Funcționarea senzorilor de ploaie și lumină la Mitsubishi Lancer 10

Share post:

Mitsubishi Motors Corporation (MMC) a dezvoltat un senzor de ploaie şi de lumină care controlează sistemul de auto-aprindere al farurilor și cel de acţionare automată a ştergătoarelor. Acest nou senzor, este instalat pe noul Mitsubishi Lancer.

Senzorul de ploaie şi de lumină, controlează farurile şi ştergătoarele, trimițând o solicitare de activare către calculatorul de confort. Aceste date constau în informații despre vehicul, intensitatea luminii ambientale, intensitatea luminii din față și detectarea picăturilor de ploaie. În ceea ce privește funcţia de autoaprindere a farurilor, senzorul de ploaie şi lumină face diferenţa între intrarea într-un tunel și trecerea pe sub un pod, folosind senzorii de lumină. Aceştia previn aprinderea scurtă a farurilor când vehiculul trece pe sub un pod. Noul senzor de ploaie are lentile noi, pentru a asigura o distribuție uniformă a sensibilității pentru picăturile de ploaie și de a îmbunătăți timpul de reacţie pentru prima acţionare a ştergătoarelor, atunci când există puține picături de ploaie pe parbriz. Senzorii de ploaie şi de lumină sunt de obicei găsiţi chiar și în segmentul maşinilor de clasă medie în Europa, pentru a scuti șoferii de acţionarea ştergătoarelor sau a luminilor de întâlnire pe durata conducerii autovehiculului la viteze mari pe drumuri cu tunele. În plus față de creșterea confortului la volan în acest mod, se îmbunătăţeşte şi siguranţa rutieră, senzorii aprinzând luminile de întâlnire, atunci când lumina scade în intensitate, cum ar fi la asfinţitul soarelui astfel, maşina
putând fi observată în trafic de alţi conducători auto.


Funcţionare
Senzorii de ploaie şi de lumină, formează o unitate electronică de control, care integreazã atât funcţia de iluminat automat cât şi detecţia apei pe parbriz într-o singură unitate. Această unitate este direct montată pe suprafaţa parbrizului, în partea superioară așa cum este arătat în Fig. 1 .
Acest dispozitiv este format dintr-un senzor care funcționeazã ca o unitate de control optică optic lipită de parbriz.

Fig. 4 este o diagramã bloc a sistemului senzorului de ploaie şi de luminã. Senzorul de ploaie şi de lumina este un nod secundar de informaţii înspre şi dinspre calculatorul de confort al autoturismului și îndeplinește urmãtoarele funcții: transmite comenzile de acţionarea a luminilor şi a ştergătoarelor pe baza datelor furnizate de calculatorul de confort, cum ar fi viteza vehiculului, temperatura exterioarã şi intensitatea
luminii.Pe baza acestor informaţii calculatorul de confort prin intermediul senzorilor pot activa ştergătoarele sau lămpile de poziţie, fără acţionarea manuală din partea conducătorului auto.

Senzorii de ploaie şi luminã utilizeazã datele despre viteza vehiculului, care sunt transmise prin sistemul ABS.
Senzorul de ploaie şi lumină obține toate datele necesare, prin aceastã rețea de comunicații, folosind doar trei cablaje: de alimentare, împãmântare și de comunicaţii.
Această configuraţie permite sistemului să fie instalat cu ușurințã pe acele modele care împart aceeaşi platformă cu Mitsubishi Lancer


Funcţionare
Funcția de iluminare automatã pornește și stinge farurile și lãmpile exterioare în conformitate cu intensitatea luminii ambientale atunci când comutatorul de iluminare este în poziția AUTO și cheia în contact.
Senzorii de luminã convenţionali, care detecteazã numai intensitatea luminii ambientale, erau mult prea sensibili şi deseori intrau în funcţiune chiar şi la o mică fluctuaţie a intensităţii luminii ambientale, cum ar fi atunci când se trece pe sub un pod, astfel a fost introdus un filtru de timp în analiza intensităţii, pentru a evita astfel de situaţii. Acest filtru de timp, are totuşi un un aspect negativ, creând o întârziere în aprinderea farurilor atunci când vehiculul intră într-un tunel.
Noii senzori de lumină, detecteazã nu numai intensitatea luminii ambientale, dar şi intensitatea luminii în
fața vehiculului.
Prin procesarea acestor douã date de intensitate a luminii funcția de iluminare automată determinã dacã
vehiculul a intrat într-un tunel, caz în care aprinde imediat farurile, sau pur și simplu a trecut pe sub un pod, caz în care funcția nu declanșa aprinderea farurilor. Aceşti senzori sunt de asemenea capabili sã distingã condițiile pentru aprinderea farurilor la intrarea într-un tunel faţă de cele în condiţii de amurg.


Funcţionarea senzorilor de ploaie
Senzorii de ploaie determinã ștergãtoarele sã funcționeze intermitent sau la viteza micã sau mare in funcție de cantitatea de picãturi de ploaie de pe parbriz atunci când comutatorul ștergãtorului este în poziția AUTO și cheia de contact în poziția ON. Conducătorul auto poate varia sensibilitatea ştergătoarelor la picãturile de ploaie folosind butonul dedicat de pe maneta ştergătoarelor.

Senzorul de ploaie detectează picãturile de apa, prezente pe parbriz. O diodã emite o luminã infraroșie cu
fascicule de luminã. O fotodiodã primește reflexia a fasciculelor de luminã de la suprafața parbrizului. Dacã existã picãturi de ploaie pe suprafața parbrizului, reflexia luminii infraroşie reflectata scade, astfel încât picãturile de ploaie pot fi detectate.

Problema cu senzorii convenționali picãturã este ca nu aveau un senzor suficient de sensibil. Noul senzor de
ploaie si lumina, a înlăturat aceasta problema, mulţumită noilor lentile ale senzorului, care măreşte suprafaţa de detectare. Acest nou tip de lentile, îmbunătăţesc sensibilitatea sistemului, permițând ștergãtorului sa înceapă ștergerea parbrizului mult mai rapid, la apariţia primelor precipitaţii.

Zona de detectare a picăturilor de apa, este doar o parte din suprafaţa întregului parbriz și nu neapãrat corespund câmpului vizual al utilizatorului.

Pentru a înlătura posibile discrepanțe între campul vizual al șoferului și a sistemului de operare, a fost adãugatã o caracteristicã care permite ștergãtoarelor a fi operate manual, dacã șoferul setează din butonul dedicat o sensibilitate scăzuta pentru detectarea picăturilor de ploaie.

O altã funcție a sistemului utilizează informaţii despre temperatura exterioarã pentru a bloca pornirea
ștergãtoarelor atunci când este pornit motorul în condiții de temperaturã foarte scãzute pentru a preveni riscul de deteriorare a lamelor ștergãtoarelor din cauza gheții de pe parbriz.

Sistemul de detecţie a picăturilor de ploaie, trebuie sã detecteze cu precizie numai picãturile de ploaie în timp ce trebuie sa ignore trecerea ştergătorului peste senzor sau apa acumulata pe lamela ştergătorului.

Pentru a reuşi acest lucru, braţele ştergătoarelor au un senzor de ploaie, ce comunica la fiecare 50 ms cu calculatorul de confort, calculator ce controlează sensorul de ploaie.


Detectarea defectelor si funcţia de diagnoza
Fiecare senzor de ploaie si de lumina trebuie sã fie calibrat atunci când se pune pentru prima oara contactul, în scopul de a memora cantitatea de lumina infraroşie reflectata pe suprafaţa parbrizului. Atunci când se pune contactul, senzorul trebuie sa fi fost montat deja.

În cazul în care calibrarea inițialã nu reușește sã fie finalizata datorita punerii contactului înainte de a fi montat senzorul sistemul de diagnosticare include o memorie pentru a stoca nefinalizarea calibrării ca pe un defect, ce poate fi observat mai târziu cu ajutorul testerului si totodată recalibrarea poate fi refăcută.

Sistemul de diagnosticare stocheazã, de asemenea, codurile de eroare, daca funcţia de lumina si de ploaie nu poate fi controlatã adecvat din cauza unei avarii. Fiecarui senzor de lumina si de ploaie ii este alocat un număr unic de identificare, precum și software-ul și hardwareul specific, pentru a putea fi identificat uşor in cazul unui defect ce necesita înlocuire de piese.

spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...

RetroTehnica: Lotus Esprit

Odată cu modelul Esprit, Lotus a intrat în lumea modernă a supercar-urilor pentru prima oară.Formă sa exotică, a...