FUNCŢIONAREA, DIAGNOSTICAREA ŞI DEFECTELE VOLANTEI CU MASĂ DUBLĂ

Share post:

Motoarele moderne funcţionează chiar şi la turaţii extrem de reduse. Se tinde spre motoare cu
momente de torsiune tot mai mari. Caroseriile optimizate în tunelul de vânt generează zgomote mai reduse. Noile metode de calcul ajută la scăderea greutăţii vehiculelor, şi conceptele de “ardere săracă” sporesc randamentul motoarelor. O a cincea sau o a şasea treaptă de viteză reduce suplimentar consumul de carburant.

Uleiurile cu vâscozitate redusă asigură o schimbare de viteză precisă.
Pe scurt: sursele de zgomot se înmulţesc iar amortizarea naturală devine mai redusă. Motorul cu ardere internă cu piston activează prin procesele sale periodice oscilaţiile de rotaţie în lanţul cinematic de antrenare – zgomotele transmisiei şi bâzâitul caroseriei sunt astfel rezultate neplăcute. Şoferii obişnuiţi la confort nu mai acceptă astăzi un asemenea nivel de zgomot. Astfel, pe lângă cuplare şi decuplare, funcţia ambreiajului de a izola eficient vibraţiile motorului devine tot mai importantă. Din punct de vedere teoretic
acest lucru este uşor de soluţionat: Momentul de inerţie al transmisiei trebuie majorat, fără însa a creşte inerţia elementelor de cuplat. Astfel vibraţiile torsionale ale motorului sunt atenuate şi se obţine confortul dorit. În plus, solicitarea transmisiei se reduce.
LuK şi SACHS au fost primii producători în Europa care au reuşit să dezvolte şi să furnizeze un ambreiaj cu volant cu masă dublă cu care se poate realiza acest principiu. Masa volantului convenţional a fost divizată. O parte aparţine în continuare inerţiei de masă a motorului. Cealaltă parte sporeşte momentul de inerţie al transmisiei în stare cuplată a ambreiajului. Cele două mase independente sunt cuplate între ele printr-un sistem elastic şi cu amortizor. Un disc de ambreiaj rigid, localizat între masa secundară şi transmisie, preia cuplarea şi decuplarea ambreiajului. Efectul secundar este că transmisia se poate cupla mai uşor datorita masei reduse care trebuie sincronizată iar uzura sincronizatoarelor se reduce şi ea.

AVANTAJELE VOLANTEI CU MASĂ DUBLĂ:
● Confort sporit in timpul rulajului
● Absoarbe vibraţiile
● Izolează zgomotele
● Permite rulaj confortabil şi la viteză redusă
● Economiseşte combustibil
● Reduce solicitarea arborelui cotit şi a transmisiei


AMBREIAJUL CU MASĂ DUBLĂ ESTE SOLUŢIA IDEALĂ

Cu o condiţie: Supraînălţarea amplitudinilor, şi astfel ale momentelor maxime, cauzate de ambreiajul cu masă dublă, sunt proporţionale cu inerţia maselor oscilante. La ambreiajul cu masă dublă acest lucru ar fi perceptibil la pornirea şi oprirea motorului. La aceasta se adăugă şi faptul că inerţia mai mică a volantului motorului destabilizează vibraţiile torsionale ale acestuia. Datorită experienţei de decenii în construcţia de ambreiaje, producătorii, au reuşit să rezolve convingător această problemă.


FRECAREA ŞI ELASTICITATEA ARCULUI – RAPORT OPTIMIZAT

Pentru o izolare optimă a oscilaţiilor şi pentru trecerea lină peste secvenţa de rezonanţă la pornirea şi oprirea motorului, raportul dintre momentul de frecare şi elasticitatea arcului trebuiesc adaptate optim. Lungimea arcurilor are aici o importanţă deosebită: Cu cât este mai moale un arc, cu atât mai bine se pot izola vibraţiile.
Arcurile extrem de lungi din ultima generaţie de volante cu masă dublă au o rigiditate mult mai redusă decât de cele din prima generaţie. În regimul de rulaj, amplitudinile de rezonanţă sunt practic complet izolate faţă de transmisie. Cele două mase decuplate sunt conectate prin intermediul unui amortizor și susținute de un rulment radial cu bile (2) astfel încât acestea se pot roti una împotriva celeilalte.
Masa primară este pusă în mişcare de motor și strânsa în șuruburi de arborele cotit. Acesta formează, împreună cu capacul primar (5) o cavitate ce formează canalul arcului.

În centrul sistemului de amortizare sunt arcurile (3). Ele stau în ghidajele din canalele arcului și îndeplinesc cu succes rolul unui amortizor torsional. Ghidajele asigură mişcarea corectă a arcurilor pe durata operării, iar vaselina reduce uzura dintre arcuri, ghidaje şi canale.

Cuplul este transmis prin intermediul flanşei 4. Flanşa este conectată la masa secundară, prin intermediul aripioarelor, ce se fixează între arcuri.

Volanta secundară, ajută creşterea momentului de intrare, a cutiei de viteze. Gurile de aerisire, asigură o mai bună disipare a căldurii, acumulate în timpul funcţionării. Având în vedere că volanta cu masă dublă, are un sistem de amortizare, de obicei se foloseşte un ambreiaj rigid, fără amortizor.
Principiul de funcţionare al unei volante este simplu, dar eficient.
Datorită masei suplimentare asupra arborele de intrare în transmisie, intervalul de vibraţii al cuplului, care este în mod normal, între 1200 rpm și 2400 rpm, cu amortizoare de torsiune normale, este redus un interval de rezonanță mai mic. Acest lucru asigură o excelentă amortizare a vibrațiilor motorului chiar şi la ralanti.

COMPONENTELE VOLANTEI CU MASĂ DUBLĂVolanta primară
Volanta primară este conectată la arborele cotit al motorului. Inerția volantei primare se combină cu arborele cotit este pentru a forma un întreg. Comparativ cu o volantă convenționala, masa principală a volantei cu masă dublă este semnificativ mai elastică, ceea ce ajută la preluarea sarcinilor arborelui cotit. În plus, masa primară, împreună cu capacul primar, formează canalul arcului, care este de obicei împărțit în două secțiuni, separate de către limitatoarele arcurilor.Volanta secundară
Prin intermediul volantului secundar, volanta cu masă dublă, se conectează la trenul de rulare pe partea cutiei de viteze.
Interacţionând cu ambreiajul, volanta secundară înafară volantei.
Capacul ambreiajului este fixat cu şuruburi la marginea exterioară a acestuia. După ce ambreiajul a fost angajat, mecanismul de arcuri al ambreiajului apăsă placa de presiune pe suprafaţa de fricţiune a volantei secundare. Cuplul este transferat prin fricţiune. Volanta secundară constă în principal dintr-o masă secundară şi o flanşă. Cuplul este transferat prin intermediul aripilor flanșei dintre arcuri.


Rulmenti
Rulmenţii sunt poziţionaţi pe volanta principală. Cele două volante sunt interconectate printr-un
rulment pivotant, ce are rolul de a prelua tensiunile aplicate.

Flanşa
Sarcina flanșei este de a transfera cuplul de la volanta primară prin arcuri la volanta secundară; în alte cuvinte, de la motor la ambreiaj.
Flanșa este bine nituită de volanta secundară prin aripile sale (săgețile) ce sunt poziţionate între canalul arcurilor şi volanta secundară. Distanţa dintre arcuri şi limitator, este destul de mare pentru a face flanşa să se rotească. Flanşele, pot fi de două feluri: rigide sau cu amortizor intern


DIAGNOSTICAREA VOLANTEI CU MASĂ DUBLĂ

Întotdeauna, verificaţi şi volanta, în cazul înlocuirii ambreiajului. O volantă uzată, poate uza prematur noul ambreiaj.

Zgomotul
Atunci când diagnosticaţi o volantă cu masă dublă n timp ce acesta este instalată, este foarte important să determinaţi, dacă zgomotul este emis de componentele adiacente, cum ar fi sistemul de evacuare, scuturi termice, tampoane de motor, accesorii, etc În plus, este important să se izoleze orice zgomot cauzat de accesorii, cum ar fi cureaua de A/C. Pentru a determina sursa a zgomotului poate fi folosit un stetoscop. Zgomotul emis ca un clinchet atunci când se schimbă vitezele, pot proveni din cutia de viteze sau din
diferenţial, volanta nefiind de vină. Atunci când cutia de viteze este eliminată din lista suspecţilor, volantul secundar poate fi rotit împotriva volantului primar. Aici, de asemenea, nivelul de zgomot poate fi cauzat fie de flanșa lovind arcului de pe volantul secundar. Aici, de asemenea, volanta cu masă dublă nu este defectă.

Există diferite cauze ale zumzetului, de exemplu rezonanță în grupul moto-propulsor sau un dezechilibru al volantei cu masă dublă, ce depășește limitele admisibile. O volantă poate fi grav dezechilibrată, dacă de exemplu, greutățile de echilibru de pe partea din spate lipsesc, sau un simplu rulment este defect. Dacă
dezechilibrul este cauza principală a zumzetului, se poate determina destul de simplu. În timp ce staţionaţi creşteţi viteza motorului. În cazul în care crește şi zgomotul odată cu turațiile motorului, volanta este defectă.

Inspeţia vizuală
Defect: Discul ambreiajului ars
Cauză: Supraîncălzirea plăcii ambreiajului
Efect: Supraîncălzirea volantei cu masă dublă.
Remediere: Inspectaţi vizual volanta, pentru a observa o eventuală decălire

Defect: reziduri arse de la ambreiaj pe faţa exterioară a volantei sau în găurile de disipare a căldurii.
Cauză: supraîncălzirea plăcii de fricţiune.
Efect: Aceste reziduri, pot ajunge în canalul arcurilor şi pot provoca defectări.
Remediere: Înlocuiţi volanta cu masă dublă

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Erori în montarea amortizoarelor

Vom prezenta defecțiuni ale amortizoarelor și ale montanților de suspensie care pot duce la reclamații ale clienților și...

Bateriile cu autoextincție

Un studiu recent publicat de Apparao Rao - profesor de fizică, Universitatea Clemson și Bingan Lu - profesor...

Ce este Diagnoza Asistată – HaynesPro Workshop Data

Toată lumea acum face ”diagnoză”. Toți au un tester, citesc un cod de eroare, apoi decid că ”trebuie...

REGULATORUL DE PRESIUNE BENZINĂ – INJECȚIE INDIRECTĂ

La un motor termic cu sistem de injecție cantitatea de combustibil injectată trebuie să depindă exclusiv de timpul...