RetroTehnica: CITROEN TRACTION AVANT

Share post:

Pe data de 18 aprilie 2014, producătorul auto francez Citroen a aniversat opt decenii de la lansarea revoluţionarului model Traction Avant, primul automobil de mare serie cu transmisie pe roţile din faţă şi caroserie monococă realizată din oţel.

Andre Lefebvre

Conceput de inginerul Andre Lefebvre în doar 15 luni, noul model Traction Avant înlocuia în gamă modelul Rosalie şi marca începutul unei noi ere în industria auto beneficiind de soluţii tehnice avansate pentru acea perioadă, unele dintre ele aplicate în premieră pe un automobil de serie: transmisie pe roţile din faţă, caroserie monococă (dintr-o singură bucată) realizată din oţel, suspensie faţă cu roţi independente prevăzută cu bare de torsiune, cutie de viteze cu trepte sincronizate, sistem de frânare cu comandă hidraulică, motor montat pe suporţi de cauciuc, gardă la sol cu înălţime redusă şi nu în ultimul rând caroseria atent studiată din punct de vedere aerodinamic, aceasta din urmă fiind desenată de designerul şi scluptorul Flaminio Bertoni autor şi a modelelor de succes 2CV, DS şi Ami 6 ale constructorului francez. Producţia noului model a demarat în data de 3 martie 1934 la fabrica Quai de Javel de lângă Paris în timp ce lansarea oficială a avut loc în data de 18 aprilie 1934.

CITROEN TRACTION AVANT – 1934

Încă de la lansare, Citroen-ul Traction Avant a fost apreciat pentru ţinuta de drum sigură, spaţiul interior foarte generos, confortul suspensiei şi design-ul elegant. Ca în cazul oricărei noutăţi absolute, succesul comercial al Citroen-ului Traction Avant a venit mai târziu, din nefericire pentru Andre Citroen după ce compania fusese preluată de producătorul francez de pneuri Michelin în decembrie 1934 ca urmare a datoriilor acumulate de firma Citroen cauzate în prinul rând de criza economică traversată de întreaga Europă în acea perioadă dar şi de proiectele costisitoare ale modelelor.

De la debut au fost disponibile 5 variante de caroserie: berlină, comercial, familial (8 locuri), coupe şi roadster, ultimele două fiind stilizate de Jean Daninos.

În funcţie de motorizare şi nivelul de echipare au fost propuse două versiuni: 7CV şi 11CV, prima era echipată cu motorizări cu 4 cilindri în linie de 1.3; 1.5 şi 1.6 care dezvoltau între 32 şi 36CP iar cea de a doua cu 4 cilindri în linie de 1.9L care dezvoltă 46CP. Pentru facilitatea procesului de productie-asamblare şi operaţiunilor de metenanta motorul, cutia de viteze, radiatorul şi suspensia faţă au fost montate pe un cadru detaşabil.

Transmisia se realiza pe roţile din faţă şi era asigurată de o cutie de viteze manuală în 3 trepte având a doua şi a treia treaptă sincronizate.
Suspensia faţă era de tipul cu roţi independente prevăzută cu braţe transversale tip A şi bare de torsiune iar
cea din spate cu axă rigidă, bara Panhard, braţe longitudinale şi bare de torsiune.
Sistemul de frânare era prevăzut cu tamburi iar direcţia cu şurub şi rolă, mai târziu a fost înlocuită cu una de tip cremalieră.
Dimensiunile şi gabaritul variau în funcţie de varianta de caroserie: lungime 4.450-4.960m, lăţime 1.620- 1.790m, înălţime 1.520-1.580m, greutate 1025-1170kg.

În 1935 este lansată versiunea 11Legere iar doi ani mai târziu versiunile 11B şi BL dotate cu motorul de
1.9L care în acest caz dezvolta 56CP.

În 1938 sunt lansate versiunile 15 Six G şi 22CV. Prima era echipată cu o motorizare cu 6 cilindri de 2.9L care dezvoltă 77CP iar a doua mai luxoasă cu un propulsor V8 de 3.8L de origine Ford care furniza 100CP şi permitea o viteză maximă de 140 km/h. Versiunea 22CV se deosebea prin partea frontală cu design specific şi dotări suplimentare. Datorită preţului ridicat, 22CV a fost comercializată în doar 20 exemplare.

Citroen Traction Avant 15 SIX G Cabriolet – 1938

În 1939 sunt realizate unele îmbunătăţiri ce au vizat în special partea mecanică.

În iunie 1942 producţia modelului este stopată datorită declanşării celui de al doilea război mondial.
Citroen-ul Traction Avant a fost automobilul favorit rezistenţei franceze în timpul celui de al doilea război
mondial datorită agilităţii şi ţinutei de drum excelente. În iunie 1945 este reluată producţia modelului în
versiunea 11Legere iar în februarie 1946 versiunea 15 Six G.

În martie 1947 este reintrodusă versiunea 11Normale iar versiunea 15 Six G devine 15 Six D. Un an
mai târziu este reintrodusă varianta Familiale.

În 1952 sunt realizate unele retusuri la exterior şi interior, portbagajul fiind uşor majorat. Această nouă variantă a fost prezentată la ediţia din acel an al Salonului Auto de la Paris. În aprilie 1954 Citroen introduce în premieră mondială suspensia hidropneumatică pe modelul Traction Avant, versiunea fiind denumita 15 Six H. Acest nou tip de suspensie era montat pe puntea spate şi asigură un confort de înalt nivel precum şi o ţinută de drum mai sigură.
Datorită acestor calităţi Citroen-ul Traction Avant a fost botezat „Regina străzilor”.

Citroen Traction Avant 15 SIX H – 1952

Pe data 18 iulie 1957 după o carieră de 23 de ani este fabricat ultimul exemplar Citroen Traction Avant, acesta fiind înlocuit în gama de avangardistul model DS. Între anii 1934-1957 au fost fabricate 700.961 de exemplare în Franţa la care se adaugă 58.150 de exemplare produse la Forest – Belgia şi Slough – Marea Britanie.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Arborele cu came

Arborele cu came este organul mecanismului de distribuție care comandă deschiderea supapelor din poziția închisă, până la deschiderea...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...