Erori în montarea amortizoarelor

Share post:

Vom prezenta defecțiuni ale amortizoarelor și ale montanților de suspensie care pot duce la reclamații ale clienților și la cereri de garanție. Vom studia de ce apar aceste probleme și vom înțelege principalele lor efecte asupra performanței suspensiei, precum și cum să le evităm pe viitor.

Strângerea excesivă a piuliței superioare a tijei ce duce la pierderea capacității de amortizare sau ruperea tijei
O plângere frecventă a clienților provine din cauza cuplului de strângere incorectă a piuliței superioare a tijei. Această piuliță ține împreună montantul, kitul de montare superioară și arcul. Piulița superioară trebuie instalată corect și strânsă cu un cuplu de strângere foarte specific, care, în majoritatea cazurilor, variază între 41 nm și 68 nm – cu mult sub cuplul generat de o cheie dinamometrică pneumatică. Atunci când piulița superioară a lonjeronului este strânsă prea tare, întregul ansamblu de lonjeron se poate desprinde din locația sa. Dacă acest lucru se întâmplă pe șosea, atunci poate provoca un accident grav. De aceea, este important ca, în timpul procesului de montare, toate șuruburile și piulițele să fie strânse cu ajutorul unei chei dinamometrice conform specificațiilor recomandate de producător.
În timpul reparației, asigurați-vă că inspectați suprafețele piuliței superioare, deoarece pistoalele de impact lasă adesea semne evidente. Strângerea excesivă provoacă adesea ruperea tijei într-un unghi ascuțit, în timp ce vibrațiile induse de pistoalele cu impact pot slăbi și piulița de pe cealaltă parte a tijei pistonului.

  ATENȚIE !!!

  Defecțiunile de acest tip ar putea să nu fie considerate drept o cerere de garanție, deoarece nu sunt legate de o problemă de fabricație !

  Utilizarea unor scule greșite sau a unor proceduri incorecte ce duce la sau deteriorarea filetelor tijei
  O altă problemă frecventă cauzată de unelte și proceduri incorecte este deteriorarea filetelor tijei. Acest lucru se întâmplă în timpul montării dacă piulița superioară este plasată incorect peste filetul tijei și apoi strânsă cu un pistol cu aer comprimat. Acest lucru va deteriora filetul. În plus, dacă șaibele kitului de montare sunt instalate în ordine incorectă, una dintre ele se poate desprinde, lovind partea inferioară a tijei tijei. Pe lângă faptul că va crea zgomot, acest lucru va duce adesea la deteriorarea unei părți a filetului sau a tijei în sine.

  ATENȚIE !!!

  Deoarece aceste probleme sunt susceptibile de a fi apărut din cauza instalării incorecte, ele nu vor fi considerate reclamații în garanție.

  Fig. 1: Deteriorarea filetului tijei
  Sursa foto © MONROE

  Utilizarea unor scule necorespunzătoare pentru strângerea tijei în timp de ce strânge piulița superioară
  Un tip comun de defecțiune apare atunci când un mecanic folosește un clește pentru a ține tija pistonului în timp ce strânge piulița superioară. Acest lucru cauzează deteriorarea foarte caracteristică a suprafeței cromate a tijei pistonului, apărând urme pe ambele părți ale tijei, corespunzătoare locului unde a fost folosit cleștele. Odată ce amortizorul este comprimat, zona deteriorată a tijei pistonului trece prin garnitura de etanșare a tijei pistonului, rupând-o și ducând la scurgeri de ulei și gaze.

  Fig. 2: Deteriorare produsă de strângere
  Sursa foto © MONROE

  Această problemă poate fi evitată cu ușurință prin utilizarea unor dispozitive adecvate pentru a menține tija în poziție în timp ce se strânge piulița superioară la cuplul adecvat.

  ATENȚIE !!!

  Din acest motiv, acest tip de defecțiune nu va fi probabil considerat o cerere de garanție valabilă.

  Amortizoarele și kiturile de montaj care nu sunt înlocuite în pereche pe o axă duc la defectarea prematură a amortizorului
  Amortizoarele și lonjeroanele sunt considerate elemente de uzură și, în condiții normale de utilizare, sunt supuse la mai mult de 2 200 de cicluri de compresie în revenire pe kilometru. După 80.000 km, amortizorul a suportat mai mult de 176 de milioane de cicluri. Această uzură inevitabilă afectează performanța diferitelor piese interne în diferite moduri. Uleiul își pierde vâscozitatea, ceea ce face ca mișcările de compresie și de revenire să fie mai moi și mai puțin bine controlate. Banda antifricțiune dintre piston și camera de lucru se uzează, permițând ca o anumită cantitate de ulei să treacă prin spațiul liber, ceea ce înmoaie amortizorul și reduce controlul. Dacă se înlocuiește doar un singur amortizor de pe axa respectivă, unul va fi mai rigid decât celălalt, noua unitate devenind rapid suprasolicitată în timp ce încearcă să controleze toate eforturile de revenire și compresie ale suspensiei. Noua unitate se va deteriora rapid, pierzând ulei și gaz prin garnitura superioară, adesea pe măsură ce se supraîncălzește. Din acest motiv, Monroe recomandă întotdeauna înlocuirea amortizoarelor și a lonjeroanelor în perechi pe fiecare axă și, în cazul lonjeroanelor, să le montați împreună cu noile kituri de protecție și montare.

  ATENȚIE !!!

  Ca urmare, orice defecțiune cauzată de o singură înlocuire nu poate fi considerată un defect de fabricație.

  Kit de montaj vechi, în combinație cu un amortizor nou pot duce la: funcționare incorectă a suspensiei, blocarea volanului după viraje, vibrații excesive prin volan
  Kiturile de montare superioară sunt supuse unei uzuri severe și sunt alcătuite din două părți fundamentale: un element de cauciuc și un rulment de sprijin care facilitează rotația roților în timpul virajului. În timp, aceste elemente se uzează și trebuie înlocuite pentru a asigura funcționarea corectă a suspensiei și a sistemului de frânare. În cazul în care kiturile de montaj sunt în stare proastă, acest lucru poate

  provoca un accident grav, în special dacă volanul se blochează atunci când revine în poziția centrală după viraje. Pe măsură ce elementul de cauciuc devine mai dur în timp, în curând pot apărea vibrații și zgomot. Durata lor de viață în condiții normale de conducere este de aproximativ 80.000 km, în concordanță cu cea a amortizoarelor și a montanților. Prin urmare, Monroe recomandă ca, ori de câte ori amortizoarele sau lonjeroanele sunt înlocuite, să se monteze în același timp kituri de montare noi. În gama Monroe, toate Kiturile de montare au numere de piesă care încep cu literele “MK” (Mounting Kit).
  Puteți găsi Kiturile de montaj enumerate în catalogul Monroe lângă referința amortizorului.

  Fig. 3: Uzura kitului de montaj
  Sursa foto © MONROE

  Kit de montaj vechi, în combinație cu un amortizor nou pot duce la: defectarea prematură a amortizorului din cauza scurgerilor de ulei, ruliul excesiv al caroseriei mașinii, creșterea distanței de frânare, defectarea prematură a pieselor de suspensie
  Kiturile de protecție Monroe sunt alcătuite din două părți esențiale. Prima, tamponul de compresie, este fabricată dintr-o spumă poliuretanică de înaltă densitate cu o formă conică specifică, care devine mai dură cu cât unitatea este mai comprimată. Plasată în partea superioară a tijei de piston a montantului, sarcina sa principală este de a limita ruliul, picajul și aplecarea caroseriei mașinii.
  Există două modele principale de tampoane de compresie:

  • Unele vehicule utilizează un tampon de compresie montat pe partea inferioară a kitului de montare. În acest caz, diametrul intern al tamponului va fi mult mai mare decât diametrul tijei amortizorului. Unii instalatori cred că acesta este un indiciu al unei piese greșite, dar nu este așa.
  • Unele vehicule au acest element care acoperă strâns tija amortizorului. Pe măsură ce îmbătrânește, poliuretanul de înaltă densitate devine poros și diametrul intern al tamponului devine mai mare, slăbind fixarea pe tija. În interiorul spațiului, se pot acumula particule abrazive, iar acest lucru poate provoca deteriorarea stratului de crom al tijei, ceea ce duce la scurgeri de ulei. În plus, asfaltul modern este adesea fabricat din anvelope reciclate care conțin fosfor. În timpul căldurii verii, particulele mici de asfalt se transferă pe tija amortizorului, creând cristale de fosfat de crom, o substanță foarte dură cu margini ascuțite care deteriorează și mai mult garnitura tijei.

  În mod normal, cursa amortizorului este de aproximativ 4-5 cm, dar, pe măsură ce tamponul se degradează, se poate deplasa până la 12 cm în unele cazuri. Acest lucru poate avea ca rezultat mișcări nedorite ale caroseriei și poate duce chiar la o uzură mai mare în alte părți ale suspensiei, cum ar fi arcurile și articulațiile sferice, ceea ce, la rândul său, duce la un control slab al direcției și la o performanță redusă a frânării.
  Al doilea element cheie al kitului de protecție Monroe este capacul de protecție împotriva prafului. Fabricat de obicei din cauciuc de înaltă rezistență, acesta are sarcina importantă de a proteja tija amortizorului de contactul cu particule abrazive, cum ar fi noroiul, sarea, asfaltul, apa și praful, care ar putea deteriora ireversibil suprafața cromată și ar putea provoca defectarea amortizorului. Merită să inspectați periodic starea fiecărui amortizor trecând o unghie pe suprafața tijei, deoarece orice bavură sau zgârietură va fi ușor de observat.
  Orice imperfecțiune a suprafeței tijei poate deteriora garnitura de ulei a amortizorului, provocând ieșirea uleiului și a gazului din unitate, făcându-l inutilizabil, mai ales dacă amortizorul este presurizat. Durata de viață a kiturilor de protecție poate varia foarte mult în funcție de climă și de modul în care este utilizat vehiculul, dar, ca regulă bazată pe o experiență de peste 100 de ani, Monroe recomandă înlocuirea acestora după 80.000 km și întotdeauna atunci când sunt înlocuite lonjeroanele sau amortizoarele. În gama Monroe, toate numerele de referință ale kiturilor de protecție încep cu literele “PK” (Protection Kit) și fiecare conține un set pentru două amortizoare. Puteți găsi referințele Protection Kit în catalogul Monroe alături de referința amortizorului.

  Poziția incorectă a tamponului de protecție în timpul instalării kitului de protecție, ce duce la blocarea amortizorului sau o suspensie spate prea rigidă
  Poziția tamponului din kitul de amortizor este foarte importantă. O greșeală frecventă în timpul instalării este de a trage tamponul în jos, spre partea inferioară a montantului, pentru a avea acces la tijă atunci când se încearcă să se strângă piulița superioară. Cu toate acestea, acest lucru face ca tamponul să împiedice mișcarea corectă a suspensiei și creează o rulare extrem de dură. Instalarea corectă implică pur și simplu mutarea tamponului de compresie (partea galbenă din imaginea de mai jos) în partea de sus a tijei, lăsând un spațiu de aproximativ un deget până la suprafața inferioară a kitului de montare.

  Fig. 4: Poziția corectă a tamponului
  Sursa foto © MONROE

  O parte a carcasei amortizorului are vopseaua deteriorată, ce duce la scurgeri de ulei din cauza amortizoarelor de tip ”silent block”. Amortizoarele cu o construcție asimetrică a bucșei pot lăsa semne similare dacă sunt montate incorect.
  Dacă un amortizor pare să fi pierdut vopseaua de pe o parte a carcasei, acest lucru se datorează cel mai probabil unei alinieri greșite a amortizorului în timpul instalării. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când monturile amortizorului sunt strânse în timp ce mașina este ridicată pe un elevator cu 2 coloane, cu roțile atârnând liber și cu amortizoarele complet extinse. Elementul de cauciuc al blocului silențios acționează ca un resort și este proiectat să se deformeze elastic în timpul rotației de 45 de grade în fiecare direcție. Dacă montanții sunt strânși cu suspensia complet întinsă, atunci când mașina este coborâtă la sol, silent block-urile din cauciuc se rotesc complet cu mai mult de 45 de grade. Odată ce șoferul urcă la bord, sarcina suplimentară agravează și mai mult problema, iar amortizorul se blochează complet. Acesta poate chiar să resimtă o forță laterală excesivă, forțându-l să ia o formă parabolică, iar acest lucru va face ca, de obicei, partea din spate a mașinii să fie ridicată în raport cu partea din față. Dacă este depistată rapid, problema poate fi corectată prin desfacerea suporturilor amortizorului cu mașina pe sol și prin resigilarea la valorile de cuplu recomandate. În imaginile de mai jos putem vedea consecințele acestei probleme: marginea scutului de protecție împotriva murdăriei începe să atingă carcasa într-o parte și zgârie vopseaua. Forța laterală aplicată pe tijă de protecție deformează garnitura de ulei, provocând scurgeri. Supraîncălzirea lasă adesea urme mai departe, cum ar fi o decolorare pe o parte a tijei.

  Fig. 6: Amortizor uzat
  Sursa foto © MONROE

  Modul ideal de a strânge în cele din urmă suporturile amortizorului este să o faceți sub sarcină, cu mașina pe sol și cu o persoană înăuntru. În cazul în care accesul la monturile din această poziție este dificil, este posibil să setați distanța dintre două ochiuri ale amortizorului în conformitate cu instrucțiunile de instalare. Cu piesa pe masă, folosiți un marker pentru a trasa o linie pe carcasă aliniată cu marginea scutului de protecție împotriva murdăriei. Instalați amortizorul în mașină și strângeți montajul cu mâna. În cele din urmă, folosiți un cric hidraulic pentru a ridica puntea pentru a alinia marginea scutului de murdărie cu semnul făcut anterior și strângeți montanții la cuplul recomandat.

  Material pus la dispoziție de: Driv
  www.garagegurus.tech

  Articolul precedent
  Articolul următor
  AutoTehnica
  AutoTehnicahttps://autotehnica.com
  Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
  spot_img

  V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

  POMPA DE INJECȚIE DELPHI DFP6

  La Simpozionul Internațional de Motoare de la Viena, pe 31 aprilie 2010, Delphi a prezentat noua pompă de...

  RetroTehnica: LANCIA STRATOS

  La sfârşitul anilor ’60, angajaţii italieni ai Lancia trăiau periculos. Costurile creşteau, vânzările scădeau, iar fabrica din Torino...

  Melkus RS 1000

  Ce au în comun această mașină și autoturismul WARTBURG 353 ?Ambele au fost fabricate în fosta Republică Democrată...

  TURBINA CU GEOMETRIE VARIABILĂ PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE

  Turbinele cu geometrie variabilă (TGV), reprezintă o familie a turbinelor, gândite pentru a permite raportului efectiv al turbinei,...