Cultură generală (LPG/CNG).

Share post:

Din ciclul: ”Părerea lu` Adi”

Când vorbim de Adrian Gidali, există 2 categorii de oameni: cei care au auzit de el și cei care nu au auzit.Cei care au auzit de el se împart la rândul lor în 2 categorii: cei care au participat la cursurile lui … și cei care nu au participat.
Adi, este , pe lângă un trainer redutabil și o persoană extrem de activă pe rețelele sociale, unde publică diverse materiale cu caracter instructiv – educativ. Pentru că nu toți folosesc rețelele sociale (sau îi citesc postările), ne-am propus ca din această lună (cu acordul lui, evident) , să începem o nouă rubrică : ”Părerea lu` Adi”, în care să selectăm cea mai interesantă postare din luna anterioară. Dacă vi se par interesante .. Vă invităm să îl cunoașteți personal, participând la cursurile pe care le organizează sau le organizăm împreună. Dacă nu, vă invităm să îl înjurați personal, participând la cursurile de mai sus … Dar hai să vedem ce zise Adi zilele trecute:

De câteva zile citesc tot felul articole și postări (cu comentariile aferente) despre mașinile cu instalație GPL. La știri nu mă uit, dar mai scapă câte una și pe-aici…
Pe lângă faptul că nu mă mai miră superficialismul și inepțiile debitate de unii sau de alții, cum ar fi confuziile între GPL și GNC, propunerile unora chiar de a interzice utilizarea acestui tip de instalație pe motiv că este EXTREM de periculoasă, mă fac să râd cu lacrimi.
Păi hai să interzicem aragazurile, brichetele cu gaz, centralele termice pe gaz neracordate la rețea, etc.
Mai țineți minte autobuzele cu butelii pe acoperiș? Parcă mă bucuram și eram fascinat când mergeam la școală în gimnaziu cu unul din ăla !
Mi se părea ceva special.
Dar oare cu ce funcționa? Cu GPL? Cu GNC?

Autobuz cu GNC


Dar să rămân la mașini.
În primul rând, vreau să explic care este diferența între GPL (Gaz Natural Lichefiat) și GNC (Gaz Natural Comprimat).

GPL (Gaz Natural Lichefiat):


GPL-ul are în compoziție două elemente. Butan (C4H10) și Propan (C3H8), unde C este carbonul, iar H e hidrogenul.
Adică vorbim de hidrocarburi.
Amestecul e în proporții de 40% și 60%, iar proporțiile se inversează iarna, în cazul mașinilor.
La buteliie pentru aragaz, butanul e în proporție de min. 90% și propanul de max. 9%.
Vreți să știți câți dobitoci se duc să-și încarce buteliile de aragaz la stațiile GPL? Și câți inconștienți acceptă să le încarce?
Cele două elemente sunt derivate din petrol (C24H50) prin diferite procedee (rafinare, fracturare).
De ce oricare dintre cele două elemente este mai inflamabil decât petrolul?
Pentru că raportul hidrogen/carbon este mult mai mare decât în cazul petrolului, ceea ce face ca la presiune atmosferică și temperatura mediului înconjurător, acestea elemente să treacă în starea de agregare gazoasă. Hidrogenul este cel care declanșează arderea în prezența oxigenului O2.
Apropo, hidrogenul este cel mai ușor element din univers, dar și cel mai inflamabil. Păi Soarele sau stelele de ce ard? Dar asta e o altă discuție, pentru că acolo este alt proces (fuziunea nucleară a hidrogenului). Adică doi atomi de hidrogen se “cuplează” și formează unul de heliu. Iar pentru asta nu au nevoie de oxigen. Ca să bubuie la noi pe stradă, are… Și de oxigen sunt pline străzile.
Deci, amestecul butan-propan s-ar menține natural în stare gazoasă. Pentru a crește densitatea de energie, trebuie scăzut volumul molecular. Astfel, amestecul gazos este menținut la o presiune ridicată și simultan răcit… Ceea ce face ca acesta să treacă în stare lichidă (lichefiere).
Volumul recipientului în care este stocat nu este umplut 100 % cu amestec în formă lichidă, ci o parte se menține în stare gazoasă suprasaturată, pentru a permite dilatarea atunci când temperatura crește. Presiunea din recipient este dată de presiunea gazului suprasaturat și conform constantei gazului (vezi Legea Boille-Marriot) este de aprox. 25 bari la 70 grade Celsius. Și de 1 bar absolut (presiunea atmosferică) la -43 grade Celsius (minus!).

Kit de conversie GPL

Cu alte cuvinte, presiunea scade dacă temperatura scade… Și invers.
Rezervoarele de GPL ale mașinilor sunt proiectate să reziste la presiunea de 75 bari și toate sunt testate la presiuni interne de aprox. 48 bari înaintea comercializării și este OBLIGATORIE înlocuirea lor după 10 ani de la data fabricației poansonată pe fiecare rezervor.
Dacă rezervorul e expirat, mașina respectivă nu trece ITP-ul… Teoretic.
Rezervorul nu este singurul element cu termen de valabilitate dintr-un astfel de sistem.
Deci, rezistența rezervorului este dublă față de solicitările de la presiunea/temperatura de funcționare extremă, iar acest lucru este garantat 10 ani, fără cazul altor tipuri de deteriorări (deformări, coroziuni datorate nerespectării condițiilor de utilizare, etc).
Presiunea cu care gazul ajunge în sistemul de injecție era reglată prin intermediul unui regulator mecanic, la sistemele mai vechi și este undeva între 2-4 bari. Membrană elastică cu arc.
În prezent, sistemele GPL sunt dotate cu Unitate de Comandă Electronică specifică, regulator electro-mecanic pilotat (PWM), senzori de presiune/temperatură, injectoare electro-mecanice pilotate, semnal intrare senzor oxigen 1, etc.
Acest tip de instalații moderne pot echipa motoare benzină cu injecție indirectă, dar și directă. În trecut, nu era posibilă utilizarea GPL pe cele din urmă.
UCE-GPL poate comunica prin rețeaua CAN-bus cu UCE-motor, astfel încât calitatea și cantitatea de amestec aer/GPL să fie în concordanță cu solicitările de turație/sarcină. Ca fapt divers, amestecul stoichiometric Aer/GPL este asemănător, dar diferă suficient de amestecul Aer/Benzină încât să fie necesare mici ajustări ale acestuia, atunci când motorul e comutat pe GPL. În trecut, nu erau posibile cu precizie aceste ajustări în timp real.
Calculatorul GPL se diagnostichează serial cu testere dedicate. Doar de diagnosticieni pentru sistemul acesta e nevoie.

Detector scurgeri GPL / GNC


Am avut plăcerea ca împreună cu prietenul și colegul Florin Simon, să ținem un curs complex de două zile, special configurat pentru rețeaua Landi Renzo Romania.
Un diagnostician pentru mașini obișnuite va fi depășit de situație aici.
Astfel de sisteme sunt instalate fie direct în fabrică de către producătorul mașinii (OE-Original Equipment) sau pot fi montate ulterior (AM-After Market) de către service-uri specializate și cu acreditare specifică RAR.
Sistemele de primă echipare sau AM sunt produse de firme consacrate: Landi Renzo, BRC, etc. (Dacia are din fabrică Landi Renzo, parcă).
Nu am auzit (încă) de niciun incident pe astfel de mașini, atunci când normele specifice de mentenanță, reparație și exploatare au fost respectate cu strictețe. Sistemele de siguranță sunt realizate extrem de strict, în vederea omologării vehiculului.
Normele de intervenție asupra sistemului sunt și mai stricte.

GNC (Gaz Natural Comprimat)

GNC-ul conține de fapt doar gaz metan (CH4), care este cea mai săracă în conținut de carbon dintre hidrocarburi.
De aceea impactul acestuia la emisiile de CO2 este considerat mai mic decât în cazul benzinei (aprox. C8H18) sau motorinei (aprox C16H34). Evident, mai mic și decât al GPL-ului.
Ca și butanul sau propanul, metanul este insipid (adică n-are miros), ceea ce face ca aceste gaze să fie amestecate cu un procent infim de etilmercaptan (etantiol), din motive de siguranță, pentru detectarea mai ușoară a pierderilor cu ajutorul simțului olfactiv
Gazul metan este comprimat volumic până la 1% din dimensiunea moleculară pe care ar avea-o la presiune atmosferică, ceea ce face ca presiunea internă din recipientul în care e stocată să atingă valori foarte ridicate, între 200 și 250 bari!
Datorită acestor presiuni, sistemul GNC pe autovehicule are anumite particularități, deși principiul de funcționare este similar.
Presiunea gazului care ajunge în motor nu este cea din rezervor, ci ea este redusă în mai multe etape (două, deobicei) până la 5-9 bari.

Kit de conversie GNC

În general, aceste sisteme echipează motoare industriale (generatoare, etc) sau motoarele locomotivelor, dar se răspândește tot mai mult ca sistem de alimentare complementar la camioane (admisie aer+GNC, injecție motorină).
Există și modele de autoturisme care sunt dotate de producător cu sistem GNC. De fapt, doar producătorul mașinii face astfel de echipări. Nu am auzit de instalare AM a acestor sisteme.
Normele de exploatare și întreținere sunt chiar mai stricte decât la GPL, iar aceste sisteme nu pot fi alimentate de la stațiile GPL.
Din păcate, la noi în țară există foarte puține stații de alimentare cu carburant GNC (București și Pitești, cunosc eu).
Nu m-ar mira ca unora dintre cei care și-au adus din Germania mașini second-hand cu GNC, să le fi venit tot felul de idei de adaptări pentru realimentare de tip “Dorel”, ținând cont că rezervorul de benzină are doar vreo 10 litri…
Niciun atelier autorizat nu ar face astfel de improvizații. Din nou, doar teoretic.
În caz de accident, sistemele de siguranță automate sunt mai sofisticate decât la un autoturism normal.
Acum că ne-am lămurit cât de “periculoase” sunt aceste sisteme, dar mai ales când devin ele întradevăr periculoase, cum ar fi dacă v-aș spune că la autoturismele cu sistem “fuel-cell”, adică la cele cu hidrogen din prezent, în rezervoare presiunea hidrogenului e de DOAR vreo 700 bari!!! Hidrogen!
Și totuși, producătorii merg în această direcție (vezi Toyota Mirai 1+2).

Sistemul cu alimentare cu hidrogen la Toyota Mirai

La Cluj sau Gherla vor să bage autobuze cu hidrogen…
Deci? Ce faceți? Cereți interzicerea lor pentru că sunt periculoase?
Cu toții am văzut autoturisme sau autobuze electrice care iau foc. Le interzicem?
Mai mult, am văzut mai multe autoturisme cu benzină sau motorină care iau foc.
Hai să le interziceți și pe astea, că-s periculoase.
Apropo, toate autovehiculele pot fi periculoase, dacă te arunci în fața lor. Sau dacă sunt exploatate, întreținute și reparate neconform de către “Dorei”.
Adică, în loc să se ceară interzicerea “Doreilor”, se cere interzicerea mașinilor?
Nu mai pricep nimic…
Și ca să nu uit, autobuzul cu butelii care mergea la școală funcționa cu GNC. Și n-am auzit să fi explodat vreunul. Doar americanii cică s-au speriat ca naiba de ele când le-au văzut din sateliți. Credeau că-s cine știe ce rachete. Cam cum se sperie unii pe la noi acum de “nepoatele” lor, măcar că-s cele mai ecologice cu combustibil fosil.
Oare erau mai puțini “Dorei” pe-atunci?
Dar oare o fi periculos să-mi încarc bricheta acasă? Cu GPL. Fără autorizație.
Sau că buteliile asta stau aiurea pe rafturile oricărui magazin de bricolaj, nu zice nimeni nimic?
Hai să interzicem focul!
Ca să nu se ardă proștii care se joacă cu el…
De fapt, ați auzit voi de foc nepericulos? … Să nu-mi spuneți de focul “inimii”, că nu vă cred

Adrian Gidali

AutoTehnica
AutoTehnicahttps://autotehnica.com
Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Erori în montarea amortizoarelor

Vom prezenta defecțiuni ale amortizoarelor și ale montanților de suspensie care pot duce la reclamații ale clienților și...

Bateriile cu autoextincție

Un studiu recent publicat de Apparao Rao - profesor de fizică, Universitatea Clemson și Bingan Lu - profesor...

Ce este Diagnoza Asistată – HaynesPro Workshop Data

Toată lumea acum face ”diagnoză”. Toți au un tester, citesc un cod de eroare, apoi decid că ”trebuie...

REGULATORUL DE PRESIUNE BENZINĂ – INJECȚIE INDIRECTĂ

La un motor termic cu sistem de injecție cantitatea de combustibil injectată trebuie să depindă exclusiv de timpul...