Active Kinematics Control (AKC) de la ZF

Share post:

Sistemul de direcție pentru puntea spate AKC modifică unghiul de convergență al roților spate astfel încât să se producă o funcție de direcție. Ca urmare, acest lucru sporește, de exemplu, manevrabilitatea în timpul parcării, la viteze mici și în traficul urban.

Cum duncționează

Creșterea manevrabilității se realizează prin rotirea roților din spate în direcția opusă. În mod similar, raza de întoarcere a vehiculului este redusă. Pe de altă parte, rotirea roților din spate în aceeași direcție stabilizează vehiculul la viteze mari (60 km/h și peste), în special în manevrele de evitare sau de schimbare a benzii de rulare.
În funcție de cerințe și de spațiul construit disponibil, intră în funcțiune două variante: principiul cu acționare centrală și cel cu dublă acționare. Actuatorul central (numit și actuator unic) este instalat în centrul axei și dirijează ambele roți prin intermediul articulației de convergență. În cazul principiului cu doi actuatori, fiecare roată este dirijată individual de un actuator separat.
Rotirea roților spate se realizează în 2 sensuri:
● În sens opus: în acest caz AKC oferă o rază de întoarcere semnificativ mai mică. (Fig 1)

Fig. 1: Rotirea în sens opus
Sursa foto © ZF

● În același sens: în acest caz AKC pe roțile din spate asigură o manevrabilitate mai stabilă la viteze mai mari (Fig. 2)

Fig. 2: Rotirea în același sens
Sursa foto © ZF

Controlerul central (numit și actuator unic) este instalat în mijlocul axei și dirijează ambele roți prin intermediul brațelor de control al șinelor. În cazul principiului de control dublu, fiecare roată este dirijată individual de un actuator Stella separat.

Fig. 3: Controllerul central
Sursa foto © ZF

Capacitatea de a direcționa puntea spate prezintă avantaje în orice situație de conducere. Agilitate sporită în zonele urbane, stabilitate mai mare atunci când este important. Împreună cu controlul stabilității vehiculului, AKC poate reduce chiar și distanța de frânare și poate îmbunătăți stabilitatea remorcii la tractare.

Fig. 4: Principiul controlului dublu
Sursa foto © ZF

Avantaje

  • Influență unică și legată de siguranță asupra manevrabilității vehiculului
  • Distanța de frânare redusă pe suprafețe cu frecare diferită (µ-split)
  • Agilitate îmbunătățită la viteze mici și în manevrele de evitare
  • Stabilizarea remorcii
  • Confort sporit în modul de conducere automatizat
  • Soluție economică și sigură care utilizează un sistem de kituri modulare și o unitate de control conformă cu siguranța funcțională

Sursa text + Foto: ZF
www.zf.com

AutoTehnica
AutoTehnicahttps://autotehnica.com
Din 2005 , singura revista tehnica auto din România
spot_img

V-AR MAI PUTEA INTERESA ...

POMPA DE INJECȚIE DELPHI DFP6

La Simpozionul Internațional de Motoare de la Viena, pe 31 aprilie 2010, Delphi a prezentat noua pompă de...

RetroTehnica: LANCIA STRATOS

La sfârşitul anilor ’60, angajaţii italieni ai Lancia trăiau periculos. Costurile creşteau, vânzările scădeau, iar fabrica din Torino...

Melkus RS 1000

Ce au în comun această mașină și autoturismul WARTBURG 353 ?Ambele au fost fabricate în fosta Republică Democrată...

TURBINA CU GEOMETRIE VARIABILĂ PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE

Turbinele cu geometrie variabilă (TGV), reprezintă o familie a turbinelor, gândite pentru a permite raportului efectiv al turbinei,...