Platforma STLA MEDIUM EV

Share post:

În urmă cu doi ani, Stellantis a anunțat planurile pentru patru platforme extrem de modulare care să stea la baza vehiculelor electrice ale mărcilor producătorului auto.
Un element cheie al planurilor este introducerea a patru platforme electrice cu baterii pentru a acoperi cele 14 mărci Stellantis, inclusiv platforme cu o autonomie de până la 800 km.

Stellantis va investi peste 30 de miliarde de euro (aproximativ 35,6 miliarde de dolari) în dezvoltarea de vehicule până în 2025, cea mai mare parte a fondurilor urmând să fie destinată electrificării și software-ului. O parte din fonduri vor merge, de asemenea, către investiții în capitaluri proprii realizate în societăți mixte. În prezent, compania are sau este în curs de finalizare a unor societăți mixte, de la unități de propulsie electrică la baterii și tehnologie auto. De exemplu, în luna martie 2021 Stellantis a format un joint-venture cu Foxconn pentru a dezvolta sisteme de bord digitale și caracteristici și servicii de conectivitate.
Cele patru platforme electrice ale Stellantis sunt denumite STLA Small, STLA Medium, STLA Large și STLA Frame. Platformele au fost concepute pentru a fi flexibile în ceea ce privește lungimea și lățimea și au fost proiectate astfel încât componentele cheie să poată fi partajate între ele, cum ar fi unitățile de acționare modulare care combină motorul electric, transmisia și invertorul. Unitățile de propulsie compacte pot fi utilizate pentru configurații hibride față, spate, pe toate roțile și plug-in, iar pe un vehicul pot fi montate până la trei dintre ele.
STLA Small va oferi o autonomie de până la 480 km și va înlocui actuala platformă CMP a Stellantis, concepută pentru mașini mini și subcompacte, în timp ce STLA Medium va oferi o autonomie de până la 480 km și va înlocui platforma EMP2 a Stellantis, concepută pentru mașini compacte și medii. STLA Large va oferi o autonomie de până la 800 km și a fost proiectată pentru mașini premium de dimensiuni medii și mari. Ultima platformă, STLA Frame, va oferi, de asemenea, o autonomie de până la 800 km și va fi potrivită pentru vehicule cu caroserie pe cadru, cum ar fi camionete, SUV-uri mari și unele furgonete comerciale.

Prima dintre platforme care va intra în producție va fi STLA Medium, a anunțat Stellantis. Platforma este concepută pentru vehicule compacte și medii și este așteptată să debuteze în jurul sfârșitului anului într-un crossover compact Peugeot 3008 reproiectat.
Platforma STLA Medium va dispune inițial de două opțiuni de baterii, iar cea mai mare dintre acestea (pachetul Performance) va avea o capacitate utilă de 98 kwh, sau suficient pentru o autonomie de aproximativ 560 de kilometri, conform măsurătorilor EPA. Bateria mai mică (Standard pack) va avea o autonomie de aproximativ 425 km.

Bateriile vor dispune de o tehnologie de 400 de volți, ceea ce le va permite să se încarce relativ repede. Utilizând un încărcător rapid de curent continuu, Stellantis estimează că o încărcare de la 20-80% va dura aproximativ 27 de minute. Bateriile de 800 de volți cu încărcare mai rapidă sunt, de asemenea, destinate unora dintre platformele EV ale Stellantis.
Vehiculele bazate pe platforma STLA Medium vor fi disponibile cu tracțiune față sau integrală, aceasta din urmă fiind generată de prezența unui motor electric pe fiecare axă. Puterea va fi cuprinsă între 214 și 382 CP.


În cazul platformelor suplimentare ale Stellantis, STLA Small va fi utilizată pentru vehiculele mini și subcompacte. STLA Large este concepută pentru vehicule premium de dimensiuni medii și mari și va fi prezentă în EV-ul Dodge care va fi lansat în 2024 și se va baza pe conceptul Charger Daytona SRT.

RAM 1500 REV

Platforma STLA Frame este concepută pentru vehicule cu caroserie pe cadru, inclusiv camionete, SUV-uri și furgonete. Prima aplicație va fi Ram 1500 REV, care va fi lansată în 2024, cu o autonomie vizată de până la 800 km.
Stellantis a declarat că a proiectat platformele pentru a fi pregătite pentru viitor, ceea ce înseamnă că vor putea găzdui viitoarele chimii ale bateriilor, inclusiv soluții fără nichel și cobalt și chiar soluții cu stare solidă. Arhitectura electrică a platformelor, cunoscută sub numele de STLA Brain, permite, de asemenea, implementarea cu ușurință a actualizărilor software.


Stellantis a ajuns târziu în jocul EV, dar producătorul auto intenționează să recupereze rapid. În prezent, acesta țintește un mix de vânzări EV de 50% în SUA până în 2030 și de 100% în Europa până la aceeași dată.

AutoTehnica
AutoTehnicahttps://autotehnica.com
Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...

RetroTehnica: Lotus Esprit

Odată cu modelul Esprit, Lotus a intrat în lumea modernă a supercar-urilor pentru prima oară.Formă sa exotică, a...