Mai bine nou, decât second-hand… Și ce rămâne, la gunoi (sortat)

Share post:

M-a pus naiba să citesc azi un articol în revista Capital despre o propunere legislativă a Comisiei Europene, referitoare la noile definiții privind durata de viață a unui vehicul (ELV’s – end-of-life vehicle), dar și noile reguli de “tratare” a acestora.

Pentru că nu mi-a venit să cred, am căutat și am citit integral propunerea respectivă până m-am convins că articolul nu denaturează deloc realitatea. Doar că în realitate e mai dur.

Propunerea a fost elaborată în 2023 și urmează să fie supusă aprobării anul acesta. Și are doar câteva sute de pagini…

Există acolo și un articol privind costurile de reparație în raport cu valoarea de piață a mașinii avariate/defecte. Adică dauna totală economică.

Au vrut service-urile eliminarea reparațiilor în regie proprie? Poftim “cadou” de la CE… Oare se vor bucura asiguratorii?

Reproduc integral articolul din revistă (pentru cei care nu au dat click pe linkul de mai sus) și completez cu printscreen-uri din propunere… Pentru sceptici …

“Reguli noi pentru mașinile importate în Uniunea Europeană

Comisia Europeană a pregătit un proiect de regulament care schimbă complet definiția vehiculelor care sunt considerate deșeuri. Proiectul arată că un automobil importat, care are motorul deteriorat trebuie tratat ca deșeu. Toate acestea pentru a proteja mediul înconjurător, arată Comisia.

Se dorește transformarea sectorului auto într-unul mai circular, se arată în document. Acest pas este esențial pentru ca UE să atingă obiectivul de neutralitate climatică până în 2050, să decarbonizeze în continuare sectorul, să reducă dependența de materii prime primare, să își sporească reziliența și să îmbunătățească autonomia strategică a UE.

Dacă reglementările intră însă în vigoare, vor avea consecințe majore. În principiu, va fi mult mai greu de importat de mașini avariate din afara Uniunii Europene.

Durata de viață medie a unui vehicul variază între 14 și 20 de ani. În fiecare an, în Europa, aproximativ 6,5 milioane de vehicule sunt raportate ca fiind la sfârșit de viață și considerate deșeuri.

Astfel, a apărut „Propunere de regulament privind cerințele circulare pentru proiectarea vehiculelor și gestionarea vehiculelor ajunse la sfârșitul duratei de viață, modificând Regulamentele (UE) 2018/858 și 2019/1020 și abrogând Directivele 2000/53/CE și 2005/64/CE”, scrie Fakt.

Titlul este complicat și documentul în sine este amplu, dar conține și acest subiect controversat: repararea mașinilor deteriorate și comerțul cu acestea, și mai precis importul lor din afara Uniunii Europene.

În ce condiții vor fi tratate vehiculele ca deșeuri?

Potrivit regulamentelor, va fi interzisă repararea unui vehicul dacă este necesară înlocuirea motorului, a transmisiei, a caroseriei sau a ansamblului șasiului, care ar duce la pierderea identificării originale a vehiculului.

Se menționează că repararea este exclusă dacă vehiculul a fost tăiat în bucăți sau dezmembrat, a fost sudat, a fost complet ars până la punctul în care compartimentul motorului sau compartimentul pasagerilor a fost distrus, a fost scufundat în apă până la un nivel mai mare decât panoul de instrumente. Se menționează și deteriorarea sistemului de frânare și direcție.

În cele din urmă, un vehicul va fi considerat deșeu dacă valoarea sa de piață este mai mică decât costul reparațiilor necesare pentru a-l restabili la o stare tehnică suficientă pentru a obține certificatul de conformitate.

Proiectul mai arată că aducerea unei mașini deteriorate, de exemplu, în România, cu intenția de a o repara personal, poate duce la acuzații de import deșeuri, iar acest lucru este deja prevăzut cu amenzi mari.

După cum indică reprezentanții industriei auto, regulamentul, dacă intră în vigoare în forma propusă, va afecta în primul rând companiile care importă vehicule din afara UE, dar și proprietarii de garaje care le repară. În plus, eliminarea pieselor auto considerate deșeuri de pe piață va duce la creșterea prețurilor mașinilor second-hand.

Noile reguli pot elimina de pe piață majoritatea mașinilor care sunt considerate astăzi relativ noi și ar putea deveni mașini vintage în viitor.

Comisia Europeană urmează să prezinte aceste propuneri Parlamentului European și Consiliului, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Adrian Gidali

AutoTehnica
AutoTehnicahttps://autotehnica.com
Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...

RetroTehnica: Lotus Esprit

Odată cu modelul Esprit, Lotus a intrat în lumea modernă a supercar-urilor pentru prima oară.Formă sa exotică, a...