatea de combustibil injectată trebuie să depindă exclusiv de timpul...