RetroTehnica: JAGUAR XJ6

Share post:


La mijlocul anilor 1960, în gama constructorului britanic Jaguar cu sediul la Coventry, existau numeroase modele de berline ca MK II, S-Type, MK X, 420, 420G – unele dintre ele uzate moral şi care făceau prin diversitatea lor, dificilă şi costisitoare producţia. Din acest motiv conducerea de atunci a firmei britanice în frunte cu fondatorul şi managerul acesteia Sir William Lyons a luat decizia de a produce un
singur model berlină sport care să le înlocuiască pe toate cele aflate în producţie.Dezvoltarea noului proiect a demarat în cursul anului 1964 şi a fost denumit XJ4 – Experimental Jaguar şi s-a pornit de la succesul mondial al modelului sport E-Type lansat în 1961, de la care au fost preluate unele soluţii tehnice precum: suspensia cu 4 arcuri elicoidale şi 4 amortizoare pe puntea spate şi sistemul de frânare prevăzut cu discuri spate.

modelul sport E-Type lansat în 1961
Jaguar XJ6 – 1968

Cu toate că în anul 1965 firma Jaguar a obţinut un profit de 1,66 milioane £, acesta era totuşi insuficient pentru a continua dezvoltarea noului proiect cât şi ale unor noi proiecte pentru viitoarele modele. Pentru a putea continua dezvoltarea proiectului XJ4 şi ale viitoarelor proiecte de modele, conducerea firmei Jaguar hotărăşte în iulie 1966 fuziunea cu firma BMC (British Motor Corporation). Mulţumită acestei fuziuni care a însemnat în primul rând sprijin financiar venit din partea firmei BMC, dezvoltarea proiectului noului model a fost finalizat şi a costat firma Jaguar numai puţin de 6 milioane £. Noul model a fost denumit XJ6 şi a fost prezentat în premieră cu ocazia Salonului Auto de la Paris din 1968. Cu acest nou model XJ6 constructorul britanic inaugura noi standarde privind luxul, eleganţă, confortul şi performanţele în clasa de lux.

Jaguar XJ6 – 1968

Încă de la lansare, noul model Jaguar a fost foarte bine primit de către presa şi public, asta datorită liniei plăcute a caroseriei şi a soluţiilor tehnice avansate cum ar fi: suspensia faţă prevăzută cu braţe triunghiulare duble suprapuse, suspensia spate prevăzută cu arcuri elicoidale şi amortizoare duble pe fiecare parte, sistemul de frânare cu dublu circuit servo asistat şi prevăzut cu discuri, cele din spate fiind poziţionate la ieşirea din diferenţial, direcţia cu cremalieră servo asistata opţional sau standard, planşa de bord prevăzută cu consolă centrală precum şi a listei numeroase de dotări oferite în serie sau opţional.

Motor Jaguar XJ6 – 1948

Încă de la începutul comercializării, Sir William Lyons a prezentat noul model într-o serie de spoturi tv drept “the finest Jaguar ever”, şi în prezent XJ Seria I este socotită “cea mai frumoasă berlină din lume” sau “cea mai frumoasă limuzină sport a tuturor timpurilor”. La debutul său pe piaţă, noul Jaguar XJ6 a fost disponibil în două variante de motorizare, ambele cu 6 cilindri în linie, distribuţie cu 2 arbori cu came în cap şi supape în cap, alimentate cu ajutorul a două carburatoare tip SU. Motoarele aveau capacităţi de 2.8 şi 4.2L, dezvoltau puteri de 140 kw respectiv 170 kw şi ofereau performanţe peste media clasei fiind apropiate de cele ale unor modele sport din acea perioadă. Motorul XK, cu 6 cilindri şi două axe cu came, este o legendă, proiectat în timpul celui de al doillea război mondial, a fost lansat în 1948 odată cu celebrul model sport Jaguar XK 120.

Jaguar XK 120 – 1948

A fost produs în diferite configuraţii de 2.4L, 2.8L, 3.4L, 3.8L şi 4.2L, ultima variantă lansată pe E-type în 1964, a echipat majoritatea modelelor celebre produse de Jaguar Cars. Este probabil singurul motor din lume care a câştigat de mai multe ori cursa de la Le Mans cu Jaguar C-Type şi D-Type şi a propulsat din 1973 tancul britanic de recunoaştere Scorpion, cu viteza maximă de 80 Km/h, devenind la acel moment cel mai rapid tanc din lume.

Tanc Scorpion – 1973

Conceput după soluţia clasică cu motor amplasat frontal longitudinal şi transmisie pe roţile din spate, Jaguar XJ6 era echipat standard, cu o cutie manuală cu 4 trepte iar opţional pentru motorul de 4.2L era oferită o cutie automată cu 3 trepte de producţie Borg-Warner.
Varianta cu motor de 4,2L era echipată la primele exemplare în versiunea DeLuxe, cu diferenţial autoblocant Salisbury, ceea ce îi conferea o excelentă ţinută de drum.

De la începutul carierei, Jaguar-ul XJ6 a fost disponibil în varianta de caroserie tip berlină în 3 volume cu 4 uşi şi 5 locuri care avea un design considerat de majoritatea specialiştilor ca fiind unul foarte reuşit. Acesta a fost realizat sub îndrumarea directă a lui Sir William Lyons autor şi al altor modele celebre Jaguar, fiind caracterizat prin liniile “întinse”, capota compartimentului motor cu nervuri ample, calandrul rectangular de dimensiuni generoase şi înclinat spre faţă, precum şi înclinarea amplă a portbagajului. Dacă linia faţă aminteşte de modelul 420, racordul uşilor faţă la caroserie în zona parbrizului este vizibil asemănătoare cu modelul E-Type. Interiorul, atent studiat inclusiv din punct de vedere al siguranţei pasive, beneficiind de un nivel ridicat al finisării, spaţiul oferit pasagerilor generos, în timp ce scaunele şi bancheta ofereau un confort ridicat pe distanţe lungi. Tabloul de bord era destul de conservativ fiind în mare similar cu cel al modelului E-Type.

Au fost oferite de la început două versiuni de echipare: de bază şi DeLuxe, aceasta din urmă oferea în standard: servodirecţie, radiocasetofon şi tapiţerie din piele Connolly iar pentru varianta cu motor de 4.2L era oferit opţional instalaţia de aer condiţionat. Jaguar-ul XJ6 s-a impus repede pe piaţă asta şi datorită ziariştilor şi clienţilor care au apreciat linia reuşită a caroseriei, partea mecanică rafinată, performanţele, confortul la rulare, manevrabilitatea şi nu în ultimul rând preţul competitiv pentru această clasă. Datorită calităţilor sale, Jaguar-ului XJ6 i-a fost decernat de către publicaţia lunară britanică CAR Magazine premiul “Car of the year 1969”. Cererea pentru acest model a fost de la început mare, acest lucru producând întârzieri în livrarea către clienţi de până la 12 luni.

Premiul “Car of the year 1969”

În octombrie 1969 este lansată versiunea luxoasă Daimler Sovereign care se deosebea la exterior prin grila radiatorului cromată ce dispunea de un design mai elegant şi printr-un echipament de dotări mai complet. După încetarea fabricaţiei în iunie 1970 a modelului Jaguar 420G, Daimler Sovereign a devenit modelul vârf de gamă al constructorului britanic.

Daimler Sovereign – 1969

În iulie 1972, cu puţin timp înainte ca Sir William Lyons să-şi anunţe retragerea de la conducerea firmei, este lansată o nouă versiune denumită XJ12. Jaguar-ul XJ12 era echipat cu un nou motor cu 12 cilindri în “V” realizat din aluminiu având capacitatea de 5.3L şi care mulţumită celor 4 carburatoare Zenith- Stromberg cu care era alimentat reuşea să dezvolte 254CP la 6000 rpm. La exterior noul XJ12 se diferenţia de XJ6 prin nouă grilă a radiatorului cu bare verticale ce avea un design mai elegant şi printr-un echipament de dotări îmbunătăţit. În standard era oferită o cutie de viteze automată cu 3 trepte de
producţie Borg-Warner plus un convertizor hidraulic în timp ce sistemul de frânare era prevăzut cu discuri ventilate. Performanţele erau de top fiind asemănătoare cu ale unor modelele super sport din acea perioadă: viteza maximă 236 Km/h, acceleraţie 0-100 Km/h în 7,6 secunde. La momentul lansării, Jaguar XJ12 era oferit la un preţ standard de 3.726 £ fiind singura berlină cu motor V12 şi cea mai performantă din acea perioda.

Jaguar XJ12 – 1972

În august 1972 este prezentată o nouă versiune “vârf de gamă” denumită Daimler Double Six, echipată cu motor V12 şi care dispunea de noi dotări de lux oferite în standard sau opţional. Preţul de bază pentru Daimler Doble Six era de3.848 £. În octombrie 1972 este lansată o nouă versiune denumită “L” (long) care avea ampatamentul şi lungimea majorate cu 10 şi respectiv 14 cm, oferind un spaţiu mai mare pentru pasagerii ce călătoreau pe bancheta din spate. Motoarele oferite erau cu 6 cilindri de 4.2L şi V12 de 5.3L. Au fost construite circa 1.340 de exemplare.

Daimler Doble Six – 1972

Modelul din clasa de lux XJ6/12 a lui Jaguar s-a bucurat de un mare succes comercial fiind construit în 98.527 de exemplare (inclusiv versiuni „L” – long şi carosate de Vanden Plas) în perioada octombrie
1968 – august 1973, aceasta fiind înlocuită de o nouă generaţie denumită Seria II lansată cu ocazia Salonului Auto de la Frankfurt din 1973. Seria II a fost înlocuită în 1979 de Seria III XJ6 aceasta fiind
înlocuită în 1986 de XJ6 (40) în timp ce Seria III XJ12 Sovereign/Daimler Double Six a fost fabricată până în decembrie 1992 .

Seria I
Seria II
Seria III

În afară de ţară de origine unde a fost construit la fabrica de la Coventry, Jaguar-ul XJ6/12 Seria I a mai fost asamblat în alte două locaţii de pe două continente diferite: Cape Town – Africa de Sud şi Nelson – Noua Zeenlanda, devenind imginea culturii automobilistice britanice ai anilor ’60-’70 fiind în acelaşi timp cel mă construit model Jaguar de până atunci.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

POMPA DE INJECȚIE DELPHI DFP6

La Simpozionul Internațional de Motoare de la Viena, pe 31 aprilie 2010, Delphi a prezentat noua pompă de...

RetroTehnica: LANCIA STRATOS

La sfârşitul anilor ’60, angajaţii italieni ai Lancia trăiau periculos. Costurile creşteau, vânzările scădeau, iar fabrica din Torino...

Melkus RS 1000

Ce au în comun această mașină și autoturismul WARTBURG 353 ?Ambele au fost fabricate în fosta Republică Democrată...

TURBINA CU GEOMETRIE VARIABILĂ PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE

Turbinele cu geometrie variabilă (TGV), reprezintă o familie a turbinelor, gândite pentru a permite raportului efectiv al turbinei,...