RetroTehnica: Istoria modelului Chevrolet Corvette

Share post:

Istoria modelului Corvette începe în ianuarie 1953 când Chevrolet a prezentat cu ocazia evenimentului GM Motorama de la New York, prototipul unui model sport cu influenţe stilistice europene. Corvette-ul avea doar două locuri, caroserie din fibră de sticlă şi o atitudine aparte.

Acesta a fost atât de bine primit de către public încât conducerea companiei a hotărât demararea producţiei în serie limitată a roadsterului de două locuri.

Generaţia I (C1): 1953 – 1962

Harley EarlProducţia noului model denumit Corvette cunoscut şi ca C1, demarează în 1953 la aproximativ 5 luni de la evenimentul GM Motorama, la fabrică din Flint-Michigan în timp ce designul caroseriei realizată din fibră de sticlă a fost realizat de Harley Earl. Numele proiectului primului C1 a fost “Project Opel”.

Zora Arkus-Duntov

Toate cele 300 de exemplare produse până la sfârşitul anului 1953 erau echipate cu un propulsor de 3.9 litri, cu şase cilindri în linie, de circa 150 cai putere, şi cu transmisie automată ce beneficia de numai două rapoarte.
Toate caroseriile din fibră de sticlă erau vopsite în alb, Polo White, având interiorul roşu. Ca şi performanţe, Corvette atingea 100 km/H în aproximativ 11.5 secunde. Această performanţă a fost îmbunătăţită în anul 1955 când un motor de 4.3L V8, dezvoltând 195 de cai a fost conectat la o transmisie manuală în trei trepte, graţie inginerului Zora Arkus-Duntov, denumit şi “Tatăl Corvetteului”.

Suspensia faţă, era de tipul cu roţi independente şi arcuri elicoidale iar cea din spate cu axă rigidă şi arcuri lamelare, în timp ce sistemul de frânare era prevăzut cu tamburi.

Generaţia a II-a (C2): 1963 – 1967

Cea de-a doua generaţie Corvette, cunoscută sub denumirea de Sting Ray, a reprezentat o revoluţie în design beneficiind de o suspensie spate independentă. Mai mult, Corvette C2 a introdus şi farurile retractabile care urmau să devină un element distinctiv al acestui model pe parcursul următorilor 41 de ani. Motorul ce echipa acest model era de 5.4 L V8, dezvoltând 250 cp. Pe comandă, se puteau achiziţiona şi modele cu o putere sporită a motorului, de exemplu 300cp.

Noul Corvette dispunea de suspensie spate independentă şi sistem de frânare cu discuri începând din anul 1965. Cutiile de viteze erau manuale cu 3 sau 4 trepte sau automate cu două trepte.
Au fost disponibile noi dotări opţionale precum: aer condiţionat, radio sau coloană de direcţie telescopică.

Generaţia a III-a (C3): 1968 – 1982

A treia generaţie a fost şi cea mai longevivă, Corvette C3 s-a lansat în 1968 sub denumirea Stingray, însă fanii au botezat-o “rechinul”, datorită stilului vădit mai agresiv. Noul Corvette beneficia de o caroserie cu un
design spectaculos şi uşor agresiv inspirat din cel al prototipului Mako Shark II. Noua generaţie era disponibilă cu o nouă motorizare V8 de 5.4 L care dezvoltă 300 CP conectat la o transmisie manuală cu 4 trepte sau automată în 3 trepte. În 1969 este fabricat exemplarul cu nr. 250.000.

Generaţia a IV-a (C4): 1983 – 1996


În Martie 1983 este lansată a patra generaţie Corvette care a beneficiat de o caroserie complet redesenată şi atent studiată din punct de vedere aerodinamic cât şi instrumente de bord digitale.


Motorul disponibil era un V8 de 5.7 L care dezvoltă 205 CP conectat la o cutie de viteze automată în 4 trepte iar opţional, era disponibilă şi una manuală în 4 trepte.

Generaţia a V-a (C5): 1997 – 2004

Cu ocazia Salonului Auto de la Detroit din 1997, este lansată cea de cincea generaţie a Chevrolet-ului
Corvette.. Motorizarea oferită era de tip V8 de 5.7 L (345CP) în timp ce cutiile de viteze erau de tip manual
cu 6 trepte sau automat în 4 trepte. În anul 2000 a fost introdusă ca şi opţiune tehnologia Head-up display.

Generaţia a VI-a (C6): 2005 – 2013

La Salonul Auto de la Detroit din 2005 are loc lăsarea celei dea şasea generaţie a Corvette-ului. Noul Corvette beneficia de o caroserie cu design avangardist şi aerodinamic oferit în două variante: coupe-targa şi cabrio.

Mai mult, această generaţie dispunea de şasiu similar cu C5, iar cel mai important detaliu, erau farurile fixe,
renunţându-se la cele escamotabile. C6 era echipat la lansare, cu un motor de 6.0 L V8, dezvoltând 400 CP,
conectat la o transmisie manuală sau automată în 6 trepte.

Generaţia a VII-a (C7): 2014 – 2019

Cu ocazia Salonului Auto de la Detroit din 2013 şi împlinirea a 60 de ani de la lansarea primei generaţii este lansată a şaptea generaţie a modelului Corvette, acesta fiind denumit încă de la debut Corvette Sting Ray. C7 era dotat cu un motor de 6.2L V8 dezvoltând 460 cp, conectat la o transmisie manuală în 7 trepte, fie la una automată în 6 trepte. În anul 2015, cutia de viteze automată a beneficiat de un upgrade, noua cutie având 8 trepte.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Erori în montarea amortizoarelor

Vom prezenta defecțiuni ale amortizoarelor și ale montanților de suspensie care pot duce la reclamații ale clienților și...

Bateriile cu autoextincție

Un studiu recent publicat de Apparao Rao - profesor de fizică, Universitatea Clemson și Bingan Lu - profesor...

Ce este Diagnoza Asistată – HaynesPro Workshop Data

Toată lumea acum face ”diagnoză”. Toți au un tester, citesc un cod de eroare, apoi decid că ”trebuie...

REGULATORUL DE PRESIUNE BENZINĂ – INJECȚIE INDIRECTĂ

La un motor termic cu sistem de injecție cantitatea de combustibil injectată trebuie să depindă exclusiv de timpul...