Impactul legii europene privind materiile prime critice asupra motoarelor electrice

Share post:

Comisia Europeană a propus Legea privind materiile prime critice pentru “a asigura accesul UE la o aprovizionare sigură, diversificată, accesibilă și durabilă cu materii prime critice”. Această lege ar putea avea implicații importante pentru diferite tehnologii și piețe, dar una dintre acestea, care se dezvoltă rapid și care depinde în mare măsură de materiile prime esențiale, este piața vehiculelor electrice (VE), în special a motoarelor electrice. Cel mai recent raport de cercetare al IDTechEx privind motoarele electrice prevede că cererea anuală de magneți de pământuri rare pentru motoarele VE va depăși 1 miliard de kg până în 2031. În acest caz, ce impact va avea acest nou act în cadrul pieței VE?
Europa este extrem de dependentă de alte regiuni pentru aprovizionarea și procesarea materiilor prime strategice; o categorie evidențiată în act este cea a elementelor de pământuri rare pentru magneți, inclusiv Nd, Pr, Tb, Dy, Gd, Sm și Ce. O mare parte a legii se concentrează pe creșterea nivelului de extracție (10% de la 3% în prezent), prelucrare și rafinare (40%) și reciclare (15%) a acestor materiale în UE. Actul recunoaște că UE nu poate fi autosuficientă în această privință, dar își propune să nu se bazeze pe o anumită țară pentru mai mult de 65% din orice materie primă strategică individuală.
Motoarele electrice din vehiculele electrice utilizează în mare măsură magneți de pământuri rare. În 2022, 82% din piața automobilelor electrice la nivel mondial folosea motoare cu magneți permanenți (MP) pe bază de pământuri rare. Există strategii alternative, producătorii europeni de echipamente originale, precum Renault, BMW, Mercedes și Audi, prezentând tehnologii fără magneți, inclusiv motoare cu rotor bobinat și motoare cu inducție. Cu toate acestea, cercetarea IDTechEx a constatat că, în 2022, cota de piață a acestora era mai mică de 23% în Europa (regiunea cu cea mai mare concentrare a OEM asupra motoarelor fără magneți).
În ceea ce privește normele privind reciclarea și conținutul de magneți, legea stabilește responsabilitatea entității care introduce pe piață autovehiculul sau mijlocul de transport ușor. Aceștia trebuie să indice dacă acestea conțin MP, familia de MP (NdFeB, SmCo, AlNiCo, ferită) și amplasarea motoarelor electrice în interiorul vehiculului, cu indicarea etapelor de îndepărtare a acestora. Acest lucru ar trebui să îi ajute pe reciclatori atunci când vine momentul să proceseze motoarele la sfârșitul ciclului de viață. În cazul în care conținutul de particule depășește 0,2 kg (motoarele cu MP ale automobilelor electrice au, de obicei, 1-3 kg), se va face publică partea de Nd, Dy, Pr, Tb, B, Sm, Ni și Co care a fost recuperată din deșeurile post-consumator. Cotele specifice de conținut reciclat necesare nu au fost încă stabilite.
Deși legea stabilește obiective de reducere a dependenței UE de materialele importate, este esențial faptul că nu stabilește modul în care acest lucru ar putea fi realizat în ceea ce privește cererea. De exemplu, unii producători de echipamente originale pot utiliza o opțiune fără magneți care reduce considerabil cererea de pământuri rare, dar alții nu, ceea ce nu a fost reflectat în lege. Este puțin probabil ca faptul că un OEM care nu utilizează PM să fie nevoit să declare sau să fie preocupat de conținutul reciclat al magneților săi să fie un factor cheie al reducerii conținutului de OM. O reducere a conținutului de MP per motor sau o mai mare adoptare a vehiculelor mai mici ar reduce, de asemenea, cererea, ușurând cererea, dar, din nou, acest lucru nu este luat în considerare.
LEVA-EU (Asociația pentru vehicule electrice ușoare) a subliniat, în feedback-ul său către Comisia Europeană, că greutatea magnetică de 0,2 kg va însemna că unele clase de vehicule, cum ar fi bicicletele electrice, vor fi excluse, dar un ciclu hibrid de serie ar putea să nu fie exclus. Acest lucru îngreunează funcționarea anumitor tehnologii sau companii. De asemenea, Comisia subliniază faptul că oferta de componente pentru LEV (vehicule electrice ușoare) este deja insuficientă și, prin urmare, întreprinderile (în special IMM-urile) au mai puține opțiuni în ceea ce privește sursa de aprovizionare cu componente. Acest act poate discrimina companiile care se aprovizionează cu componente din UE față de cele din regiunile din afara UE.
În opinia IDTechEx, legea UE privind materiile prime critice, în forma sa actuală, va avea un impact redus asupra adoptării modelelor de motoare fără magneți în majoritatea categoriilor de vehicule electrice, costul inițial și volatilitatea prețului materialelor fiind un factor mult mai important. Cu toate acestea, legea ar trebui să înceapă să pună un accent mai mare pe reciclarea pământurilor rare, care în prezent se face doar la scară foarte mică. Pe o piață în care oferta de motoare este mai mare, un conținut mai ridicat de materiale reciclate sau modele fără magneți ar putea deveni un punct de diferențiere pentru producătorii de motoare care vând în UE. Însă, în cazul opus, în care componentele se găsesc în cantități reduse, acest lucru îngreunează situația pentru producătorul final de vehicule, dacă acesta dorește să se conformeze noului act propus.

AutoTehnica
AutoTehnicahttps://autotehnica.com
Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Arborele cu came

Arborele cu came este organul mecanismului de distribuție care comandă deschiderea supapelor din poziția închisă, până la deschiderea...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...