Combustibilii sintetici, o soluție ?

Share post:

Ne place sau nu, Uniunea Europeană încearcă se ne îndepărteze de motorul cu combustie internă în favoarea mașinilor electrice cu baterii, iar în unele țări situația este și mai dramatică. De exemplu, începând cu anul 2035, în Regatul Unit nu se vor mai vinde mașini noi cu motoare cu combustie internă, dar vor exista în continuare milioane de mașini pe șosele care vor avea nevoie de benzină și motorină timp de mulți ani după această dată.

Mașinile clasice, mașinile de curse și alte mașini mai interesante vor fi, sperăm, în stare de funcționare pentru secolele următoare. La urma urmei, abilitățile și cunoștințele necesare pentru a menține în stare de funcționare primele mașini sunt încă disponibile, la aproape 150 de ani după ce au fost construite pentru prima dată. Și nu există niciun motiv pentru care acestea nu ar trebui să fie încă utilizabile peste încă 150 de ani. Același lucru este valabil pentru orice altă mașină.
Atât timp cât există combustibil lichid pentru a alimenta aceste mașini, este probabil ca benzina și motorina să rămână disponibile la stațiile de distribuție a carburanților și în deceniile următoare – nicio țară importantă nu propune, DEOCAMDATĂ, încetarea vânzării acestora. Însă, pe măsură ce proporția de vehicule cu motor cu ardere internă se va reduce, viabilitatea economică a vânzării de combustibili fosili pe scară largă va scădea, iar pompele de benzină și motorină vor deveni o apariție rară.

Ce este eFuel sau combustibilul sintetic și cum se fabrică?

eCombustibilii sunt hidrocarburi complexe care au fost create în întregime de om, spre deosebire de procesul natural și artificial îndelungat de care este nevoie pentru a crea petrolul și alți combustibili fosili și produsele rafinate.
Apa este separată în hidrogen și oxigen cu ajutorul electricității (de preferință din surse fără emisii de carbon, cum ar fi energia eoliană și solară), apoi CO2 filtrat din aer este combinat cu “hidrogenul verde” pentru a forma metanol.

Viitorul combustibililor lichizi

Cu toate acestea, combustibilii lichizi vor rămâne aproape sigur disponibili într-o anumită formă. Iar noi avem deja o idee despre ce formă ar putea fi aceasta, cu ajutorul combustibililor sintetici și al eCombustibililor – cunoscuți și sub numele de combustibili sustenabili – care se află deja pe piața liberă sau sunt utilizați în aplicații specializate. eCombustibilii sunt produși din hidrocarburi artificiale, în timp ce combustibilii sintetici utilizează substanțe mai naturale.
Astfel de carburanți sunt îmbrățișați cu entuziasm de lumea sporturilor cu motor și a automobilelor clasice. Persoanele și organizațiile din aceste domenii sunt dornice să impulsioneze dezvoltarea tehnologiei, în încercarea de a evita posibilitatea de a nu mai fi reglementate. Aceasta în ciuda amprentei lor de CO2 extrem de mici, dar lipsa de cunoștințe în rândul legislatorilor face ca mulți să considere restricțiile draconice ca fiind o posibilitate reală.

În momentul de față, combustibilii sintetici pot fi cumpărați în anumite țări din Uniunea Europeană, dar unii producători intenționează să înființeze puncte de vânzare. Dacă acesta se dovedește a fi un succes, cu siguranță vor urma și alții.

Iată o trecere în revistă a celor mai mari jucători de pe piața carburanților sintetici, ce este de fapt carburantul lor, unde este folosit și cum puteți obține o parte din el pentru mașina dumneavoastră.

Principalii producători de combustibili sintetici

P1 Performance Fuels eFuel


Compania germană P1 Performance Fuels a avut un mare impact de când a fost lansată în 2018. Este furnizorul exclusiv de combustibil al Campionatului Mondial de Raliuri din 2022 și a făcut senzație la Festivalul de Viteză de la Goodwood din 2023. Acolo, a furnizat combustibilul pentru echipele Williams și McLaren . P1 a susținut, de asemenea, Raliul Gumball și este un partener oficial al Festivalului de la Silverstone.
P1 eFuel este obținut prin transformarea alcoolilor în hidrocarburi sintetice. Energia necesară pentru producerea combustibilului provine în întregime din surse regenerabile, inclusiv din surse eoliene, solare și hidroelectrice. În acest proces nu se utilizează niciun combustibil fosil, iar majoritatea produselor P1 nu au conținut de etanol, care poate deteriora componentele din cauciuc și plastic din sistemul de alimentare al unui autovehicul mai vechi. Este un combustibil “drop-in”, ceea ce înseamnă că nu sunt necesare modificări ale motorului pentru a-l utiliza.
O gamă extinsă de amestecuri de carburanți este disponibilă la P1, pentru o varietate de aplicații rutiere și de curse. A ajuns la pompe într-o singură locație din Berlin, iar compania are planuri ambițioase de a face produsele sale disponibile într-o rețea de stații de alimentare din întreaga Europă în următorii ani.

Coryton SUSTAIN


Compania britanică Coryton a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2021, când a furnizat combustibil pentru mașinile BRX Hunter conduse de Prodrive, care au participat la Raliul Dakar din acel an, o relație care continuă. Dar activitățile Coryton în domeniul motorsportului merg mult mai departe, compania lucrând la fiecare nivel, de la Formula 1 până la bază. De asemenea, Coryton are o relație strânsă cu Mazda UK, furnizând carburanți pentru flota de mașini de patrimoniu a mărcii japoneze. Într-adevăr, Coryton și-a concentrat până acum eforturile din Marea Britanie mai ales în domeniul automobilelor clasice.
80% din combustibilul SUSTAIN de la Coryton este fabricat din deșeuri agricole, inclusiv paie și culturi care nu pot fi folosite pentru consumul uman sau animal. Restul de 20% este format din combustibil fosil de înaltă calitate și un aditiv stabilizator. Conținutul de etanol este de doar un procent. Din nou, pentru fabricarea combustibilului se utilizează numai energie regenerabilă. Coryton susține că reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 65 la sută în comparație cu combustibilii fosili. La fel ca P1, este un combustibil de tip drop-in care nu necesită modificări ale mașinii pentru a fi utilizat.
Sunt disponibile două amestecuri de Coryton SUSTAIN, unul dezvoltat pentru aplicațiile din motorsport și unul destinat în mod direct șoferilor de mașini clasice. Acestea sunt disponibile momentan doar în Marea Britanie.

Porsche-Siemens eFuel project


Poate cel mai cunoscut proiect de combustibil durabil a fost inaugurat de Siemens Energy și Porsche în 2020. Cu sediul în sudul Chile, proiectul Haru Oni își propune să producă 55 de milioane de litri de eFuel până în 2024 și 550 de milioane de litri până în 2026. Combustibilul va fi utilizat în mare parte de flotele centrelor de experiență Porsche, de programele de dezvoltare a vehiculelor și de activitățile de motorsport. La un moment dat, ar putea fi disponibil și pentru vânzarea generală.
Combustibilul este obținut prin separarea apei în hidrogen și apă, apoi așa-numitul hidrogen verde este combinat cu CO2 extras din atmosferă pentru a crea metanol. Acesta este apoi transformat în combustibil utilizabil prin intermediul procesului de transformare a metanolului în benzină (MTG) autorizat de ExxonMobil. Producția este alimentată de energia eoliană abundentă disponibilă în sudul Chile.

Vor salva combustibilii sustenabili motorul cu combustie internă?

În martie 2023, UE a anunțat o derogare de la interdicția din 2035 privind vânzarea de noi mașini pe benzină și motorină, care va permite utilizarea mașinilor cu motoare cu ardere internă capabile să funcționeze doar cu e-combustibili. Nu este clar cum va funcționa acest lucru în practică, dar probabil că se va aplica doar mașinilor cu volume foarte mici.
Ideea este că este foarte puțin probabil ca carburanții fără combustibili fosili să acorde o amânare a execuției pentru mașinile cu motoare cu ardere internă de pe piața de masă. Nu în ultimul rând pentru că producerea lor este incredibil de ineficientă din punct de vedere energetic. Cantitatea imensă de energie eoliană generată la uzina Porsche-Siemens din Chile ar fi mult mai eficient utilizată dacă ar fi introdusă direct în bateria unui VE.
De asemenea, combustibilii sintetici sunt foarte scumpi – în prezent, prețul este cu peste 4,5 euro pe litru pentru P1 și Coryton.


Acest preț va scădea în timp, dar este puțin probabil să coboare vreodată sub pragul de 3 euro pe litru, ceea ce i-ar face un înlocuitor viabil al benzinei și motorinei pentru toate vehiculele.
Dar eFuels și combustibilii sintetici vor juca un rol vital în menținerea în funcțiune a mașinilor vechi și interesante timp de decenii, chiar secole, după ce benzina și motorina nu vor mai fi disponibile.

Graham King
Car Magazine UK

AutoTehnica
AutoTehnicahttps://autotehnica.com
Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Erori în montarea amortizoarelor

Vom prezenta defecțiuni ale amortizoarelor și ale montanților de suspensie care pot duce la reclamații ale clienților și...

Bateriile cu autoextincție

Un studiu recent publicat de Apparao Rao - profesor de fizică, Universitatea Clemson și Bingan Lu - profesor...

Ce este Diagnoza Asistată – HaynesPro Workshop Data

Toată lumea acum face ”diagnoză”. Toți au un tester, citesc un cod de eroare, apoi decid că ”trebuie...

REGULATORUL DE PRESIUNE BENZINĂ – INJECȚIE INDIRECTĂ

La un motor termic cu sistem de injecție cantitatea de combustibil injectată trebuie să depindă exclusiv de timpul...