Ce este Diagnoza Asistată – HaynesPro Workshop Data

Share post:

Toată lumea acum face ”diagnoză”. Toți au un tester, citesc un cod de eroare, apoi decid că ”trebuie schimbată o piesă” … Așa să fie oare ?Cei de la HaynesPro vin cu o soluție pentru cei care au ”un cod de eroare” și nu știu ce să facă mai departe …

Ce este HaynesPro Workshop Data

HaynesPro Workshop Data este un program de reparații, similar cu mai cunoscutul Autodata sau cu AllData.
Mulți îl știu de pe vremea când se numea Vivid WorkshopData , dar după ce Vivid a fost cumpărat de Haynes, a devenit HaynesPro WorkshopData. Între timp și HaynesPro a fost cumpărat de grupul francez InfoPro dar numele programului (deocamdată a rămas neschimbat).
Ca orice alt program de reparații multimarcă, conține o mulțime de informații și date tehnice despre câteva zeci de mii de tipuri și modele de autoturisme produse de prin anii 70 încoace.

Meniul Principal al programului


Ca și fapt divers, o mare parte din divizia ”tehnică” (dezvoltare software, introducere date, etc) se află în România, peste 150 de specialiști lucrând pentru filiala din România a companiei.
Asta este un aspect important, pentru că în cazul unei probleme, îți răspunde cineva la telefon sau email…
Programul poate fi găsit la Distribuitorii Autorizați, dar și ”la băieții” care vând variante piratate …

Cum recunoști o versiune ”pirat” a programului

În primul rând prin acesare: Versiunea legală este DOAR on-line și nu este necesară instalarea pe vreun dispozitiv. Ea poate fi accesată de pe orice aparat cu ecran, conectat la internet: calculator, tabletă, telefon, televizor, navigație cu browser de internet, etc . Cea piratată trebuie instalată.
Mai există și versiuni ”on-line pirat” prin care ai acces la un server al unor băieți, care și-au instalat o versiune pirat pe acel server …

În plus, versiunea ”pirat” acoeră mașini fabricate până în 2017 și nu are câteva din modulele esențiale despre care vom vorbi în continuare.

Riscurile la care vă supuneți dacă sunteți prins utilizând programe ”pirat”

Pe lângă informațiile neactualizate din programele pirat, există riscuri mari din punct de vedere legal pentru persoanele juridice care utilizează acest tip de programe.
Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, reglementează licențele software. Conform acesteia, cei care instalează, stochează, execută sau afișează conținut fără licență sau drepturi de autor, conform articolului 139, alineatul 9, riscă o amendă usturătoare sau chiar pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la trei ani. În plus, se mai adaugă și obligația acoperirii daunelor cauzate titularului dreptului de licență.
Riscurile utilizării unui software fără licență sunt deosebit de costisitoare pentru o persoană juridică.
Pentru că dorim să fim cât mai clari asupra situației, iată ce spune Codul Penal art. 137 referitor la persoana juridică care utilizează programele fără licență și la amenda penală pe care este obligată să o plătească statului: „Cuantumul amenzii se stabilește prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 100 și 5.000 lei, se înmulțește cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile și 600 de zile.” Mai mult, „limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între: 60 și 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită numai pedeapsa amenzii.”
Riscurile la care se supune orice persoană juridică este destul de mare, nu-i așa? Poate chiar hotărâtor în decizia de a opta pentru softuri cu sau fără licență.

Diagnoza asistată

Introducerea fiind făcută, haideți să vedem ce are așa ”deștept” acest program și de ce îl lăudăm noi atât.
Pentru asta vom lua un exemplu concret, un cod de eroare P1101 pe un autoturism Opel Insignia B, motor 1.5 SDI, 2019, cutie automată.
Orice tester ne spune că acestui cod de eroare îi corespunde defectul: ”Performanță slăbită a sistemului de debit de aer de admisie”.
Majoritatea ”mecanicilor” , citind mesajele (de regulă în limba engleză) afișate de testerul utilizat, iau o decizie simplă … ”Air flow”, adică e de la ”debilmetru” , adică trebuie schimbat …
Iar clientul, scoate vreo 2000 lei din buzunar pentru piesă (cel puțin atât costă la modelul asta de mașină)
Hai să vedem ce face HaynesPro Workshop Data în cazul ăsta.

Mai întâi … alegem mașina.

Apoi introducem codul de eroare și citim rezultatul.

Mulți când văd : ”Debitmetru de are cu MAP, senzor de temperatură și umiditate” , nu mai gândesc mai departe și se apucă de schimbat piesa…Și aici intervine WorkshopData … Magia se produce când se apasă AFIȘARE DIAGNOSTICARE, în partea dreaptă

Diagnosticarea propriu zisă

După ce s-a apăsat AFIȘARE DIAGNOSTICARE, pe ecran va apare o schemă electrică (din care, evident, mulți nu vor înțelege nimic) … dar și aici există o soluție.
Cei de la HaynesPro s-au gândit că nu toți cei care repară mașini au habar de noțiuni avansate de diagnoză, dar totuși au plecat de la premiza că diagnosticianul știe să măsoare cu un multimetru măcar.
Așa că, au trecut la modul ”anti-prost” (cum îi spun eu) prin care te ghidează pas cu pas , cum să repari mașina. Tot ce ai de făcut este să respecți pașii afișați în partea stângă a ecranului.


Pasul 1: Verificați conectivitatea Pinului 1

La acest pas, ești rugat să iei un multimetru și măsori rezistenţa dintre pinii 1 şi A 48 (E1 Unitate de comandă motor). Apoi te întreabă daca aceasta este mai mică de 1 Ω?Există posibilitatea ca să nu ai habar care e ăla ”Pinul 1” așa că, dacă te uiți mai jos, programul îți spune ”vezi bă că e ăla în care intră firul alb/albastru”


Și ți se prezintă apoi 2 opțiuni: DA sau NU.
Să presupunem că NU a trecut acel test … Programul te ia de mânuță și îți spune: ”Reparaţi cablajul. Consultaţi schema de mai jos pentru detalii privind culorile/codurile cablurilor, conectorilor, sudurilor, scuturilor şi localizărilor (dacă se aplică)”.

Mai pe scurt .. Te pune să verifici daca nu ai firul întrerupt pe undeva …Și tot așa, pas cu pas, ești pus să verifici toate posibilele cauze care generează acel cod de defect …
Simplu ?
Și nu numai atât … Programul îți arată și unde este localizată piesa și cum se poate testa dacă este funcțională … și multe altele, dar nu vreau să vă plictisesc aici cu ele …
Dacă doriți, puteți testa programul GRATUIT scriindu-ne pe office@xmeditor.ro .
Dar, după cum se spune la Teleshopping : ”Dar asta nu e tot !” … programul mai are și un modul ”SMART PACK” în care găsești Buletine de Service, Rechemări sau chiar cazuri întâlnite cu soluția de reparații potrivită … Adică un fel de ”Nu are rost să repeți o prostie, când sunt altele noi de făcut” …
În concluzie, noi considerăm că WorkshopData este în prezent unul din cele mai bune programe de reparații ultimarcă existente pe piață și chiar îl recomandăm tuturor celor interesați.

SMART PACK

Pentru mai multe informații sau o versiune DEMO, accesați www.workshop-data.ro

AutoTehnica
AutoTehnicahttps://autotehnica.com
Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

Spre comunism în zbor

Editorial Mai 2024 A fost o vreme când Partidul dorea ca toți cetățenii să nu dețină nimic iar ”Autoritățile”...

Testarea senzorului de temperatură al lichidului de răcire

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire informează unitatea de comandă a motorului cu privire la temperatura de...

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze

Controlul electrohidraulic al cutiei de viteze implică înregistrarea unor anumite stări de operare de către unii senzori. Aceste stări...

RetroTehnica: Lotus Esprit

Odată cu modelul Esprit, Lotus a intrat în lumea modernă a supercar-urilor pentru prima oară.Formă sa exotică, a...