RetroTehnica: TATRA

Share post:

Tatra este un producător ceh care produce vehicule în Kopřivnice. Este deținută de compania Tatra Trucks, cu sediul în Ostrava, și este a treia companie din lume care produce mașini cu o istorie neîntreruptă. Compania a fost înființată în 1850 ca Ignatz Schustala & Comp., În 1890 a fost redenumită Nesselsdorfer Wagenbau-Fabriksgesellschaft când a devenit constructor de vagoane. În 1897, Tatra a produs primul automobil în Europa Centrală, automobilul Präsident.În 1919 şi-a schimbat denumirea în Tatra.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Tatra a contribuit la producția de camioane și motoare pentru efortul de război german. Producția de autoturisme a încetat în 1999, dar compania produce încă o gamă de camioane cu tracțiune integrală, de la 4×4 la 18×18. Marca este, de asemenea, cunoscută ca rezultat al cursei de camioane din Cehia Karel Loprais: În 1988-2001 a câștigat de șase ori Raliul Dakar Rally off-road cu un Tatra 815.

Începuturile Tatra
Copania, a început producția de vehicule trase de cai în 1850. În 1891 a fost distribuită în fabricarea căilor ferate, și a angajat ca directorul ethnic pe Hugo Fischer von Roeslerstamm în 1890. După moartea lui Šustala, von Roeslerstamm a preluat conducerea companiei și în 1897 a cumpărat un automobil Benz. Folosind acest model pentru inspirație, compania a făcut prima mașină, Präsident, sub conducerea inginerilor Hâns Ledwinka și Edmund Rumpler, care a fost expusă în 1897 la Viena. Comenzi au fost
primite pentru mai multe mașini, iar până în 1900 au fost fabricate nouă mașini îmbunătățite bazate pe Präsident.

Prima maşină care a fost proiectată în totalitate de către ing. Ledwinka a fost în 1900 modelul A cu motor de 2714cc montat pe spate şi o viteză maximă de 40 de kilometri pe oră, fiind construite 22 de unităţi. Acesta a fost urmat de tipul B cu motor central în 1902, dar apoi Ledwinka a părăsit compania să se concentreze pe dezvoltarea motoarelor cu aburi. Să întors în 1905 şi a proiectat o maşină complet nouă, tip S cu motor de 4 cilindri de 3308 cc. Producția a fost afectată grav în 1912, de o grevă de 23 de săptămâni, iar Hugo Fischer von Roeslerstam a părăsit compania. În 1921, compania a fost redenumită la “Kopřivnická vozovka”, iar în 1919 numele Tatra a fost dat la gama de autoturisme. Leopold Pasching a preluat controlul și în 1921 Hâns Ledwinka s-a întors din nou pentru a dezvolta revoluționarul Tatra 11. Noua mașină, lansată în 1923, a prezentat un tub rigid de coloană de direcţie, cu semi-axe oscilante în spate, oferind o suspensie independentă. Motorul, montat în față, era o unitate cu doi cilindri, de 1056 cc, răcită cu aer. În 1924 compania a fost redenumită la “Závody Tatra”. Modelul Tatra 11 a fost înlocuit în 1926 de Tatra 12, care avea frâne p toate cele patru roți. O evoluție ulterioară a fost modelul 1926 Tatra 17 cu un motor cu șase cilindri răcit cu apă de 1.930 cc și suspensie complet independentă. În 1927, compania a fost redenumită “Ringhoffer-Tatra”.

Influența Tatra asupra VW Beetle
Atât Hitler, cât și Porsche au fost influențați de Tatra. Hitler a fost un pasionat de automobile și a călătorit în Tatra în timpul tururilor politice din Cehoslovacia.De asemenea, a avut de multe ori întâlniri cu Ledwinka. După una din aceste întâlniri, Hitler i-a spus lui Porsche: “Aceasta este o mașină pentru drumurile mele.” Începând cu anul 1933, Ledwinka și Porsche s-au întâlnit în mod constant, pentru a discuta despre proiectelor lor, iar Porsche a recunoscut că “uneori m-am uitat peste umăr “, proiectând Volkswagen.
Nu există nici o îndoială că Beetle a avut o asemănare izbitoare cu Tatra, în special cu Tatra V570. Modelul Tatra T97 din 1936 avea un motor boxer cu patru cilindrii, răcit cu aer. Maşina, asigură depozitarea bagajelor sub capota din faţă şi în spatele scaunului din spate. O altă asemănare între această Tatra și Beetle este tunelul structural central.

Tatra, a lansat un proces împotriva VW, dar acest lucru a fost oprit când Germania a invadat Cehoslovacia. În același timp, Tatra a fost obligată să nu mai producă modelul T97. Problema a fost redeschisă după cel de-al doilea război mondial, iar în 1965 Volkswagen a plătit Tatra 1.000.000 DM în urma unei acţiuni extrajudiciare. Fabrica a fost naționalizată în 1945 cu aproape trei ani înainte că Partidul Comunist să ajungă la putere și în ianuarie 1946 a fost redenumit la “Tatra Národní Podnik”. Deși a continuat producţia modelelor de dinaintea războiului, modelul Tatra T600 Tatraplan a fost proiectat – un nume care a celebrat noua economie planificată comunistă şi a intrat în producție în 1948. În 1951, departamentul de planificare a statului a decis ca, de acum înainte, Tatraplan să fie construit la uzina Škoda din Mladá Boleslav, lăsând Tatra să se concentreze asupra camioanelor, autobuzelor și echipamentelor feroviare.

TURISME PRODUSE DE TATRA

Tatra T603
În 1953, pe fondul multor nemulțumiri dintre liderii partidului comunist, legate de mașinile oficiale de calitate slabă importate din Rusia, Tatra a primit din nou permisiunea de a produce o mașină de lux, Tatra T603. La fel ca și mașinile de după război produse de Tatra, modelul a fost dotat cu un motor V8 răcit cu aer, montat în spate. Tatra T603 a prezentat inițial trei faruri, iar primele prototipuri aveau o aripă centrală stabilizatoare din spate, deși această caracteristică a fostpierdută pentru vehiculele de serie. De asemenea, a fost echipat cu bare de protecție groase de tip cromat, aproape de stilul american (barele de protecție Dagmar). Aproape în întregime construite manual, Tatra nu era disponibilă pentru cetățenii de rând, deoarece nu li se permitea să le cumpere. Autoturismele au fost rezervate pentru elita partidului comunist, oficialilor industriali, precum și exportului ca mașini oficiale de stat către statele comuniste. În mod special, președintele cubanez Fidel Castro a avut un Tatra alb T603, dotat cu aer condiționat. Tatra T603 a fost construită până în 1975, o perioadă de douăzeci de ani ca una dintre cele mai bune mașini ale comunismului. S-au făcut numeroase îmbunătățiri pe durata producției sale, deși nu toate vehiculele construite erau de fapt noi, ci mai degrabă recondiționate. În schimbul unei mașini mai noi, modelul mai vechi a fost returnat fabricii. Acolo, a fost actualizată la specificațiile actuale ale modelului, refinisată și trimisă din nou ca vehicul nou presupus pentru a înlocui un alt T603 mai vechi. Acest lucru face dificilă urmărirea istoriei vehiculelor supraviețuitoare.

Tatra 613
În 1968 a fost pregătit un înlocuitor; Tatra T613. A fost realizat de casa italiană de design de la Vignale și avea o formă modernă, mai puțin rotundă. Doar până în 1973 mașina a fost în producție, iar producția de
volum nu a început decât în anul următor. Deşi aspectul rămâne acelaşi, caroseria avea un aer nou, la fel ca şi motorul, fiind echipat cu patru arbori cu came, un motor cu capacitate cilindrică mai mare (3495 cmc)
şi o putere de aproape 165 CP (123 kW, 167 PS). În plus, a fost mișcată oarecum înainte pentru un echilibru îmbunătățit. Aceste mașini au fost construite în cinci serii și au trecut prin mai multe modificări până când producția a încetat în 1996. Este un tribut adus stilului lui Vignale, care nu a fost datat până la sfârșitul acelei perioade. Au fost construite peste 11.000 de autoturisme, iar vânzările au scăzut până la sfârșitul producției, cu doar câteva duzini pe an, deoarece Tatra a început să pară din ce în ce mai depășită.

Tatra T700
Tatra T700 a fost o mașină de lux mare lansată în 1996 de Tatra. În esență, o versiune puternic revigorată a modelului Tatra T613 pe care a înlocuit-o, cu panouri de caroserie actualizate și alte detali tehnice.
Modelul T700 a fost oferit atât ca un salon, cât și ca coupé cu un motor pe benzină V8 cu răcire cu aer, de 3,5 sau 4,4 litri. Modelul nu a fost nici succes, nici produs în număr mare, producând un total de 69-72 de mașini. T700 a fost ultima masina de pasageri produsă de Tatra cu oprirea producţiei în 1999. În acest moment, Tatra a abandonat producţia de automobile pentru a se concentra pe proiectarea şi fabricarea
camioanelor.

Tatra MTX V8
Tatra MTX V8 a fost cea mai rapidă maşină cehă din toate timpurile.
Producția a început în 1991 în Kopřivnice. Dispunea de un motor Tatra 623 V8 cu injecție, producând 225 kW la 6500 rot/min. Acesta accelerează de la 0 la 100 km/h în 5,6 secunde. Viteza maximă este de 265 km/h. Designerul ceh Václav Král a desenat acest vehicul. Doar 5 unități din această mașină au fost produse vreodată.

Tatra 903

Tatra 2000S
În februarie 2008, Tatra a anunțat primul și singurul motor răcit cu aer la nivel mondial, care corespunde standardelor Euro 5. Comunicatul de presă susține că emisiile de particule sunt de 7,5 ori mai mici și emisiile de oxizi de azot de 3,5 ori mai scăzute comparativ cu motorul anterior. În plus, producția de motoare răcite cu aer ar trebui să reducă în mod semnificativ producția de gaze cu efect de seră din cauza absenței sistemelor de răcire cu lichid. Toate vehiculele Tatra începând cu februarie 2008 ar trebui să utilizeze noul motor [15]. O lună mai târziu, directorul Tatra, Ronald Adams, a declarat pentru The Prague Post ca Tatra ar putea reveni la producția de autoturisme, spunând: “Nu ne-am întoarce să concurăm cu producătorii mari de automobile precum Volkswagen, Škoda, Toyota etc. cu o replică a vechilor mașini Tatra cu ajutorul unui șasiu actual și a unui sistem de transmisie de la unul dintre principalii producători de autovehicule. În iulie 2008 au fost prezentate imagini ale unei mașini concepute de Mike Jelinek, modelul Tatra 903

Prezența Tatra în ţările vestice
Spre deosebire de majoritatea producătorilor de blocul sovietic, Tatra s-a bucurat de un succes modest de vânzări în Europa de Vest, unde linia de camioane a avut o reputație de simplitate și durabilitate. Nu s-au făcut eforturi pentru a distribui automobilele neobișnuite ale Tatrei în Occident, deși un număr mic a ajuns la colecționari din Europa de Vest și chiar în Statele Unite. Căderea Uniunii Sovietice nu a ajutat-o , deoarece compania nu a făcut niciun fel de incursiune pe piața automobilelor deja aglomerate din Europa de Vest. Mai rău, introducerea de concurenți, cum ar fi Mercedes-Benz și Peugeot în Republica Cehă, a erodat și mai mult vânzările Tatra. Producția de autoturisme s-a încheiat în 1999.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Arborele cu came

Arborele cu came este organul mecanismului de distribuție care comandă deschiderea supapelor din poziția închisă, până la deschiderea...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...